Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie: Eenvoudig een witte achtergrond maken

woensdag 10 januari 2024, 17:17 door | 2.539x gelezen | 2 reacties

Voor een portretfoto vanaf de borst omhoog heb je geen enorme witte achtergrond nodig. Er is dan een handig trucje om razendsnel een egaal witte achtergrond te maken.

Yana-Meau

Yana-Meau - f/13, 1/160s, 100 ISO @ 67mm

Je kunt namelijk een softbox voorzien van een flitser achter je model zetten. Die flitser laat je tijdens het maken van de foto mee afgaan en de witte softbox zorgt dan voor de egaal witte achtergrond.

Uiteraard moet je nog wel even meten wat de juiste flitskracht is. Je wilt voorkomen dat de flitser op de achtergrond je model overstraalt. Zeker omdat je softbox vrij dicht achter je model zal staan is de kans dat die flitser te krachtig staat vrij groot.

In bovenstaande foto heb ik bewust de rand van de softbox in beeld gelaten, maar het idee is dus dat je een compleet witte achtergrond maakt door de randen niet in beeld te plaatsen.

Het kan helpen om een tele-objectief te gebruiken en meer in te zoomen. Je krijgt dan minder van de rand in beeld. Ook helpt uiteraard een hele grote softbox hierbij goed.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is ťťn van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

Ľ Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. toondevos
  Profiel toondevos schreef op woensdag 17 januari 2024 om 09:26  | reageer

  In dit geval zou de softbox nog een stuk lager kunnen staan (zo doe ik het altijd). Je hebt aan de bovenkant maar een smalle streep wit nodig. Daardoor krijg je aan de onderkant meer ruimte en kun je het model tot ongeveer de broekriem in het wit zetten. Waar het om gaat is dat de hele omtrek van het model wit is. Vervolgens is het heel gemakkelijk om de rest van de achtergrond in Photoshop wit te maken.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 17 januari 2024 om 09:38  | reageer

  Goed punt, Toon!
  Dat is inderdaad een slimme.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord