Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Altijd een paraplu in je tas

donderdag 16 maart 2023, 15:45 door | 2.555x gelezen | 1 reactie

Een witte doorzichtige paraplu (niet zo een voor in de regen, maar het type voor flitsers) is een handige accessoire om altijd in je lichttas mee te nemen. Ze kosten meestal amper twee tientjes, zijn compact, wegen niet veel en ze kunnen een nuttige back-up zijn.

Yana-Meau

Yana-Meau - f/4, 1/100s, 100 ISO @ 50mm

Een paraplu is handig om bijvoorbeeld een groep mensen uit te lichten of een complete ruimte. Je flitslicht door een paraplu gaat namelijk alle kanten op. Het verspreidt zich heel wijd en egaal.

Ik zal je eerlijk zeggen, ik gebruik ze maar weinig. Ik heb liever meer controle over waar het licht heen gaat.

Dat wil echter niet zeggen dat ze niet bruikbaar zijn. Je kunt er zelfs prima een portret mee belichten en als je iemand ten voeten uit op de foto wilt zetten zijn ze zelfs praktisch.

Zeker voor foto's die je buiten maakt kan een paraplu wel een handige lichtvormer zijn. Dat het licht alle kant op gaat maakt daar immers veel minder uit. Bij gebrek aan weerkaatsing door de omgeving heb je er dan geen nadeel van.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is ťťn van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

Ľ Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. wilmers
    Profiel wilmers schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 11:47  | reageer

    heel fijn zon parapluutje maar Nederland is een nogal winderig land en kun je het in de praktijk vooral buiten vaak niet gebruiken. wellicht heb jij een goede methode om hem goed vast te zetten maar om met gewichten op locactie gaan werken???

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord