Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Start met een niet zo krachtige studioflitser

donderdag 16 februari 2023, 12:24 door | 1.822x gelezen | 0 reacties

Wanneer je aan de slag wilt met flitsfotografie kun je kiezen om te gaan werken met opzetflitsers of met studioflitsers. Beide zijn prima opties, maar met opzetflitsers ben je mobieler. Een studioflitser is vaak afhankelijk van een stroomaansluiting. Bovendien zijn ze vaak zwaarder.

Yana meau elinchrom d lite

Yana-Meau - f/16, 1/160s, 100 ISO @ 120mm

Ze zijn ook krachtiger dan de compacte opzetflitsers. Dat spreekt je wellicht aan, maar meer flitskracht is niet altijd goed.

Tenzij je buiten in fel zonlicht of hele grote groepen mensen (of bijvoorbeeld complete gebouwen) wilt gaan fotograferen heeft een krachtige studioflitser niet zoveel nut.

Bij portretfotografie is bijvoorbeeld een 250 Ws flitser veel bruikbaarder dan een 1.000 Ws flitser. En belangrijker nog is eigenlijk met hoeveel stops je de flitser zachter kunt zetten.

Een 200 Ws flitsers die maar 4 stops kan overbruggen is minder interessant dan een 200 Ws flitser die 7 stops zachter kan flitsen. Als je vooral portretten wilt gaan fotograferen zou ik niet snel kiezen voor een flitser die krachtiger is dan 400 Ws.

Tegenwoordig zijn er ook opties die het beste van beide werelden combineren. Je hebt dan een relatief compacte, maar krachtige flitser die op een accu kan werken. Bijvoorbeeld een Godox Witstro AD300 Pro, een Elinchrome ONE of een Profoto B10.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord