Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Stefan Sterkhuis

Creative Commons; wat is het en wat kan je er mee?

donderdag 3 april 2014, 20:26 door | 5.771x gelezen | 1 reactie

Als fotograaf kan je bij het uploaden van een afbeelding naar het internet kiezen voor verschillende manieren om jou foto en de bijbehorende (auteurs)rechten te delen. Een van die methodes is Creative Commons. Maar wat zijn Creative Commons nou eigenlijk en welke rechten heb je dan nog?

Bij het maken van een auteursrechtelijk beschermd werk blijft, zoals de naam het al zegt, het auteursrecht altijd bij de auteur. Het is de auteur die bepaald waar, wanneer en onder welke voorwaarden het werk gebruikt mag worden. De auteur kan wel alle rechten volledig overdragen of juist alle rechten bij zich houden. Ook kan hij middels licenties iemand beperkte rechten geven.

Creative commons

Creative Commons


Omdat al die verschillende rechten en licenties het niet overzichtelijker maken en juridisch soms best ingewikkeld is, is er in 2001 een stichting gestart welke als doel heeft eenvoudige en flexibele licenties op het auteursrecht te verstreken, waarbij zowel de fotograaf als de gebruikers precies weten wat er toegestaan is.

De laatste jaren zijn de Creative Commons steeds meer in populariteit gestegen, op het moment van schrijven staan er meer dan 305 miljoen foto's op Flickr die vallen onder een van de Creative Commons vallen.

Opbouw


Om de opbouw van de Creative Commons simpel te houden zijn er vier bouwstenen. Deze bouwstenen geven de opbouw van de Commons weer, en bestaan uit naamsvermelding, (niet-)commercieel, geen afgeleide werken en gelijk delen. Vanuit deze vier bouwstenen zijn er 6 combinaties mogelijk onder de Creative Commons.

Bij elke licentie zit standaard naamsvermelding inbegrepen. De overige Commons laten gebruikers kiezen of zij het werk wel of niet commercieel beschikbaar willen stellen en of er afgeleide werken van gemaakt mogen worden. Daarnaast kan het nog de eis zijn dat een afgeleid werk ook weer onder dezelfde Common gedeeld wordt.

Gebruikers


De Commons zijn opgebouwd uit drie lagen. Een laag welke voor elk mens leesbaar is, een juridische versie en een versie leesbaar voor zoekmachines. Deze laatste versie kan geïndexeerd worden door zoekmachines zoals Google middels metadata die je aan de foto kan toevoegen. Daardoor weet Google ook dat de afbeelding onder bepaalde voorwaarden hergebruikt mag worden.

Nieuwssites zoals NOS gebruiken steeds vaker foto's beschikbaar onder de Creative Commons. Het scheelt namelijk weer een stockfoto kopen. De fotografen zien het als een eer dat hun werk onder naamsvermelding gebruikt wordt.

Wat past het best bij jou, en maak jij al gebruik van de Creative Commons?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Stefan Sterkhuis

Over de auteur

Stefan Sterkhuis is inmiddels ruim 8 jaar bezig met fotografie. Wat begon met het schieten van kiekjes kreeg meer en meer vorm. De inhoud werd serieuzer en zijn kijk op fotografie gevormd. Inmiddels doet Stefan veel met straatfotografie. Het leven vastleggen zoals het is, kritisch en soms rauw.

1 reactie

  1. bart
    bart schreef op dinsdag 8 april 2014 om 11:38  | reageer

    Als amateur fotograaf - dus zonder een vergoeding te vragen voor foto's - is voor mij
    voldoende:
    - naamsvermelding
    - geen fotomontage toegestaan
    - gratis voor niet commercieel gebruik.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord