Recensie: Geld voor jouw foto's (eBook)
donderdag 9 juni 2011, 17:06 door Elja Trum | 7.049x gelezen | 16 reactiesMet de opkomst van de iPad en andere tablets worden er steeds meer eBooks gekocht en gelezen. Een digitaal boek heeft zo zijn voordelen en mocht je toch liever van papier lezen dan is het boek ook altijd nog zelf uit te printen. Van de auteurs ontvingen wij een exemplaar van het eBook Geld voor jouw foto's.
Zoals je verwacht gaat dit boek over manieren om geld te verdienen met jouw foto's Het boek richt zich op beginnende fotografen en zet voor het verdienen van geld vooral in op (micro)stock websites. In feite bestaat het boek uit twee onderwerpen; tips voor het werken met stocksites en tips voor het opzetten van een eigen website.
Stockfotografie
Na de introductie gaan de auteurs in op geld verdienen met stocksites. Ze geven aan welke apparatuur je nodig hebt (al vind ik het noemen van een 4 megapixel camera erg achterhaald), waar je het beste foto's van kunt maken en waar je dan rekening mee moet houden (bijvoorbeeld 'lege' ruimte overlaten voor teksten).
Ook adviseren ze om een eigen niche te kiezen waarbinnen je jezelf specialiseert. Het ebook blijft door het boek heen erg theoretisch, er worden geen echte specifieke tips gegeven hoe je zelf betere stockfoto's kunt maken. Het boek geeft je richtingen aan waar je op kunt gaan, je moet dan zelf de keuze nog maken en je er verder in verdiepen.
Uiteraard bevat het ebook een overzicht van de bekendste stocksites en worden daarbij de percentages genoemd die je als fotograaf kunt ontvangen. Ook kijken de auteurs naar welke foto's hoog scoren bij stocksite Shutterstock en proberen ze te kijken hoe jij zelf ook zo'n succesvolle foto zou kunnen reproduceren.
Het boek zelf is gericht op beginnende fotografen, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je bij (de meeste) stockfoto sites echt aan moet komen met goede foto's om geaccepteerd te worden. Er worden technisch perfecte foto's verwacht die ook nog goed commercieel te verkopen zijn. Het is niet zo gemakkelijk als het wellicht in eerste instantie lijkt.
Je eigen website
Vanaf hoofdstuk negen gaat het boek over gebruik van een eigen website om fotografie opdrachten binnen te halen. Er worden tips gegeven voor het opzetten van je site, bijvoorbeeld over hoe je eerst na moet denken over het doel van je site en de doelgroep die je wilt aanspreken.
Vervolgens wordt er ingegaan op de meer praktische kant; je domeinnaam en de hosting. Ze raden aan om gebruik te maken van het gratis Wordpress, een prima advies.
Ook wordt er gekeken naar het verkrijgen van bezoekers via Google Adwords (advertenties) en de normale zoekresultaten. Ook sociale media wordt natuurlijk even aangestipt.
Prijs/kwaliteit verhouding
Ik heb bij eBooks vaak het gevoel dat de prijs/kwaliteit verhouding niet klopt. Dat komt omdat de boeken vaak even duur zijn als een papieren boek uit de winkel, maar helaas meestal niet de diepgang en kwaliteit van een papieren boek evenaren. Natuurlijk zijn er best eBooks waarbij de kwaliteit wel gewoon prima is, maar ik kom best vaak tegen dat de verhouding schreef loopt.
Dit gevoel heb ik ook bij dit eBook. Met 19,95 euro is de prijs van Geld voor jouw foto's erg stevig te noemen. Zelf zou ik de prijs veel lager gezet hebben. Dat is jammer, want wanneer je dit boek gekocht hebt zou je dus wel eens bekocht kunnen voelen.
Conclusie
Al met al is het best een aardig eBook voor beginnende fotografen die een kennismaking willen met (micro)stockfotografie en handig tips zoeken voor het lanceren van een eigen fotografie website. Helaas gaat het boek nergens heel diep in op de materie waardoor je als lezer alsnog met een boel praktische vragen kunt blijven zitten. Zoals aangegeven vind ik de gevraagde prijs voor Geld voor jouw foto's persoonlijk te hoog.
Het eBook is geschreven door Frank Husmann en Esther Konz en bevat 42 pagina's (bijna 3.800 woorden). Mocht je interesse hebben in dit eBook dan kun je hem via de Geld voor jouw foto's-website aanschaffen. Photofacts ontvangt een percentage van de opbrengst wanneer je deze link gebruikt.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
16 reacties
-
tonv schreef op donderdag 9 juni 2011 om 18:19 | reageer
Alleen met topfoto's zowel technisch als creatief kun je submitter worden van de world leading stock sites. Shutterstock en Istock vormen de eredivisie. Bovendien heb je geen eBook nodig: lees gewoon de trainingsmanuals op de stock sites en je weet wat je te wachten staat. Beginnende fotografen geef ik niet veel kans, een enkeling daargelaten.
-
-
EdC schreef op donderdag 9 juni 2011 om 21:02 | reageer
Geld verdienen met foto's lukt best, maar gemakkelijk is het zeker niet. Het onderwerp blijft veel hobby-fotografen boeien, al is het alleen al doordat uit een vergoeding een zekere waardering spreekt. Maar dan moet die vergoeding wel meer zijn dan een habbekrats.
-
-
ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 10 juni 2011 om 08:52 | reageer
Eens met Arno. Veel geld voor wat je zo beschrijft. Daarbij heb ik bij veel van dit soort eBooks nog steeds het gevoel dat ze niet goed/interessant/inhoudelijk genoeg waren voor een echte uitgeverij. Dan vind ik 19,95 wel een fors bedrag. Al zal er wel een doelgroep zijn die de titel enorm aanspreekt ja.
-
Hoo Gan Tan schreef op vrijdag 10 juni 2011 om 11:43 | reageer
Persoonlijk denk ik dat deze onderwerpen erg populair zijn. Geld verdienen met je hobby… wie wilt dat niet? Veel schrijvers zien een gat in de markt. En juist door middel van een e-book is de productie een heel stuk eenvoudiger geworden. Ik heb dit boek (nog) niet gelezen, dus ik ga er ook niet over oordelen. Ik doe dus ook geen uitspraak, of deze te hoog in de markt is gezet.
Maar geld verdienen met fotografie… daar kan ik wel wat over zeggen. Persoonlijk ben ik tegen stockfotografie. (Belangrijkste reden: het grootste deel van de opbrengsten komt niet bij de fotograaf.) Wat anderen over stockfotografie denken, moeten ze zelf weten.
Maar ik weet wel dat er veel vraag is naar ‘blonde’ beelden. En lifestyle is momenteel ook gewild. Denk dat daar de grootste kansen liggen voor stockfotografie.
Over fotografie in opdracht wil ik zeggen dat een website alleen zeker niet voldoende is. Het is slechts een (marketing)tool voor een ‘kennismaking’ met jouw werk. Wil je opdrachten binnen halen, dan zal je zeker meerdere tools in moeten zetten om dat te bewerkstelligen. Ook daar gaat heel veel tijd, geld en energie in zitten. Hoogstwaarschijnlijk zal je (zeker in het begin) meer tijd steken in ‘random’zaken, dan in het fotograferen zelf.
Persoonlijk houd ik veel van mijn werk en ik ben blij dat ik fulltime fotograaf ben. Maar soms denk ik wel eens terug aan die onbezorgde hobbytijd. Toen fotografie helemaal niets met geld verdienen te maken had… -
Brian schreef op vrijdag 10 juni 2011 om 16:58 | reageer
Grappig, ze vroegen mij ook om er over te schrijven en ik ben er niet op ingegaan. De reden was voor mij was dat ik de verhouding tussen de prijs en hetgeen geboden werd helemaal scheef vond.
We weten allemaal dat een boek van 19,95 de schrijver ongeveer 4 tot 6 euro per boek kan opleveren. Een e-book schrijven en dan voor de volle hap verkopen is dan inderdaad de oplossing om meer te verdienen. Schrijf dan een boek over veel geld verdienen met e-books. -
EdC schreef op vrijdag 10 juni 2011 om 17:31 | reageer
@Brian. Ik weet alleen wat een hard copy boek opleverde. Dat was bij die verkoopprijs niet de opbrengst die jij noemt. Een eBook is voor de schrijver 'dus' een goede business, ook als ik er rekening mee houdt dat ook de leenvergoeding dan niet meer bestaat. Dan mag er wel iets goeds tegenover staan en ik lees in de recensie iets van twijfel daarover.
-
Brian schreef op vrijdag 10 juni 2011 om 17:46 | reageer
@EdC, Ik weet natuurlijk niet of je via een uitgever werkte of zelf de uitgever was. Ik weet alleen wat je kwijt bent aan het centraal boekhuis, wat de marge is voor de handel en wat de printkosten zijn. Dan nog een ISBN nummertje verzorgen en dan hangt het allemaal van de oplage af. Daar rekening mee houdend kwam ik aan mijn bedrag.
-
EdC schreef op vrijdag 10 juni 2011 om 19:17 | reageer
@BRian. Het is historie voor mij. Gebruikelijk was 8-10 procent van de winkelverkooppijs ex btw. Via een uitgeverij boeken uitgebracht. Verkoop aan De Slegte leverde een paar cent op en verkoop via een boekenclub leverde ook niet heel veel op.
-
Elja Trum schreef op vrijdag 10 juni 2011 om 23:24 | reageer
@Brian; dat kon ik natuurlijk niet echt beoordelen op het eerste mailtje dat ik kreeg. Ik was wel nieuwsgierig en ik hoop in mijn recensie duidelijk te hebben gemaakt dat de prijs/kwaliteit verhouding in mijn ogen beter kan.
Het is natuurlijk niet zo dat een eBook geheel zonder kosten geproduceerd en verspreid wordt, maar het is waarschijnlijk dat de kosten verhoudingsgewijs een stuk lager liggen dan bij een papieren uitgave.
Voor mijn eigen zwart-wit boek, dat in de winkels ligt voor hetzelfde verkoopbedrag, kan ik aangeven dat ik beduidend minder per boek ontvang dan Brian aangeeft. Alleen als ik een boek zelf verkoop (en zelf ingekocht heb) kan ik er een paar euro meer aan verdienen.
Rijk worden zit er niet in, tenzij je een bestseller hebt natuurlijk. Dat is in een niche als Nederlandstalige boeken over fotografie volgens mij lastig te behalen.
Om het in verhouding te zetten, mijn zwart-wit boek bevat ruim 25.000 woorden. Ruim het zesvoudige van dit eBook. Kwantiteit hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan kwaliteit, maar het geeft wellicht een indicatie. -
eduardvanmil schreef op zaterdag 11 juni 2011 om 22:00 | reageer
Opmerkelijk dat het eBook artikel zich voornamelijk richt aan de beginnende (hobby) fotografen, over waarderingen in welke vorm dan ook (EdC) en de hulp die zij van jullie als ervaren fotografen krijgen. Ik ga er dan vanuit dat jullie deze grote groep categorie beginners (en talenten) in jullie forum worden geduld. En waarom, omdat dit forum redelijk veel artikelen over beginnende fotografen publiceert en dat wordt erg gewaardeerd weet ik inmiddels. En dan heb ik het niet eens over de workshops die via dit forum worden bezet!
En dat leerproces is welkom voor deze groeiende groep fotografen maar ook interessant voor de grote foto fabrikanten en daar profiteert dit forum natuurlijk op zijn beurt ook weer van! In dat kader zou het enorm helpen om deze beginners zo enthousiast te maken (en te houden) door de vragen die zij stellen via de email aan de oprichter van Photofacts een antwoordt te geven of in ieder geval een reactie te geven ( b.v. voorlopig geen tijd) al zijn die vragen nog zo heel erg beginnend en nog zo dom. Hoop doet leven! -
Elja Trum schreef op zaterdag 11 juni 2011 om 22:12 | reageer
@Eduard; Je maakt er wel een onduidelijk verhaal van zo hoor.
Maar je mail heb ik ontvangen, ik ben echter niet zo vlot in het afhandelen van lange mails. Daar wil ik graag de tijd voor nemen, maar die tijd vinden is altijd wat meer werk.. -
eduardvanmil schreef op zaterdag 11 juni 2011 om 23:27 | reageer
@Elja; In beide gevallen heb ik het over beginners, dat lijkt mij niet zo onduidelijk. Ik heb dit artikel aangegrepen om deze (mijn) categorie fotografen onder je aandacht te krijgen en dat is een wens omdat ik en ik neem aan vele anderen soortgenoten zoveel kennis opdoen op dit forum! Wat is er mooier om deze kennis later met jullie te delen in een leuk artikel voor Photofacts en daar gaat mijn mail over!
Tenslotte je hebt nu aangegeven daar nog geen tijd voor te hebben en weet nu dat je deze mail in ieder geval hebt ontvangen! Ik hoop dat het je nog zal lukken want het houdt me bezig! -
Rob schreef op zondag 12 juni 2011 om 21:14 | reageer
Een kleine opmerking. Op een gegeven moment wordt gezegd "het gratis Wordpress". WordPress is niet gratis, het is vrij te gebruiken onder de Open Source licentie. Daar zit een juridisch verschil in (op het gebied aansprakelijkheden en beperkingen).
Neemt niet weg dat WordPress een zeer goed product is. Gebruik het voor mijn blog. Voor mijn foto's gebruik ik Galary (ook Open Source), maar die site heeft geen enkel commercieel doeleinde. -
Peter van Veen schreef op dinsdag 14 juni 2011 om 06:38 | reageer
Hoe leuk zo het zijn als de schrijvers eens hun visie op bovenstaande commentaren zouden geven...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe factureer je jouw fotodiensten?
door Wilmar Dik
-
Help mee: Meer verdienen met fotografen in de culturele sector
door Wilmar Dik
-
De waarde van beeld. Hoe staat de fotografie markt ervoor?
door Wilmar Dik
-
Eindigt morgen: Profiteer vandaag nog van 40% korting
door Elja Trum
-
De beste en leukste besteding van je vakantiegeld
door Elja Trum
-
Focus op Gelderland start op 2 april
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.