100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitsfotografie tip: Stel je flitser handmatig in

donderdag 5 oktober 2023, 14:07 door | 1.345x gelezen | 3 reacties

Veel flitsers hebben mooie TTL mogelijkheden. TTL staat voor Through-the-lens, of in goed Nederlands door-de-lens. Best een ingenieus systeem waardoor je als fotograaf niet echt meer hoeft na te denken.

Danien

Danien - f/5.6, 1/125s, 250 ISO @ 87mm

Op het moment dat je een foto maakt geeft je flitser eerst een korte flits af. Vervolgens meet je camera het licht dat binnenkomt door de lens (vandaar de naam) en berekent de juiste flitskracht die nodig is om je onderwerp goed te belichten.

Daarna gaat de sluiter van je camera open en volgt de daadwerkelijke flits die je terugziet in je foto. Dit proces gaat zo snel dat je in de praktijk maar één flits ziet. Een superhandig systeem dat best vaak goed gelukte foto's oplevert (en helaas soms ook niet).

Zelf vind ik het prettig om exact te weten wat er gebeurd. Daarom stel ik mijn flits bij voorkeur handmatig in. TTL is wel handig wanneer je weinig tijd hebt om je foto's te maken of veel wisselde omstandigheden.


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Marcel Govaerts
  Marcel Govaerts schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 13:32  | reageer

  Ik had altijd meer vertrouwen in het handmatig instellen van mijn flitser, doch mijn leraar overtuigde mij om met TTL te gaan werken. Echter is er nog altijd iets in mij dat zegt om het manueel te doen

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 15:51  | reageer

  TTL en handmatig de flitser instellen zijn voor twee totaal verschillende toepassingen. Is de afstand van de flitser tot je onderwerp onderhevig aan verandering, dan is TTL de beste keuze. Is de afstand altijd hetzelfde, dan is handmatig de flitser instellen beter.

 3. Gerrit
  Gerrit schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 20:57  | reageer

  Eens met Nando. Het zijn de omstandigheden die je keuze bepalen. Ik gebruik mijn flitser zowel op TTL als op M stand. Het is net zoals met de instellingen op de camera. Het is soms best wel eens handig om 'm op P te zetten (Canon) als de lichtomstandigheden dat toelaten. Zit niet vast aan wat 'moet' of wat 'men' vindt. Uiteindelijk gaat het om het maken van een goede foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Flitsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.436 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord