Elja Trum

Auteursrecht 2.0 voor fotografen

maandag 28 januari 2013, 23:11 door | 7.983x gelezen | 34 reacties

Dodelijk vermoeiend vind ik het; oubollige organisaties zoals Buma Stemra, of relevanter, Pictoright die het maar niet lijken te snappen. Zoals zij omgaan met auteursrecht is gewoon niet meer van deze tijd; echt waar, het werkt niet meer. En met al hun pogingen om het via dure rechtszaken alsnog door te drukken verzieken ze de vooruitgang van de samenleving als geheel.

Muziekboeven


Vorige week werd bekend dat Buma Stemra sites die muziek embedden via bijvoorbeeld Youtube rekeningen gaat sturen. Willen ze niet betalen dan volgt een rechtsgang.

Toen Buma Stemra hier anderhalf jaar geleden mee kwam was er grote ophef en dus hebben ze eventjes stilletjes afgewacht tot de grote ophef voorbij was en nu voeren ze het alsnog doodleuk in. Voorlopig zullen ze immers geen particulieren aanpakken, maar zodra je een KvK inschrijving hebt en 'commercieel' bezig bent (Google advertenties op je site hebt staan) mag je dokken.

Dat is raar, want Youtube betaalt immers al voor de filmpjes die getoond worden via de site Ún alle vertoningen via embeds (vertoningen van Youtube filmpjes op andere websites). Buma Stemra wil dus graag dubbel binnenlopen.

Het gevolg is waarschijnlijk (zodra de eerste rekeningen binnen gaan komen) dat veel internetsites opeens een stuk kaler gaan worden. Dat dit de artiesten zelf zal gaan schaden, dat kan Buma Stemra natuurlijk niks schelen. Zij verdienen hun geld immers juist wel op deze manier..

Fotografieboeven


Het is makkelijk om Buma Stemra een parasiet te noemen die de vooruitgang stil wil zetten. Veel lezers zullen het daar wellicht mee eens zijn. Als we dezelfde gedachtegang -het moet toch kunnen om een Youtube filmpje met leuke muziek op je site te zetten- even doortrekken naar ons eigen terrein dan wordt het lastiger.

Veel fotografen zouden immers niet blij zijn wanneer ze hun eigen foto's op andermans website tegen komen. Ze vinden dat ze daarvoor een vergoeding moeten ontvangen. Maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan? Waarom zou een fotograaf wel voor elke vertoning betaald moeten worden, terwijl een architect ook niet elke keer dat zijn gebouw bekeken wordt een bedrag ontvangt.

Dacht je dat ik de designer van Photofacts, die bepaald heeft hoe de site eruit ziet, elke maand een bedrag overmaak omdat zijn werk weer honderdduizend keer bekeken is? Voor zover ik weet is er geen webdesigner op deze wereld die op die manier betaald krijgt. Ook een fotograaf kan toch gewoon betaald worden voor de uren die hij erin stopt door zijn opdrachtgever?

Bekijk vooral ook even onderstaande video van Kirby Ferguson.


Auteursrecht 2.0


We zijn doorgeslagen, niet alleen fotografen, maar vooral grotere bedrijven. Maar we doen er allemaal aan mee. Creativiteit en geld wordt verspild om de voortgang van de mensheid tegen te werken. Zonde. Auteursrecht is toe aan vernieuwing; Auteursrecht 2.0.

Een auteursrecht waar niet alles om geld en eigendom draait. Alleen, hoe kunnen we die stap zetten zonder direct uitgebuit te worden en waarbij we wel ons geld kunnen blijven verdienen. Nieuwe verdienmodellen, nieuwe ethiek. Het roer moet om!

Thumbnail foto Creative Commens door Horia Varlan.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

34 reacties

 1. Stefan
  Stefan schreef op dinsdag 29 januari 2013 om 00:06

  Heel duidelijk artikel. +1

 2. Charlotte
  Charlotte schreef op dinsdag 29 januari 2013 om 00:42

  Het Auteursrecht, ook bezien vanuit Europees perspectief, stamt grotendeels nog uit de tijd dat er geen (of nauwelijks) internet was. Daar houden de regels dus ook absoluut geen rekening mee.
  Onze huidige manier van werken en gebruiken spoort inderdaad niet meer met die regels.
  Probleem van Buma/Stemra, Pictoright en anderen, is dat het hun verdienmoeel is achter werkelijk elke inbreuk aan te gaan en geld te innen.

  Het enige positieve dat ik je kan melden is dat de discussie voor een nieuw auteursrecht in volle gang is. Willen we daarbij zorgen dat de beheersorganisaties (in hun huidige vorm) verdwijnen, dan zullen de makers daar een duidelijk geluid over moeten laten horen en gaan lobbyen in de politiek. Dan doen de beheersorganisaties namelijk ook en zeggen daarbij doodleuk namens alle makers te spreken.

  En in elk geval lijkt het me inderdaad handig als maker een ander verdienmodel te zoeken.

 3. Emiel
  Emiel schreef op dinsdag 29 januari 2013 om 08:57

  "Ook een fotograaf kan toch gewoon betaald worden voor de uren die hij erin stopt door zijn opdrachtgever?"
  In dat opzicht vind ik de vergelijking met een website of architect dus niet juist.

  Je maakt een foto voor een opdrachtgever, omdat deze een uniek produkt wil hebben. Degene, die je foto zonder toestemming gebruikt is niet de opdrachtgever en heeft mijnsinziens twee mogelijkheden:

  -Toestemming vragen voor het gebruik van een foto en daar al dan niet een vergoeding voor betalen
  -De gewenste beelden laten maken door een fotograaf of deze zelf maken.

  De opdrachtgever betaalt voor het uitvoeren van een bepaalde opdracht. De fotograaf investeert daarin tijd, materiaal en heeft door de jaren heen geïnvesteerd in opleidingen om zijn vaardigheid tot een bepaald niveau te brengen.
  Voor zowel opdrachtgever, als opdrachtnemer is er dus sprake van een investering.

  Welke investering doet degene, die het beeld klakkeloos overneemt en op zijn/haar website, folder etc. plaatst? Geen enkele!
  Alleszins redelijk dus om daarvoor een vergoeding te vragen.

 4. Edwin van Wijk
  Edwin van Wijk schreef op dinsdag 29 januari 2013 om 08:59

  Leuk artikel, maar om even in te zoomen op dit deel:
  "...Ze vinden dat ze daarvoor een vergoeding moeten ontvangen. Maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan? Waarom zou een fotograaf wel voor elke vertoning betaald moeten worden, terwijl een architect ook niet elke keer dat zijn gebouw bekeken wordt een bedrag ontvangt....".

  Ik denk niet dat veel fotografen per vertoning betaald willen worden, maar wel op een of andere manier compensatie willen ontvangen. Je kan niet aan de gang blijven met het 'goed voor je naam' principe. Waarom zou je goede naam willen hebben als je er geen pepernoot mee kan verdienen. Die architect zal zijn gage ook ontvangen hebben mag ik hopen voor hem.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord