Creative Commons; wat is het en wat kan je er mee?
donderdag 3 april 2014, 20:26 door Stef Sterkenburg | 4.836x gelezen | 1 reactie
Als fotograaf kan je bij het uploaden van een afbeelding naar het internet kiezen voor verschillende manieren om jou foto en de bijbehorende (auteurs)rechten te delen. Een van die methodes is Creative Commons. Maar wat zijn Creative Commons nou eigenlijk en welke rechten heb je dan nog?
Bij het maken van een auteursrechtelijk beschermd werk blijft, zoals de naam het al zegt, het auteursrecht altijd bij de auteur. Het is de auteur die bepaald waar, wanneer en onder welke voorwaarden het werk gebruikt mag worden. De auteur kan wel alle rechten volledig overdragen of juist alle rechten bij zich houden. Ook kan hij middels licenties iemand beperkte rechten geven.

Creative Commons
Omdat al die verschillende rechten en licenties het niet overzichtelijker maken en juridisch soms best ingewikkeld is, is er in 2001 een stichting gestart welke als doel heeft eenvoudige en flexibele licenties op het auteursrecht te verstreken, waarbij zowel de fotograaf als de gebruikers precies weten wat er toegestaan is.
De laatste jaren zijn de Creative Commons steeds meer in populariteit gestegen, op het moment van schrijven staan er meer dan 305 miljoen foto's op Flickr die vallen onder een van de Creative Commons vallen.
Opbouw
Om de opbouw van de Creative Commons simpel te houden zijn er vier bouwstenen. Deze bouwstenen geven de opbouw van de Commons weer, en bestaan uit naamsvermelding, (niet-)commercieel, geen afgeleide werken en gelijk delen. Vanuit deze vier bouwstenen zijn er 6 combinaties mogelijk onder de Creative Commons.
Bij elke licentie zit standaard naamsvermelding inbegrepen. De overige Commons laten gebruikers kiezen of zij het werk wel of niet commercieel beschikbaar willen stellen en of er afgeleide werken van gemaakt mogen worden. Daarnaast kan het nog de eis zijn dat een afgeleid werk ook weer onder dezelfde Common gedeeld wordt.
Gebruikers
De Commons zijn opgebouwd uit drie lagen. Een laag welke voor elk mens leesbaar is, een juridische versie en een versie leesbaar voor zoekmachines. Deze laatste versie kan geïndexeerd worden door zoekmachines zoals Google middels metadata die je aan de foto kan toevoegen. Daardoor weet Google ook dat de afbeelding onder bepaalde voorwaarden hergebruikt mag worden.
Nieuwssites zoals NOS gebruiken steeds vaker foto's beschikbaar onder de Creative Commons. Het scheelt namelijk weer een stockfoto kopen. De fotografen zien het als een eer dat hun werk onder naamsvermelding gebruikt wordt.
Wat past het best bij jou, en maak jij al gebruik van de Creative Commons?