Elja Trum

Flitsfotografie tip: Lensflare van je haarlicht voorkomen

dinsdag 1 augustus 2023, 16:32 door | 1.194x gelezen | 0 reacties

Soms kun je bewust kiezen voor lensflare in je foto, maar meestal is het iets ongewenst. Lensflare ontstaat doordat een felle lichtbron vanaf de zijkant in je objectief valt. Bijvoorbeeld het licht van een flitser die je als haarlichtje gebruikt.

Maud lensflare

Maud - f/2.8, 1/160s, 100 ISO @ 70mm

De eenvoudigste oplossing is het verplaatsen van je licht, als dit in jouw situatie een oplossing kan zijn.

Ook kun je lensflare al voor een groot deel voorkomen door een lenskap op je objectief te zetten. Daarbij is het slim eventuele filters op je objectief te verwijderen én de lens even goed schoen te poetsen.

Maar ook aan de kant van het licht kun je iets aanpassen. Een handige oplossing is het toevoegen van een grid op je flitser. Hiermee maak je de straal van je licht veel gerichter waardoor je licht wel nog op je onderwerp valt, maar niet meer in je objectief.

Tot slot kun je afvlaggen; je zet dan iets tussen het licht en je objectief (net buiten beeld). Dat kan al zo simpel zijn als je hand er even voor houden.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord