Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elvira Smit

Waar wijs jij naar als fotograaf?

zondag 2 januari 2022, 16:08 door | 1.490x gelezen | 0 reacties

Eigenlijk doe je als fotograaf niks anders dan ergens naar wijzen. Dat doet iedereen die iets maakt, schrijft of voordraagt. Zo wijs ik met dit artikel naar mijn ideen, en met mijn foto's naar plekken en fenomenen die ik de moeite waard vind. Waar wijs jij naar, en voor wie?

Een schrijver, een fotograaf, een beeldhouwer, allemaal wijzen ze naar iets. Ze laten de toeschouwer iets zien. 'Kijk, dit is er'. Of 'kijk, dit heb ik gemaakt'.

Als het goed lukt, dan kijk je heel even door de ogen van een ander naar de wereld. Je ziet iets nieuws. Of je bekijkt iets op een andere manier.

Ik las ergens dat de schilder Al Held ooit zei:

'Conceptual art is just pointing at things'

Grappig hoe iets veelzijdigs is samen te vatten in die ene zin. We wijzen naar iets, that's it. Ook wel bevrijdend eigenlijk. Want de enige vraag die ik dan nog hoef te beantwoorden is: waar wijs ik naar?

Een wijzende vinger


Een vergrootglas


Door ergens naar te wijzen bijvoorbeeld met een fotoserie vergroot je de werkelijkheid uit. Je richt de aandacht op iets specifieks, iets dat jj zag. Je bent dan dus als een vergrootglas voor anderen.

Of dat goed lukt, weet je alleen door je toeschouwers te vragen wat zij zien. Komt dat overeen met wat jij wilde vertellen, dan ben je aardig op weg.

En dat is handig omdat het je kan helpen bepalen waar jij staat als fotograaf.

Ga eens bij jezelf na:

Waar wijs jij naar? En voor wie doe je dat?

Wijzende vinger


Naar wiens wijzende vinger kijk jij?


De andersomvraag is minstens zo interessant: wiens blik volg jij graag? Welke blogs volg je, welke boeken lees je, welke films kijk je?

Dat zijn allemaal indrukken die jouw blik benvloeden. Wees zuinig op wat je ziet. Hoe meer rommel je ziet, hoe warriger je eigen blik.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord