Losse foto's voor HDR en panorama weggooien, of niet?
zondag 24 november 2024, 15:30 door Nando Harmsen | 1.147x gelezen | 18 reactiesFotografeer je veel, dan verzamel je na verloop van tijd veel foto's. Die nemen ruimte in, op je harde schijf en in Lightroom Classic - indien je dat gebruikt. Sommige van die foto's zijn voor HDR-foto's en panorama's. Als je die gemaakt hebt, moet je dan de basisfoto's weggooien. Of toch niet?
Het loopt weer tegen het einde van het jaar. Dat is voor mij tijd om met de bezem door mijn Lightroom Classic catalogus te gaan. De Grote Schoonmaak.
Hiermee ruim ik niet alleen de Lightroom Classic catalogus op, maar snoei ik ook in het immer groeiende aantal foto's op mijn harde schijf. Alles wat niet de moeite waard is gaat de prullenbak in.
Sommigen zeggen; harde schijfruimte kost niets, maar dat is niet waar. Dat kost geld, zeker wanneer je zorgt voor goede backup. Je bent er niet met één harde schijf. Je hebt er minstens twee nodig, en het liefst nog een backup in de cloud.
Los van dat, het is dus tijd om de bezem door mijn catalogus - en daarmee door de foto's op de harde schijf - te gaan. Daar zitten grote aantallen belichtingstrapjes in waarvan ik een HDR heb gemaakt. En ook veel losse foto's die samengevoegd zijn tot een panorama.
Ik ben me het volgende gaan afvragen: is het nodig om de losse beelden voor een HDR en panorama te bewaren?
Elke HDR-foto is samengesteld uit vijf losse foto's. Die samenvoeging tot HDR resulteert in een DNG-bestand met alle informatie uit die vijf foto's. Is het dan nodig om die vijf foto's nog te bewaren?
Een panorama-foto is samengesteld uit twee, drie, vier, vijf , of meer foto's. Die samenvoeging resulteert in een DNG-bestand dat tussen de 12000 en 20000 pixels groot is - aan de langste zijde. Is het dan nog nodig om die losse panorama-beelden te bewaren.
Van de ene kant zeg ik ja. Het zijn de originele bestanden. Van de andere kant, de HDR-foto en panorama in DNG bestaat uit voldoende beeldinformatie om als raw-bestand te kunnen bewerken. Ik neig er dus naar om die losse beelden allemaal weg te gooien.
Hoe zit het dan met een HDR-panorama? Een panorama uit vier HDR-foto's die elk uit een belichtingstrapje van vijf beelden bestaan. Moet ik dan alle 20 originele weggooien? Of moet ik de vier samengevoegde HDR-beelden bewaren waar het panorama uit bestaat?
Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit. Ik ben dus benieuwd hoe jij daarmee omgaat. Wat bewaar jij, en wat gooi je weg? Wat zou jij adviseren?
Ga niet zeggen dat harde schijfruimte niets kost en je daarom alles kan bewaren. Dat is dus niet waar, en zeker geen optie. Alles wat niet de moeite waard is of mislukt is gaat weg. Maar ik lees graag je advies hierover.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
18 reacties
-
MacBigfoot schreef op zondag 24 november 2024 om 17:24 | reageer
Wat je in je overwegingen bij een panorama mee zou kunnen nemen: hebben de afzonderlijke foto's waarde, betekenis: zo niet dan zou ik volstaan met de uiteindelijke panoramafoto.
En verder: ik weet niet of de techniek van het samenvoegen van foto's, panorama of HDR, nog veel zou kunnen verbeteren. Dat zou betekenen dat bewaren zinloos is, want het eindresultaat is daar al.
En tot slot: je had een doel met het maken van afzonderlijke foto's voor HDR & panorama: dat doel is bereikt, wat zou je dan nog met de afzonderlijke foto's willen doen? -
-
ifiamminghi schreef op dinsdag 26 november 2024 om 11:06 | reageer
Helemaal mee eens.... immers, de afzonderlijke foto's zijn sowieso niet goed (aja, belichtingstrapjes, dus bij elke foto is er dus iets wat over- of onderbelicht is), de samengestelde foto bevat nu precies wel wat je hebben moet én met een DNG kun je toch nog steeds wat bewerkingen uitvoeren, mocht dat nog nodig zijn.
Ik heb er mij ook aan bezondigd, en dus veel geheugenruimte "versmost"... ik ben nu ook bezig om dat allemaal "op te kuisen". -
-
Ron A.B. schreef op dinsdag 26 november 2024 om 10:44 | reageer
Ik bewaar ze want het komt nogal eens voor dat ik die oude opnieuw wil samenvoegen omdat de kwaliteit van de programma's (photoshop) zo veel is verbeterd... daarnaast veranderen ook inzicht en smaak en ook dat kan een goede reden zijn om het nog een keer opnieuw en met eventueel andere technieken te willen doen
-
Nando schreef op dinsdag 26 november 2024 om 11:38 | reageer
Dit is een punt van overweging, inderdaad.
De uitgangspositie die ik heb is, dat een HDR-beeld een samenvoeging is van het belichtingstrapje. Dat samenvoegen is volgens mij niet iets wat verandert. Maar het bewerken van dat HDR-beeld wel.
Het is interessant om daar eens wat dieper op in te duiken.
De uitgangspositie voor mij is, dat de DNG van het samengesteld beeld (de HDR) alle helderheden ter beschikking heeft die in de losse beelden van het belichtingstrapje zaten. -
hendrik schreef op dinsdag 26 november 2024 om 11:20 | reageer
Back up maken van je bestanden (foto's staan op een externe harde schijf), welke systemen zijn interessant? Onderdeel van een bestaande cursus of hoe kan ik me informeren? Kan je advies geven?
-
Nando schreef op dinsdag 26 november 2024 om 11:43 | reageer
Er zijn meerdere mogelijkheden voor backup. Dat maakt het ook moeilijk om een goed systeem te vinden.
Ik zou adviseren om lokaal een backup-schijf te hebben waar je externe harde schijf (automatisch) naar laat backuppen - liefst realtime via backupsoftware).
Daarnaast backup naar de cloud zodat het ook buiten je huis opgeslagen is.
Je kan dit artikel eens lezen om een idee te hebben hoe ik het heb geregeld: https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/lightroom_tips/5-tips-voor-fotobeheer-in-lightroom-classic-en-ook-voor-andere-software.asp -
Truus schreef op dinsdag 26 november 2024 om 11:39 | reageer
Ook ik ben bezig met opruimen. Soms helaas teveel en te snel. Zeker als ik een bewerking hebt gemaakt die ik ongewenst in een plug-in bewerkt heb. Ik kan dan in LR.niet meer terug in de bewerking. Sommige foto’s kunnen wel in een een panorama van 5 foto’s maar later bedenk ik mij dat 2 of 3 foto’s ook leuk kan zijn. Dus heb ik afgelopen week maar met mijzelf afgesproken dat die foto’s wel een X vlag krijgen en de goede een witte. Toch meer bedenktijd want ook de mogelijkheden om foto’s te bewerken groeit maar en dan is het heerlijk om de oudere foto’s opnieuw te bewerken.
-
Nando schreef op dinsdag 26 november 2024 om 11:49 | reageer
Dat is inderdaad een risico, Truus. Te snel weggooien is niet goed. Ik doe dit dan ook periodiek, en niet direct.
Van externe bewerkte foto's zou ik het origineel nooit weggooien, om de reden die je zelf al noemt.
Panorama's van bijvoorbeeld vijf foto's samenvoegen betekent dat je later altijd die foto nog kan croppen - wat dan overeenkomt met een panorama van minder foto's. -
van loon antoon schreef op dinsdag 26 november 2024 om 11:46 | reageer
Meestal bewaar ik van een panoreeks één enkele foto die op zich een goede compositie heeft. De uiteinde gaan dan meestal weg.
Heb vastgesteld dat de goede belichte foto uit een HDR reeks meestal een ander kleurpatroon weergeeft dan het samengestelde resultaat. Dat hou ik dan ook meestal bij.
Reeksen van foto's om enkel te bekijken en niet te projecteren maak ik meestal een stuk kleiner, dat scheelt ook weer wat.
Maar ik kan me voorstellen dat Nando méér opnamen heeft dan ik en de wegvaagborstel dus meer haren moet hebben om weg te vagen. -
Joseph schreef op dinsdag 26 november 2024 om 15:47 | reageer
Na het maken van de HDR gooi ik steeds de bestanden weg
-
Marcel Jakobs schreef op dinsdag 26 november 2024 om 17:09 | reageer
In deze tijd van AI zit ik best wel te dubben over weggooien van enkele panoramabeelden, zeker als je ook wel eens een fot in een wedstrijd wil laten meedoen. Vaak zeggen de regels dan dat je altijd moet kunnen aantonen dat het eindresultaat alleen maar bestaat uit zelf genomen foto's. Tja en als je dan de originele weggooit dan kun je een probleem op jezelf afroepen dat je gediskwalificeerd wordt. Alles door AI en de mogelijkheden van image enhance of image extender.
Of te wel je zult heel goed per foto moeten afwegen wat je doet, te snel weggooien kan later problemen opleveren. Maar regelmatig opruimen moet je zeker doen. -
-
Jos schreef op woensdag 27 november 2024 om 16:10 | reageer
Foto's die niet de moeite waard zijn, daar worden geen samengestelde foto's van gemaakt. Die horen zelfs niet in de selectie, dus dat is weggooien.
De RAW bestanden die deel uitmaken van een samengestelde foto, bewaar ik. De reden is vrij eenvoudig: toen ik begon met digitale fotografie, had ik een Olympus XZ-1 en de RAW foto's daarvan zijn nog steeds de moeite waard. Meer nog: met DxO PhotoLab haal ik er nu nog meer uit dan indertijd met RawTherapee. Mijn reden om ze te bewaren is dus duidelijk, hoewel uiteraard de grens wordt gesteld door de werkelijk beschikbare informatie in het RAW bestand. -
Nando schreef op donderdag 28 november 2024 om 10:02 | reageer
Een goede reden om RAW-beelden te bewaren.
De vraag die wel in me opkomt is de volgende: de HDR-samenvoeging (DNG-bestanden) die gemaakt worden van meerdere RAW-beelden bevatten alle benodigde beeldinformatie van die RAW-beelden. Nieuwe software maakt dan 'beter' gebruik van die informatie. Volgens mij heeft dat niet veel te maken met een nieuwe HDR-samenvoeging.
Het zou wel interessant zijn om dat eens te testen. -
Jos schreef op donderdag 28 november 2024 om 11:14 | reageer
Volgens mij is het samenvoegen tot één DNG bestand enkel in Lightroom mogelijk. Vermits niet iedereen geld verdient met foto's, is dat geen universele optie. In dat geval is het bewaren van de RAW bestanden verstandiger, temeer daar de opgeslagen informatie evenveel plaats inneemt.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoeveel opnamen zijn er nodig voor een HDR?
door Nando Harmsen
-
Wanneer maak je welk soort panorama?
door Nando Harmsen
-
Het grootste nadeel van een panorama
door Nando Harmsen
-
Kijk eens wat meer naar schaduwen
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO krijgt een panorama functie
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.