Iris Janssen

Steelt Facebook je foto's?

zaterdag 24 januari 2015, 22:44 door | 7.746x gelezen | 32 reacties

Facebook kent meer dan 1 miljard gebruikers, veel hiervan zijn fotografen. Per 1 januari heeft Facebook de voorwaarden aangepast dit betekent voor alle Facebook gebruikers dat Facebook jouw foto's ongevraagd mag gebruiken.

Voor het gebruiken hiervan krijg je geen compensatie en er word je ook niet om toestemming gevraagd. Sterker nog: alles wat je plaatst is vanaf dat moment het eigendom van Facebook.

Ik heb even twee artikelen opgezocht waarin wat verteld wordt over de voorwaarden van het plaatsen van foto's. Het onderstaande artikel heeft eigenlijk altijd al bestaan alleen het is nu beter uitgelicht door Facebook. Eigenlijk heb je altijd al toestemming gegeven voor het gebruiken van jouw foto's en video's.

Artikel 2.1


Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto's en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.

Een oplossing om te voorkomen dat jouw foto's gebruikt worden is heel groot je logo of merk in de foto zetten. Zo wordt het minder interessant om te gebruiken. Een van de aangepaste voorwaarden waar ik het totaal niet mee eens ben is artikel 9.1.

Facebook mag de door jou geplaatste foto's gebruiken voor commerciële doeleindes, voor bijvoorbeeld advertenties. Hier krijg jij geen compensatie voor. Facebook kan dus gaan verdienen op de foto's die jij plaatst.

Artikel 9.1


Je geeft ons toestemming je naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals een merk dat je leuk vindt) te gebruiken voor commerciële, gesponsorde of gerelateerde inhoud die door ons wordt aangeboden of verbeterd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf of een andere entiteit toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen, zonder dat je daarvoor compensatie krijgt. Als je een specifieke doelgroep hebt geselecteerd voor je inhoud of informatie, respecteren we bij het gebruik je keuze.

Het opvallende is dat deze nieuwe voorwaarden gelden voor alle gebruikers in de Europese Unie, behalve voor Duitsland. Om even heel duidelijk te zijn, niks is meer jouw eigendom op het moment dat je het op Facebook neerzet en je hebt geen idee waar jouw foto's terecht kunnen komen.

Je bent tenslotte akkoord gegaan met de voorwaarden welke Facebook op ieder moment van de dag mag aanpassen.

Je hebt dus geen idee meer wat er gebeurt met jouw foto's. Wil je het veranderen dan zou je Facebook en alle foto's waarop jij staat, ook foto's waarin je bent getagd, moeten verwijderen. Of verhuizen naar Duitsland.

Hete soep?


Wordt de soep echt zo heet gegeten als deze wordt opgediend? Eigenlijk is er weinig echt veranderd in de voorwaarden van Facebook. In de eerdere voorwaarden gaf je Facebook deze toestemmingen ook reeds. In de praktijk is de kans dat Facebook echt commercieel misbruik maakt van jouw werk waarschijnlijk niet zo groot. Wil je het helemaal uitsluiten; zet het dan niet op Facebook.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris Janssen

Over de auteur

Fotografie is een onderdeel van mijn leven. Al jaren fotografeer ik en streef ernaar om te groeien en dingen te leren! Momenteel loop ik stage bij Photofacts.

32 reacties

 1. Alexander D. Martis
  Alexander D. Martis schreef op zondag 25 januari 2015 om 08:02

  Hallo Iris,

  Bedankt voor het leuke artikel. Echter, ik heb maar één kanttekening en een tip.

  In jouw artikel zeg je het volgende: 'Sterker nog: alles wat je plaatst is vanaf dat moment het eigendom van Facebook.' Dat is volgens mij niet correct. Toestemming om mijn foto's te gebruiken is niet hetzelfde als de foto's overdragen aan Facebook. Met andere woorden: als ik jou toestemming geef om mijn foto's te gebruiken, dan betekent dit niet dat je het eigendom krijgt.

  Tip:
  Als je wilt weten waarvoor jouw foto's of gegevens worden gebruikt, dan is het mogelijk om dit te vragen bij Facebook. Immers: het is jouw (privacy)recht Op de website van het College Bescherming persoonsgegevens kun je een aantal voorbeeld brieven vinden. https://cbpweb.nl/

  Groeten,
  Alexander D. Martis

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 25 januari 2015 om 10:10

  Er is een hoop paniek gezaaid omtrent al dit.
  Typisch een geval van schreeuwen voordat de werkelijke feiten bekend zijn.

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 25 januari 2015 om 22:37

  Interessant stuk, tot "niks is meer jouw eigendom". Sorry, maar er is een heel groot verschil tussen auteursrecht bezitten en het verlenen van een licentie. Gemiste kans om dat duidelijk te maken

 4. Jan
  Jan schreef op zondag 25 januari 2015 om 22:39

  Klopt niet helemaal. Als je goed leest gaat het alleen om foto's die je op public hebt gezet. Standaard is dat alleen je profielfoto en omslagfoto en alles wat je publiceert in openbare groepen. Dus als je zorgt dat je alleen met vrienden of im besloten groepen deelt is er niets aan de hand.
  De soep wordt dus niet zo heet gegeten, al kan het geen kwaad om alert te zijn. Of you are not paying die the product, you are the product

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord