Kim Schröder

Fort de la Chartreuse; urbexfotografie locatie voor beginners

donderdag 1 oktober 2020, 16:32 door | 5.006x gelezen | 11 reacties

Lijkt het jou ook leuk om met urbexfotografie aan de slag te gaan? Het vinden van goede locaties is nog niet zo eenvoudig. Ik laat je zien hoe je het best te werk kunt gaan als je ook gave urbexfoto's wilt maken.

Locaties zoeken


Je gaat op zoek naar locaties die een Urbex naam hebben. Elke locatie die je in online blogs, websites en noem maar op vind, hebben een Urbex naam. Dit omdat nooit de echte naam van de gebouwen word genoemd.

Locaties worden namelijk nooit openbaar gemaakt, dit is echt de grootste taboe in de Urbex wereld. Geen enkele urbexer zal jou zomaar de exacte locatie van een plek geven.

En niet geheel zonder reden. In de praktijk blijkt dat het locaties die bekend zijn misbruikt worden. Koper- en ijzerdieven, hangjongeren, maar ook gewoon vernielzuchtige mensen die het gewoon leuk vinden om alles van de muren te trekken en onder te kladden, zodat niemand anders er meer plezier aan kan beleven.

Het stukje respect voor andermans zaken is bij sommige ver te zoeken. Dit is de grootste reden dat een Urbexer nooit een exacte locatie prijs geeft.

Gang fort


Google is je beste vriend


Als je dus wilt urbexen, zul je er iets voor moeten doen, en dat is heel veel Google, online zoeken en research doen.

Als je eenmaal een Urbex naam van een locatie hebt, welke je graag wilt bezoeken ga je Googelen. Er zijn altijd tips te vinden in blogs, verhalen en ervaringen van andere mensen die je online kunt lezen.

Je gaat opzoek naar fabrieken, huizen, kastelen, ziekenhuizen, begraafplaatsen, kerken, scholen, inrichtingen, verzorgingstehuizen en ga zo maar door.

Staat er bijvoorbeeld dat het om een fabriek gaat die sinds 1962 bestaat en die in 2004 failliet is verklaard, dan is dat al aanwijzing nummer 1.

Zo ga je dus verder en verder op zoek. Het heeft wel iets weg van een moordzaak oplossen: het speuren, aanwijzingen zoeken om tot de oplossing te komen.

Google, Google Maps en Streetview worden je beste vriend als je wilt gaan Urbexen.

Een heel karwei, maar hey, je moet er iets voor over hebben.

België


In Nederland is het aantal Urbex locaties beperkt. Dat komt omdat in Nederland een pand vrij snel voor iets nieuws word ingezet, word verkocht of gesloopt, maar ook omdat veel panden anti-kraak worden bewoond.

In België is dat een heel ander verhaal. Leegstaande gebouwen worden pas na jaren afgebroken, en leegstaande panden en huizen staan daardoor vaak jaren leeg.

In sommige gevallen heeft de natuur de vrije loop gekregen. Dit maakt het dan ook weer uniek en mooi om te zien.

Nou mocht je dus uiteindelijk je 'zaak' hebben opgelost en een locatie hebben gevonden via Google, zorg dan dat je dubbel checkt.

Het komt zo vaak voor dat je locatie misschien al gesloopt is, verkocht is, gerestaureerd of -zoals geregeld voorkomt- volledig 'getrashed'.

Fort de la Chartreuse


Niet ver van de Nederlandse grens, in de stad Luik ligt Fort de la Chartreuse. Zo ongeveer elke Urbexer is hier wel geweest en van vele is dit de eerste Urbex ervaring.

Waarschijnlijk omdat deze heel makkelijk te vinden is en gewoon met naam en al op Google staat.

In 1817 werd het fort gebouwd in opdracht van Koning Willem I. (Ja ja, die Nederlander). Het fort speelde een rol bij de verdediging van Luik in de Eerste Wereldoorlog.

Op 7 augustus 1914 lukte het de Duitsers om het fort te bezetten. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd Fort de la Chartreuse gebruikt als gevangenis door de Duitsers.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt als militair ziekenhuis voor de Amerikaanse geallieerden. Daarna heeft het nog even dienst gedaan als Kazerne en sinds 1982 is het fort verlaten en neemt de natuur het langzaam over.

Boom naar binnen


Het terrein is echt enorm groot met meerdere panden, je krijgt hier zeker een dag om. Er zijn heel veel mooie ruimtes en de natuur heeft er al aardig huisgehouden.

Wel zit er op elke vierkante centimeter graffiti. Ondanks dat blijft de geschiedenis er wel hangen, wetende dat er hier mensen om het leven zijn gekomen, de tralies en de donkere ruimtes.

Tralies


Zeker als het je eerste Urbex ervaring is, geeft het je toch een apart gevoel. Mij deed het althans iets, zeker als je je erin verdiept hebt en de geschiedenis erachter weet.

Het fort leent zich ook als geweldige fotoshoot locatie trouwens.

Ga eens een kijkje nemen en laat eens weten in de reacties wat je ervan vind!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Kim Schröder

Over de auteur

Kim is gek op Urbex fotografie, niet alleen voor de foto's maar ook voor de kick. Naast Urbex maakt ze graag portret en lifestyle foto's.

11 reacties

 1. jos schiffelers
  Profiel jos schiffelers schreef op zaterdag 3 oktober 2020 om 13:02

  Ook deze is prachtig Kim.
  Nog nieuwsgieriger geworden.
  Dit moet ik ook gaan doen en meemaken.
  Ook hartstikke mooie foto's.
  Jos

 2. Tijdlooskim
  Profiel Tijdlooskim schreef op zaterdag 3 oktober 2020 om 19:22

  Dankjewel Jos,
  Zeker doen het is echt de moeite waard

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 11:43

  Veel urbexlocaties zijn vaak verboden te betreden. Dit wordt niet vermeld. Voor veel urbexers is het ook de kick om iets illegaal te doen. Voor sommigen is het moeilijk om zich aan de regels te houden. Het bewijs wordt elke dag geleverd tijdens deze coronacrisis

 4. Erik
  Erik schreef op dinsdag 6 oktober 2020 om 16:26

  Terechte opmerking Donald, is deze legaal te bezoeken?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fotolocaties

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord