Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: Analoge fotografie

vrijdag 7 oktober 2022, 16:16 door | 2.390x gelezen | 3 reacties

Nu analoog fotograferen weer in de spotlights staat, is er uiteraard ook weer meer vraag naar het delen van kennis over de oorsprong van fotografie. 'Analoge fotografie' van Eduard de Kam biedt dan een mooi overzicht.

Charme van analoog


Zelf fotografeer ik veel en graag analoog. Niet voor commercieel werk – dat is niet praktisch, al is het maar omdat het soms nog dezelfde dag nog online moet staan. Maar in vrij werk en portretten vind ik het fijn om analoog te werken.

De rust van het analoog werken, maar ook de korrel in het beeld, de anders ogende scherptediepte en het karakter van een echte analoge afdruk kan ik waarderen. Aspecten die je digitaal niet kunt nabootsen.

Toenemende populariteit


Jaren geleden kreeg ik nog wel eens wat opmerkingen. Analoge fotografie is voltooid verleden tijd, digitaal is kwalitatief veel beter, en wat nog meer.

Die tijd is nu wel voorbij: steeds meer (vooral ook jonge) fotografen gaan weer aan de slag met analoge fotografie. Het is te merken aan de prijzen van tweedehands camera's én aan de beschikbaarheid van (met name) rolfilm en kleinbeeldfilms.

Cover analoge fotografie


Het boek 'Analoge fotografie' van Eduard de Kam speelt in op deze behoefte. De flaptekst op de achterkant belooft 'een flinke handreiking' te bieden voor fotografen die de analoge manier van werken niet kennen.

'Chemische' fotografie


En dat maakt de schrijver wel waar. In de 160 pagina's van het boek komt zowat de hele geschiedenis van de analoge (of zoals De Kam het terecht liever noemt 'chemische') fotografie voorbij.

Van de camera obscura en de uitvinders van de fotografie tot aan de huidige trend van het hybride werken: het combineren van analoge fotografie met digitale technieken.

Alle aspecten in beeld


Systematisch komen zowat alle aspecten van fotografie voorbij. Fotografische processen uit de afgelopen eeuwen bijvoorbeeld.

Maar ook soorten camera's, beeldformaten en bijbehorende films, welke soorten films er zijn, papiersoorten en te gebruiken technieken in de doka. Wat heb je nodig om een film te ontwikkelen, en hoe maak je een afdruk?

Analogefotografie


Compleet overzicht


Wie nog weinig weet van analoge fotografie krijgt dus veel meer dan een flinke handreiking, maar een flink compleet overzicht van wat er mogelijk is. Dat kan ook overweldigend zijn voor wie slechts op zoek is naar een handleiding om eens met kleinbeeld te experimenteren.

Toch haakt de schrijver ook daar op in: moeilijkere processen, zoals natteplaatfotografie, worden wel benoemd, maar niet uitgelegd. Terwijl hij bij relatief eenvoudigere technieken zoals het maken van een fotogram of cyanotypie, wél meer uitleg geeft, zodat je kunt experimenteren.

En dat inspireert wel om er eens mee aan de slag te gaan.

Analogefotografie02

Uitgebreide uitleg, mét voorbeelden en afbeeldingen, bijvoorbeeld over cyanotypie.

Mooi naslagwerk


Kortom: voor wie meer wil weten over analoge fotografie is dit boek een uitstekend vertrekpunt. Al zullen startende fotografen die een keer een rolletje kleinbeeldfilm willen ontwikkelen misschien wat té compleet zijn.

Zij zijn dan misschien beter gebaat bij een meer praktisch ingestoken boek of een cursus of persoonlijke begeleiding van een ervaren fotograaf, zoals de schrijver ook aangeeft in het boek. Maar ook in die gevallen is 'Analoge Fotografie' een mooi naslagwerk om bij de hand te houden!

» Bestel Focus op Fotografie: Analoge Fotografie (34,99 euro)


Meer weten over zwart-wit fotografie?


Bekijk dan de cursus zwart-wit fotografie op Photofacts Academy. De cursus wordt gegeven door Nando Harmsen en behandelt alle aspecten van het maken van de mooiste zwart-wit foto's.


Welke camera instellingen kun je het beste gebruiken, waar kijk je naar en hoe bepaal je wat werkt, en wat niet werkt? Hoe ga je aan de slag in je fotobewerkingsprogramma om het meest optimale contrast te behalen? Wat is het zone systeem, en hoe gebruik je het voor je zwart-wit foto's?

Dat en nog meer komt aan bod in deze boeiende cursus.

» Bekijk de cursus Zwart-wit Fotografie

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

 1. RAWshooter
  RAWshooter schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 10:09  | reageer

  Ik zie echt nooit iemand met een analoge camera. De claim dat analoog in opkomst is omdat de prijs van die apparatuur stijgt is dubieus. Er is gewoon steeds minder aanbod. En dat geldt ook voor de rolletjes.

 2. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 11 oktober 2022 om 11:03  | reageer

  Helemaal mee eens. Analoog is vele malen mooier.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 12 oktober 2022 om 13:12  | reageer

  @RAWshooter:
  Dan kom je in andere kringen knipoog Het is ook maar net in welk genre je kijkt. Sport- en landschapsfotografie zullen bijvoorbeeld minder voor de hand liggende niches zijn om analoog te werken. Ik zie wel steeds meer analoge portret- of lifestylefotografen, en ook veel jongeren. En wat de rolletjes betreft: er komen juist nieuwe producenten van films bij in de afgelopen jaren. Zonder welles-nietes te willen spelen: feit is dat er een doelgroep voor is!

  @Lauran:
  Mee eens, althans, afhankelijk van waarvoor en hoe je het inzet natuurlijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord