Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Wanneer gooi je een foto weg?

zondag 16 april 2023, 23:23 door | 3.222x gelezen | 4 reacties

Onlangs las ik een quote die ik meteen in mijn notitieboekje heb geplakt. Op de eerste pagina nota bene. Hieronder zie je het resultaat en vertel ik waarom ik deze quote zo fijn vind.

Is het kunst of mag het weg


Ontnuchterend


Toen ik de zin 'is het kunst of mag het weg?' las, moest ik lachen. Het laat zien hoe subjectief kunst is. De waarde hangt samen met degene die er naar kijkt.

Voor de ťťn mag het weg, voor de ander is het kunst. Dat gegeven werkt op mij zů ontnuchterend dat ik de zin wil zien telkens als ik mijn notitieboekje pak.

De zin helpt mij te beseffen dat wat ik doe voor sommigen gewoon weg mag. En gek genoeg bevrijdt juist dat me (voor even) van mijn perfectionisme.

Het essay waar ik die quote uitknipte, stond in het tijdschrift de Groene Amsterdammer. Lena Tijen won er de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek mee, en ik snap waarom.

In het stuk schrijft zij over haar eigen vader, een kunstenaar met een omvangrijk archief dat met de dag groeit.

Ze ziet op tegen het uitzoeken van zijn nalatenschap wanneer hij doodgaat. Want het zijn niet alleen zijn spullen, maar ook de volgorde ervan is belangrijk en moet behouden blijven:

Mijn vaders boeken staan niet op alfabet, maar zijn geordend volgens uiteenlopende principes die per kast kunnen verschillen.

~ Lena van Tijen in De Groene Amsterdammer

Kunst die vanzelf weggaat


Mijn eigen fotoarchief


Als fotograaf in het digitale tijdperk is mijn nalatenschap in fysieke omvang best overzichtelijk. Maar kijk je op mijn harde schijf dan vind je een onontwarbare kluwen aan beelden. Ik weet er de weg, maar verder niemand.

Wil ik dat er Ūets overblijft van mijn fotowerk dan moet ik dingen printen, boeken maken, exposities organiseren. En stilletjes hopen dat een museum mijn werk aankoopt.

Maar liever richt ik me op vandaag en de lol die ik heb in het maken van dingen. Dus op de vraag 'is het kunst of mag het weg?', antwoord ik: vandaag is het kunst, maar morgen mag het weg. vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wťl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

4 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op dinsdag 18 april 2023 om 12:49  | reageer

  Haha Nando over de conciërge. Ik werkte ooit bij de gemeenten en nam een berg aan kunstwerken in ontvangst. Na plaatsing (250+) ontbrak er één. Na veel zoeken gevonden bij het oud papier! Het was, zo zag het er voor mij uit als verpakkingsmateriaal karton met wat vage verf streken. Gelukkig gered.
  Met fotoschietgroet Robert

 2. Peter Kappinga
  Peter Kappinga schreef op woensdag 19 april 2023 om 17:26  | reageer

  Dankzij de reactie van Robert mijn waardering voor Elvira en haar kronkelingen die ik elke 2 weken ontvang en met plezier lees.

 3. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op woensdag 19 april 2023 om 20:13  | reageer

  @ Robert, ik ben geen Nando maar vermoed dat jouw reactie voor mij is bedoeld knipoog
  Ik moest hardop lachen bij je omschrijving van het onvermoede kunstwerk ("verpakkingsmateriaal met wat vage verfstreken"knipoog. Ik zie het zo voor me!

 4. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op zaterdag 22 april 2023 om 07:54  | reageer

  @Peter Kappinga, leuk om te horen, dankjewel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord