Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Thema BredaPhoto Festival 2018: To Infinity and Beyond

zondag 29 april 2018, 15:51 door | 2.980x gelezen | 1 reactie

Onder de titel TO INFINITY AND BEYOND onderzoekt de achtste editie van BredaPhoto Festival in 2018 wat de impact is van de almaar voortrazende wetenschap. Brengt die louter vooruitgang? Of openen we een doos van Pandora vol met nare verrassingen?

Fotografen tonen van 5 september tot 21 oktober in de 8ste editie van het festival de kansen, de gevaren en de dilemma's. Zij nemen de ruimte om te laten zien wat zich voor onze ogen afspeelt, maar durven misschien ook wel een voorzichtige voorspelling te doen van wat ons staat te wachten.

Breda photo festival 2018


Doorbraak na doorbraak


Al zolang er mensen op aarde rondlopen, veranderen zij de wereld ingrijpend. Toen we duizenden jaren geleden voedsel gingen verbouwen, duurde het niet lang voordat we zaden en vruchten kruisten om ze lekkerder, groter en beter bestand tegen ziektes te maken.

Leg een maïskolf, graanhalm of wortel naast het 'origineel' en je herkent hem niet terug. We domesticeerden wilde wolven en kruisten ze tot onze hedendaagse soorten: van pekinees tot herdershond.

Rivieren werden verlegd, zeeën ingepolderd en bergen doorboord met kilometers­ lange tunnels. Met medicijnen overwonnen we ziektes die vroeger miljoenen mensen het leven kostten.

To Infinity and beyond


Onze greep op de wereld neemt almaar toe, dankzij recente doorbraken in het onderzoek naar de bouwstenen van ons leven, automatisering en kunstmatige intelligentie. Optimistische wetenschappers voorspellen dat kanker, malaria en zelfs veroudering problemen zijn die zij kunnen verhelpen.

Steeds snellere en slimmere computers helpen ons complexe vraagstukken te kraken en nemen ons werk uit handen. Dankzij de revolutionaire CRISPR gen-technologie worden we misschien wel onsterfelijk. De eerste mens die duizend jaar wordt, is waarschijnlijk al geboren.

Vroeger richtten we ons tot goden om ziektes, honger en catastrofes af te wenden. Nu dringt het besef door dat wijzelf de belangrijkste kracht zijn die het leven op aarde beïnvloedt (en bedreigt).

Sommige mensen zeggen zelfs dat we in heel een nieuw geologisch tijdvak leven: het antropoceen, ofwel het tijdperk van de mens als belangrijkste veroorzaker van veranderingen op aarde, met alle gevolgen van dien.

Wie heeft het voor het zeggen?


BredaPhoto wil weten wat de impact is van de almaar voortrazende wetenschap. Wat als robots bijvoorbeeld ons leven vergemakkelijken, maar zoveel banen doen verdwijnen dat de samenleving door grote werkloosheid een stuk ongelijker wordt?

En is er het risico dat ook terroristen leren knutselen met genetisch materiaal? Een hoge inlichtingenbeambte in de Verenigde Staten noemde die techniek al een 'potentieel massavernietigingswapen'.

Technologische vooruitgang leidt onvermijdelijk tot vragen over zeggenschap. Want wie beoordeelt de kansen en risico's van nieuwe vindingen die ons allemaal raken, en wie controleert wat daar vervolgens mee gebeurt?

Mogen wetenschappers in dienst van universiteiten of bedrijven, of CEO's in Silicon Valley naar eigen inzicht beslissen wat goed voor ons is, of is daarop onafhankelijke, democratische controle nodig? Het hele verhaal over het 2018-thema lees je in de themabrochure.

Domeinen


To Infinity and Beyond is een titel die direct beelden oproept rondom het heelal en bijvoorbeeld ons sterrenstelsel. Bij 'voortrazende wetenschap' denk je waarschijnlijk aan robots en computers. Als je verder over het 2018-thema nadenkt, dan komt er een diversiteit aan associaties die veel breder is.

Om de breedte van het thema te verkennen en om bezoekers daarin een guideline te geven heeft BredaPhoto 6 domeinen gedefinieerd. Het werk van de exposerende fotografen wordt daaronder (losjes) geclusterd.

De domeinen zijn:
- Biology
- Intelligence
- God
- Society
- Cosmos
- Image

Voor meer achtergrondinformatie over de domeinen: houdt de website van BredaPhoto en social media in de gaten!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. gast schreef op woensdag 2 mei 2018 om 17:32  | reageer

    Een mooie astrofoto goed gefotoshopt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord