Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Reisfotograaf Ken Kaminesky in Europa

vrijdag 18 juli 2014, 19:45 door | 7.121x gelezen | 0 reacties

In 2011 ontmoette ik topfotograaf Ken Kaminesky uit Montreal, Canada tijdens een diner bij een journalist in New York. Vrijdag was Ken in Nederland, want hij is op tour door Europa langs de verschillende Apple Stores als lid van het G-Team voor G-Technology.

Ik was natuurlijk razend benieuwd hoe het inmiddels met hem gaat dus ik heb een afspraak met hem gemaakt om bij te praten. Ik herken veel in hem van mijzelf, als het gaat om ondernemerschap, maar ook de passie voor fotografie, humor en ik heb bewondering voor zijn werk.

20140511 Amsterdam 0444 GT FINALAmsterdam © Ken Kaminesky

Reisfotografie


Ken is gespecialiseerd in reisfotografie. In de eerste 10 jaar van zijn carrière als fotograaf werkte hij vooral in de fashion en in de lifestylefotografie, maar toen zijn stockagent werd opgekocht door Getty Images en alle fotografen werden ontslagen, besloot hij een nieuwe weg in te slaan.

Zo heeft hij een jaar of acht geleden al zijn creditcardpunten opgenomen en is naar Europa gevlogen om onder andere in Barcelona een start te maken als reisfotograaf. Inmiddels heeft hij twee covers van National Geographic op zijn naam staan en heeft Ken een excellent portfolio opgebouwd.

Hij wordt door meer dan honderdduizend mensen online gevolgd. Zijn voorliefde voor natuur en milieu, maar ook industriële en stedelijke landschappen komen in een sferisch, bijna surreëel beeld naar voren door het gebruik van HDR.

Tokyo Nights
Tokyo © Ken Kaminesky

HDR


HDR is de afkorting voor High Dynamic Range en een foto in HDR wordt opgebouwd uit meerdere foto's die onder verschillende belichtingsomstandigheden gemaakt. Meestal kun je uitgaan van 5 belichtingen en ga je een foto op -2, -1, 0, +1 en +2 stops belichten. Deze foto's worden dan vervolgens in bijvoorbeeld Photoshop of Photomatix over elkaar heen gelegd en middels een toning op elkaar afgestemd.

Hierdoor ontstaat in het beeld een groot dynamisch bereik, want zowel het gefotografeerde wat in de schaduwen staat, als het gefotografeerde wat anders overbelicht zou zijn, is nu zichtbaar geworden. Het maakt een foto rijk aan contrast. Een menselijk oog kan dit van nature al waarnemen, maar een foto niet en door deze techniek kun je dat mogelijk maken. Op Photofacts was ook al het nodige over HDR te lezen.

20110625 Creek Ranch 0162 3 4 5 6 7 Final
© Ken Kaminesky

Apparatuur


Ken maakt onder andere gebruik van een Canon 5D Mark III en een Fujifilm X-T1 voor zijn opnames. Daarnaast heeft hij 1 Tiltshift lens, een paar groothoeklenzen en natuurlijk een statief en wat grijsfilters. Als hij foto's heeft gemaakt, laadt hij alles in op zijn Macbook Pro en maakt gelijk twee backups op zijn GDrives die hij mee op reis heeft.

Komt hij weer thuis, dan hoeft hij alleen zijn GDrives nog maar in zijn GDock te stoppen en de foto's worden automatisch opgeslagen op zijn G-Raid Studio, die in RAID 5 draait. Er staat nog een 1 op 1 kopie van zijn G-Raid Studio te draaien, dus hij is altijd beschermd voor zijn backup.

Het voordeel is dat hij niks lokaal op zijn MacBook of zijn Mac heeft staan en altijd een goede, dubbele backup van de originele bestanden heeft, zowel op reis als thuis in zijn kantoor. Ken zweert bij de producten van G Technology, want op reis heeft zijn apparatuur nogal wat te verduren en deze harde schijven hebben hem nog nooit in de steek gelaten.

Rome Colloseum 1a Final
Colloseum © Ken Kaminesky

Reisfotograaf worden?


Ken kan iedereen aanraden om reisfotograaf te worden. Maar hij zegt er wel bij, je moet het niet doen voor het geld, maar voor de liefde voor fotografie en de liefde voor reizen. Ken bemerkt dat zijn persoonlijke leven er nogal bij in schiet, en dat is een prijs die hij moet betalen om dit werk te kunnen doen.

Hij is zeker zeven maanden per jaar van huis. Maar hij ontvangt heel veel waardering van zijn werk. Er zijn fotografen die zo blij zijn dat Ken hen meeneemt naar bijzondere plekken zoals in IJsland, dat ze huilen van dankbaarheid en Ken om de nek vliegen.

Hij probeert een balans te vinden tussen fotograferen, lesgeven, lezingen geven en zijn twee katten thuis, zodat hij kan blijven doen waar hij van houdt, en dat is fotograferen en reizen.

20120517 Iceland KirkjufellsfossIJsland © Ken Kaminesky

Toekomst


Hij droomt er nog van om een reportage te maken op Antarctica, maar ook Noorwegen staat hoog op zijn lijstje. Dit jaar was hij al in Amsterdam en hij kwam net terug van een trip naar IJsland. Op de planning staat ook nog een trip naar IJsland in september en aan het einde van het jaar wil hij een goede-doelen reis organiseren naar Thailand.

Voor beide reizen kun je je nog aanmelden. Op zijn blog houdt Ken je op de hoogte van zijn reizen, nieuwe foto's en de dingen die hij zoal meemaakt.

20110413 Petra 1 0251 Final
Petra © Ken Kaminesky

Tips van Ken


Als tip die Ken wil meegeven aan iedereen die reisfotograaf wil worden: "Begin vanuit huis! Er zijn al vlakbij je huis prachtige dorpen, steden, landerijen en natuurschoon die klaarliggen om gefotografeerd te worden. Leer kijken en leer fotograferen. Maar het belangrijkste is, begin gewoon vanuit je huis. Investeer in goede apparatuur en verrijk je kennis met al hetgeen online te vinden is over fotografie. Volg workshops en verdiep je in al het moois wat onze planeet je te bieden heeft. Soms is het al dichtbij te vinden."

Als ik Ken vraag wie hij de beste fotograaf ter wereld vind, zegt hij: 'The best photographer is whoever has the most fun!' Amen!

Ken is momenteel op tour langs de verschillende Apple Stores in Europa. Wil je één van zijn gratis seminars bijwonen, volg dan @GTechEurope om op de hoogte te blijven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fotografen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord