Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

Spoorwegmuseum in Utrecht

zondag 4 maart 2018, 13:31 door | 4.074x gelezen | 9 reacties

Als je een leuke fotolocatie en dagje uit zoekt, dan is het Spoorwegmuseum in Utrecht misschien een leuk idee. Er staat een omvangrijke collectie oud materiaal, in een prachtige 'vroeger-was-alles-romantischer'-sfeer neergezet, geweldig om hier een dagje met je camera rond te lopen.

Spoorwegmuseum wachtkamers


Zelfs al heb je niets met treinen, als je hier fotografeert krijg je nieuwe inzichten in detail-, object- en industriŽle fotografie. De oude rijtuigen en locomotieven schreeuwen erom te worden gefotografeerd, en zijn uniek in de Nederlandse spoorweghistorie, een echte fotografische aanrader!

Je kunt naast overzichtsfoto's (vanaf de hoge loopbrug) ook close-up en detail opnamen maken. Zoals in veel museums is het licht niet altijd optimaal, dus is kennis van de instellingen van je camera wel handig om tot een goed resultaat te komen.

Spoorwegmuseum


Maliebaanstation


Het Spoorwegmuseum, voorheen Nederlands Spoorwegmuseum (NSM), is sinds 1954 gevestigd in het in 1874 gebouwde Maliebaanstation aan de Oosterspoorweg in de stad Utrecht.

Station Utrecht Maliebaan is een station aan de spoorlijn Hilversum Ė Lunetten. Het station had tot eind 2012 twee sporen aan een eilandperron langs het doorgaande spoor en een kopspoor uit de richting Lunetten.

Door de opbraak van de sporen in de richting van Lunetten is station Maliebaan feitelijk een kopstation geworden, waarvan nog maar 1 spoor in gebruik is, bereikbaar vanuit de richting Blauwkapel. In 2002 werd onder directeur Paul van Vlijmen besloten het museum opnieuw ingrijpend te verbouwen.

Het stationsgebouw uit 1874 werd na de sluiting in september 2003 weer geheel leeggehaald en nu grotendeels teruggebracht in de 19e-eeuwse staat, aangevuld met de Koninklijke wachtkamer afkomstig uit het in 1973 gesloopte station Den Haag Staatsspoor.

Spoorwegmuseum


Wat kun je zien?


Je komt binnen in een prachtige stationshal met marmeren vloeren, prachtige kroonluchters en een Koninklijke wachtkamer. In de hal vind je de kassa waar je entreebewijzen en een parkeerticket kunt kopen. Het is overigens ook mogelijk om online kaartjes te bestellen, deze zijn echter niet onbeperkt geldig, lees de voorwaarden op de website.

Dit zijn vier hoofdattracties, vier werelden, waarin treinen de hoofdrol spelen.

Spoorwegmuseum


Wereld 1: De Grote Ontdekking


Dit is een audiotour. De reis begint met een lift die je het gevoel geeft dat je daalt. Stap je uit deze lift dan waan je je in het jaar 1800. Je loopt door een Engels mijndorp, door een van de ramen kun je een model van de wereldberoemde stoomlocomotief The Rocket zien staan.

Verder lopend kom je langs de tekenkamer van Michael Longdridge, de ontwerper van de Arend. In een werkplaats zie je hoe er gewerkt wordt aan de rijtuigen, door de geur van hout lijkt het net echt.

Aan het einde van de tour kom je uit op een plein waar je de stoomlocomotief de Arend kunt bewonderen: de eerste stoomlocomotief in Nederland. Op het plein staat een handkar, hier kun je koptelefoon en kastje inleveren.

Spoorwegmuseum


Wereld 2: Droomreizen


Hier ga je op reis naar verre oorden en kun je genieten van voorstellingen over de OriŽnt Express in het theater. Er zijn drie voorstellingen (Annabel, Zacharov, Collette en Fifi) die je meerdere keren per dag kunt bezoeken, de aanvangstijden vind je op diverse plekken in het museum.

Spoorwegmuseum


Wereld 3: Stalen Monsters


Je stapt binnen op de zolderkamer van opa Gommers, hij heeft zijn eigen spoormuseum gemaakt. Je ziet opa samen met zijn kleinzoon, opa legt van alles uit omdat zijn kleinkind een spreekbeurt wil houden over de spoorwegen.

Achter in de zolder kun je door een deur, een medewerker begeleidt je in een karretje en daarna maak je een interessante maar ook spannende rit langs allerlei beroepen die met het spoor te maken hebben zoals een seinwachter, wisselwachter, machinist enzovoort.

Spoorwegmuseum


Wereld 4: De Werkplaats


Hier staan tientallen locomotieven, rijtuigen en treinen. Je kunt ze op eigen gelegenheid verkennen.

Speciaal voor kinderen


Vlakbij de restauratie kun je naar buiten, hier vind je de Jumbo Express, hiermee kunnen kinderen een ritje maken. Verder zijn er glijbanen en je kunt met een bootje naar het vuurtoreneiland varen.

Wat vind je nog meer in het museum


Modellenzolder: unieke modeltreinen. Open depots: in deze depots vind je penningen, reizigersattributen, schilderijen, tekeningen. Restauratie: hier kun je een hapje eten of drinken. Er staan heel veel tafels waaraan je ook meegebracht eten kan nuttigen.

Buiten: seinhuis, watertoren en een originele draaischijf voor een stoomlocomotief.

Spoorwegmuseum


Permanente expositie: Beladen treinen


Met deze expositie staat het Spoorwegmuseum stil bij de transporten van Joden in de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen.

Deze permanente expositie heeft een plek gekregen in en om een bagagewagen die is gevonden in RoemeniŽ.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

9 reacties

 1. Yannick
  Yannick schreef op maandag 5 maart 2018 om 11:57

  Ja heel leuk allemaal tenzij je met in hun ogen een te professionele camera heb. Dan staan ze constant achter je dat je voor professionele doeleinde geen fotos mag maken en dat je van te voren schriftelijk toestemming moet hebben.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 5 maart 2018 om 16:04

  @Yannick: dat is minder leuk inderdaad... Blijkbaar zagen ze mijn Leica systeemcamera niet als iets waarmee je ‘professionele’ foto’s zou kunnen maken. Of ik heb gewoon geluk gehad. Zal eens uitzoeken hoe het precies zit!

 3. Yannick
  Yannick schreef op maandag 5 maart 2018 om 19:36

  @Michelle Peeters: en daarom ben ik nu ook blij met mijn Leica M systeem, klein en wat eruikomt is verbluffend.
  Een D800 met 24-70 en SB900 erop was blijkbaar in hun ogen te professioneel.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 5 maart 2018 om 20:32

  @Yannick: leuk om te horen! Ik heb echt moeten wennen aan die Leica, totaal anders dan een spiegelreflex. Maar ben ook zo blij verrast iedere keer met het resultaat (kleuren, detail, scherpte). En hij past in een handtasje. Lichtgewicht statiefje erbij en je bent klaar. Ik neem hem standaard mee op ‘reis’!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Fotolocaties

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.380 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord