Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: Perfect Belichten door Nando Harmsen

vrijdag 28 januari 2022, 15:51 door | 3.318x gelezen | 1 reactie

Licht is de essentie van fotografie. In het boek 'Perfect Belichten' helpt Nando Harmsen je op weg naar betere foto's door op dit onderwerp in te zoomen.

Je kunt lang en breed over fotografie praten, maar uiteindelijk draait het maar om één ding: licht. Hoe goed de expressie ook is, hoe bijzonder het onderwerp: een verkeerde belichting is funest voor het eindresultaat.

Belichten en méér


Goed belichten, dat is meer dan het wijzertje van de belichtingsmeter in je zoeker 'in het midden' zetten. Door diafragma, sluitertijd en de gevoeligheid (ISO-waarde) op de juiste manier te combineren, krijg je de juiste belichting.

Met veel proberen en experimenteren zul je leren hoe je je foto's verbetert met een goede belichting. Een prima hulpmiddel daarbij is dit boek van Nando Harmsen.

Nando werkt al tientallen jaren als professioneel fotograaf – en sinds een aantal jaar ook als blogger voor Photofacts. In de serie Focus op Fotografie verscheen afgelopen zomer zijn boek 'Perfect belichten'.

Camera's zijn best intelligent. Ze doen een goede suggestie voor een 'juiste' instelling. Maar: de systemen die je helpen zijn niet feilloos. 'In die gevallen moet je ingrijpen en de fouten die de camera maakt corrigeren', schrijft Nando terecht in het voorwoord.

'Daarbij is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen om dan toch een goed belichte foto te krijgen.' En dat is precies wat Nando uitlegt in dit boek.

Perfect belichten - meetmethodes


Brede opzet


Het boek is breed en veelomvattend opgezet. De absolute beginner zal bij het doorbladeren even slikken bij de eerste hoofdstukken, waar de echte theorie aan bod komt. Hoe diafragma's zich tot elkaar verhouden, wat sluitertijden nu precies inhouden; Nando legt het uitvoerig uit.

Hou je niet van veel theorie of ben je gewoon niet zo van de getallen? Dan zal het misschien een pittige start zijn. Maar: het loont echt de moeite. En Nando heeft een toegankelijke schrijfstijl, wat daar ook goed bij helpt!

De uitleg over de stops, sluitertijden en diafragma's doen me denken aan een verhaal van een Fotovakschooldocent. Hij moest geblinddoekt met een volledig handmatige analoge camera de juiste instellingen weten te vinden.

Puur op basis van het aantal klikjes van de diafragmaring en de knop met sluitertijden. Zo werkt het met deze basistheorie ook. Wie het zonder nadenken onder de knie heeft, is goed op weg naar betere foto's.

Daarbij is in dit boek de blinddoek overbodig. Nando schrijft het helder en op een begrijpelijke manier op. Ook zijn er veel afbeeldingen en diagrammen om te laten zien hoe hij te werk gaat.

Daarnaast is de opbouw van het boek logisch. Het begint bij de basis en werkt toe naar de creatieve toepassingen van belichting in de 5 hoofdstukken.

Perfect belichten - Sluitertijd


Praktische insteek


Waar het boek heel theoretisch begint, heeft Nando zeker ook goed stilgestaan bij de praktijk. Elk hoofdstuk eindigt namelijk met een aantal opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan.

Die zijn goed voor beginners om zich de theorie eigen te maken, maar een aantal van de opdrachten is zeker ook heel handig om af en toe eens te herhalen, ook als je al langer in de materie zit.

Zo oefen je bijvoorbeeld in één van de opdrachten met verschillende methodes om licht te meten. Altijd goed om te doen, omdat je dan ook eens andere methodes gebruikt dan je eigen favoriet.

Het geeft je meer inzicht in wat je camera kan. Waardoor je wellicht intuïtief ze op een andere manier leert gebruiken.

BoekNando

Het boek helpt je je skills wat op peil te houden door net even wat andere dingen te doen. Dingen die je anders uit het oog zou verliezen, omdat je ze vanzelfsprekend vindt. Dus ook een prima boek als 'onderhoudsmateriaal' voor je fotografische kennis als je al wat verder gevorderd bent!

» Bestel het boek Perfect Belichten (34,99 euro)

Ben je lid van Photofacts Academy? Dan kun je het boek Perfect Belichten met een mooie korting ontvangen bij het verlengen van je lidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

1 reactie

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 16:09  | reageer

    Omwille van dat boek heb ik mijn lidmaatschap verlengd en een mooi boek erbij. Ik ben heel benieuwd naar de inhoud van dat boek.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord