Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Verslag van de Shoot A'dam 2017

vrijdag 7 april 2017, 11:44 door | 4.541x gelezen | 0 reacties

Afgelopen maandag drie april heb ik een bezoek gebracht aan Shoot A'dam. Deze dag voor fotografen werd gehouden in fotografische creatieve hot-spot Pakhuis de Zwijger en was gratis te bezoeken.

Pakhuis de zwijger

De lokatie van Shoot A'dam 2017 in Pakhuis De Zwijger

Shoot A'dam werd aangeboden door Transcontinenta's merken Broncolor en Hasselblad met medewerking van diverse event partners als de DuPho, Focus, Canon (printers), EIZO, PhotoQ, Klomps & Boor en FotoLabKieke en je kon er de hele dag diverse workshops volgen.

De workshops werden gehouden in drie verschillende zalen in het gebouw. De Business Seminars in de kleine zaal op de 5e etage. De Mini studio's/Touch & try op de 2e etage.

Bij de diverse productopstellingen kon je de producten zelf uitproberen en de aanwezige experts van Hasselblad, Broncolor en Leica om advies en feedback vragen.

Touch try studios shoot adam

De Mini-studio's Touch & Try

De Informatie & Netwerkruimte - Expo op de 1e etage was de gehele dag beschikbaar en je kon je hier op je gemak verlekkeren aan allerlei mooie producten.

Er waren prachtige en inklapbare Lastolite achtergrondschermen met alle denkbare motieven te zien. Het inklappen ervan is echter geen gemakkelijke opgave en vergt nogal wat oefening, hetgeen met verve gedemonstreerd werd.

Info netwerkruimte shoot adam1

De informatie & netwerkruimte - expo

Boekenshop PhotoQ stond er, evenals het blad Focus. Bij experts van DuPh0 (Dutch Photographers, een beroepsorganisatie voor fotografen) kon je informatie opvragen over een eventuele aansluiting zodat je er als fotograaf en ondernemer niet alleen voor komt te staan.

Klomps & Boor gaf informatie over het verzekeren van onder andere je foto-apparatuur. Er waren productdemonstraties van EIZO beeldschermen, Lexar, CANON printers en daarnaast een Think Tank en Palette Gear demonstratie.

FotoLabKiekie gaf informatie over de keuze van papiersoorten, de materiaalsoorten om prints op te plakken, filmontwikkeling, scannen en analoge prints.

Info netwerkruimte shoot adam

De informatie & netwerkruimte - expo

Drie internationale fotografen verzorgden live shoots in de grote zaal op de tweede etage. Ik bezocht alleen de demonstraties van Henrik Sorensen uit Denemarken en David Sheldrick uit de Engeland. Urs Recher uit Zwitserland verzorgde tevens een live shoot.

Drie nationale fotografen gaven antwoord op de vraag: 'How do they do it?' in de studio op de vijfde etage. Ik heb ze alle drie kunnen beluisteren en bekijken:

- Karim Safar over 'De kracht en emotie binnen CrossFitt'
- Indra Moonen over 'Natte plaat collodion' en
- Geert Snoeijer over 'Dutch Diaspora'

Een mogelijkheid om alle workshop te volgen was er niet, want ze werden gelijktijdig gegeven een aantal workshops werd ook maar één keer gegeven.

Business seminar: ondernemen, je zaken goed geregeld


Ik bezocht het business seminar: Ondernemen: al je zaken goed geregeld, door Ruud Hoevenaar van EZ Boekhouding. Boekhouden en belastingzaken zijn vaak saai en vervelend. Toch zijn het dingen waar je geld mee kan verdienen als je ze goed doet.

Ruud Hoevenaar legde uit waar je het meeste voordeel uit kan halen. Hij gaf een aantal belasting en boekhoud tips waarmee je genoeg handvatten krijgt om meer voordeel te halen uit je boekhouding.

En daarnaast legde hij uit hoe je zo min mogelijk tijd hoeft te besteden aan je boekhouden zodat je meer aan fotograferen en ondernemen toe komt.

Natuurlijk was een van zijn tips het gebruiken van hun boekhoudpakket.

Karim Safar: De kracht en emotie binnen CrossFitt


Karim is CrossFitter, gewichtheffer, en fotograaf. Hij vertelde gepassioneerd over zowel fotografie als krachtsport. Deze twee werelden brengen samen het beste naar boven in zijn creativiteit.

Hij demonstreerde aan de hand van zelfgemaakte en zeer spectaculaire foto's hoe je het juiste moment vindt en hoe je weet wanneer de atleet een nieuw persoonlijk record gaat neerzetten & vieren (of een dappere poging gaat missen).

Karim safar shoot adam

Karim Safar laat de fijne kneepjes van sportfotografie bij CrossFitt zien

Je moet echt weten wat er op dat moment door de atleet heengaat en wat zijn of haar volgende zet drijft. Je moet de sport zelf ervaren. Als CrossFit sporter en gewichtheffer weet hij precies wat er door de atleten heengaat en kan hij het juiste moment en de emotie pakken.

Hij weet hoe het is om met gescheurde huid op de handen weer in de ringen te springen. En hij weet hoe het voelt om persoonlijke records te verbreken wanneer het telt, en toegejuicht te worden wanneer je jezelf overtreft. Dit is waarom zijn foto's van atleten in krachtsport zich onderscheiden van de rest.

Geert Snoeijer: Dutch Diaspora


Na een kortstondige carrière als advocaat begon Geert Snoeijer in 2004 als fotojournalist bij Het Parool. Naast zijn commerciële werk richt hij zich met name op documentaire fotografie en portretten.

In 2009 maakte hij in het kader van het themajaar 'New York 400' de portretserie 'The Holland Society of New York', over de nazaten van de Nederlandse pioniers die zich in de zeventiende eeuw in Nieuw Amsterdam vestigden.

Geert snoeijer verlander

The Holland Society of New York

In 2012 maakte hij in opdracht van het Amsterdam Museum de tentoonstelling “Nederlandse Pioniers in Turkije” waarbij de vraag centraal stond hoe en in hoeverre naar Turkije geëmigreerde Nederlanders zich met het land verbonden.

Geert snoeijer shoot adam

Geert Snoeijer over Vêrlander, de weeskinderen van de VOC

Geert Snoeijer presenteerde zijn project 'Vêrlander- de Weeskinderen van de VOC'. Een tot nog toe goed verborgen geschiedenis is hiermee blootgelegd.

Daarvoor reisde hij samen met een team van experts, antropoloog Nonja Peters, historicus Bart de Graaff en taalwetenschapper Aone van Engelenhoven, af naar West-Australië, Zuidelijk Afrika en Kisar in Indonesië.

Tussen 1602 en 1796 was de VOC oppermachtig in de zeer lucratieve handel met de landen in de Indische Oceaan. In bijna twee eeuwen stuurde Nederlands eerste en in zijn tijd grootste multinational bijna 5.000 schepen uit naar diverse havens in heel Azië.

De compagnie verhandelde in die periode zo'n 2,5 miljoen ton aan goederen en bood werk aan bijna een miljoen Europeanen. Overal in Azië ontstonden Nederlandse handelsposten. Niet altijd liep het goed af met de schepen die uitvoeren. Zo'n 650 schepen verdwenen door piraterij, brand of doordat ze aan de grond liepen.

Wat is er vier eeuwen later over van de contacten tussen de mannen van de VOC en de inheemse bevolking? Hoe verging het de overlevenden van de schepen die voor de kust van West-Australië schipbreuk leden? Legden ze contact met de inheemse bevolking?

Geert snoeijer verlander

Griekwa Pop-Up Studio Campbell SA

Hoe keek de oorspronkelijke bevolking naar de families Wouthuyzen en Joostensz, die zich rond 1650 in de Molukken op het minuscule Indonesische eilandje Kisar vestigden om te fungeren als de ogen en oren van de VOC?

Wat is er over van de taal bij de Koranna die in Zuid-Afrika leefden toen Jan van Riebeeck daar landde en sommigen van hen tot 'kaptein' bevorderde?

Deze vragen inspireerden fotograaf Geert Snoeijer om op pad te gaan, op zoek naar de 'weeskinderen van de VOC'. Hij werd vergezeld door historica en antropologe Nonja Peters (Curtin University of Perth), historicus Bart de Graaff en taalwetenschapper Aone van Engelenhoven (Universiteit Leiden).

Het resultaat is een indringende serie fotoportretten en fascinerende levensgeschiedenissen die hij liet zien in een wervelende presentatie. Wat de verhalen van de geportretteerden gemeen hebben is hun zoektocht naar een eigen identiteit.

Het feit dat hun voorouders op wat voor manier dan ook in contact kwamen met de Vereenigde Oost-Indische Compagnie blijkt tot op de dag van vandaag bepalend voor hun identiteit en plek in de lokale samenleving. Hier meer over het Vêrlander project.

Geert Snoeijer

Geert Snoeijer over Vêrlander, de weeskinderen van de VOC

Indra Moonen: Natte plaat collodion


De uit het Limburgse Geleen afkomstige Indra is op 18-jarige leeftijd begonnen met een studie fotografie. Sindsdien heeft het fotografie-virus haar niet meer losgelaten.

Na wat omwegen heeft ze zich nu voornamelijk gespecialiseerd in werken met historische fotografische technieken, waaronder het Natte Plaat Collodion procedé.

Dit procedé op glas is een manier van fotograferen geboren in 1851, ruim voor de intrede van het filmrolletje, en vergt veel geduld en toewijding. De eigengereidheid van het procedé past bij de fotografe die dit toepast in zowel haar vrije werk als haar werk in opdracht.

Indra vertelde op haar geheel eigen en humoristische wijze over haar werk en liet zien dat je behoorlijk wat spullen mee moet sjouwen als je ergens een fotoshoot organiseert.

De glasplaten (die ze zelf op maat snijdt) moeten namelijk meteen na het belichten ontwikkeld, gestopt en gefixeerd worden, dus alle chemicaliën moeten mee op pad, naast de zware en omvangrijke camera zelf.

Indra Moonen

Indra Moonen demonstreert het Natte Plaat Collodion procédé

Henrik Sorensen: live shoot


Henrik Sorensen is een Deense fotograaf en filmmaker, die gedurende de laatste 20 jaar met bijna elk aspect van de fotografie heeft gewerkt.

Als een van de toonaangevende professionele onderwaterfotografen in Europa maakt Henrik opmerkelijke beelden waarin hij de zeer technische aspecten van onderwaterfotografie combineert met een prachtige creatieve richting wat resulteert in een buitengewone visionaire beelden.

Hij heeft een eigen signatuur ontwikkeld, die herkenbaar is op basis van het op verschillende manieren vastleggen van bewegend beeld.

Henrik beschouwt zijn werk niet als bijzonder Deens. Natuurlijk herbergt hij het sterke Deense perfectionisme in zich en streeft hij naar 'flawlessness' en stelt hij hoge prestatie-eisen.

Zijn kracht is beweging en alles wat beweging houdt, in het bijzonder water, vloeistoffen en explosies vast te leggen. Daarnaast is hij gefascineerd door het menselijk lichaam en de anatomie, het fysieke deel, de expressie en beweging.

Henrik Sorensen

Live fotoshoot met Henrdik Sorensen uit Denemarken

Henrik deelde zijn kennis op wel zeer inspirerende wijze tijdens twee live shoots op het grote podium. Hij maakte twee foto's van een bewegend model.

De eerste foto met snelle sluitertijd waarbij zijn model gehuld was in een groen Spiderman-achtig pak en een korte sprint voorwaarts moest trekken.

De tweede foto met lange sluitertijd, waarbij zijn model, compleet met brandende lampjes omhangen, in slowmotion achteruit moest rennen. Deze twee foto's werden live samengevoegd in Photoshop met een zeer verrassend resultaat.

Henrik Sorensen

Live fotoshoot met Henrdik Sorensen uit Denemarken

David Sheldrick: live shoot


Avontuurlijk en ambitieus kan David Sheldrick wel genoemd worden. Woonachtig en geboren in Londen, met een Engelse vader en een Koreaanse moeder, is hij de middelste van vijf kinderen. David had een internationale en levendige opvoeding vanaf het allereerste begin.

De verhuizingen met zijn familie tussen Europa en Azië, zorgde voor een goede oost-west-ervaring, die zeker een bepalende factor is geworden in wie hij nu is.

Komende vanuit een wetenschap en beeldende kunst achtergrond, pakte hij als 18-jarige zijn eerste camera als een 18-jarige en besloot hij een jaar naar Zuid-Korea te gaan om Koreaans en meer over de Koreaanse cultuur te leren.

Het werden uiteindelijk drie jaar en hij verwijst naar deze periode als zijn 'coming of age' en was in de tijd dat hij besefte dat je als fotograaf een beter leven zou kunnen leiden dan hij oorspronkelijk met zijn management studie van plan was.

Na een aantal jaren het bijstaan en het werken in het Koreaans studio's, keerde hij op zijn 21ste terug naar Londen en begon zijn universitaire studies beginnen bij London College of Fashion, waar hij in 2015 afstudeerde met een bachelor's degree in Fashion Fotografie.

David Sheldrick

Live fashion shoot met David Sheldrick

In de fotografie is hij in het bijzonder geïnteresseerd in mensen ongeacht of hij fashion, landschap of voedsel fotografeert, hoewel hij gespecialiseerd is in de mode.

Hij fotografeerde met een Broncolor GenNext camera en demonstreerde hoe hij met een model communiceert en tot het plaatje komt dat hij in zijn hoofd heeft.

Zeer inspirerend!


Shoot A'DAM was zeker een bezoekje waard. Ik ga er vanuit dat het volgend jaar weer gehouden wordt, dus zorg dat je er dan bij bent!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord