Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Rivierrombout fotograferen; de aanhouder wint!

donderdag 15 juli 2010, 23:12 door | 7.135x gelezen | 10 reacties

Een beetje heb ik het al gezegd in een vorig artikel. Geluk dwing je af. Subtiel anders, maar in dezelfde strekking zou ik nu toe willen voegen, de aanhouder wint! Zo ook ik, toen ik zo nodig de zeldzame Rivierrombout op de foto wilde krijgen.

De Rivierrombout is een libellensoort die nooit echt in grote aantallen gezien word. De meeste zeldzame libellen zijn op de juiste plek nog in redelijke aantallen aanwezig, maar er worden op één plek niet vaak meer dan een paar Rivierrombouten gezien. Zeker dit jaar zijn er nog niet heel veel waarnemingen. Maar omdat ik in Frankrijk twee rombout soorten op de foto had kunnen zetten wilde ik heel graag ook deze Nederlandse soort op de foto krijgen.

Ik heb wel een geluk: Zwolle ligt aan de IJsel en een flinke meander bij het dorpje Zalk is een plek waar er elk jaar wel een paar gezien worden. Vanaf het werk dus slechts een kwartiertje omrijden. Dus op basis van verzamelde informatie over waarnemingen in vorige jaren ben ik dit jaar op zoek gegaan. De eerste keer heb ik grotendeels op goed geluk wat in de juiste hoek gezocht, terwijl ik zo veel mogelijk mijn ervaring met andere libellensoorten heb toegepast. Ik zag dan ook allerlei andere libellensoorten, maar geen rivierrombouten.

Een paar dagen later stond er een waarneming van andere libellenliefhebbers die vijf exemplaren gezien hadden, ongeveer op de plek waar ik gezocht had. Een mailtje was snel verstuurd en de exacte locatie werd gelukkig gemakkelijk gedeeld. Een rietkraag net aan de andere kant van het weiland waar ik al gelopen had. En dus nog een keer op stap.

Aanhouden
Van alles te zien, maar geen rivierrombout. Ook een derde poging leverde van allerlei leuks op, maar nog steeds niet raak. Ik wist al dat de soort zich niet altijd makkelijk liet zien, maar dat viel toch wel tegen. Tegelijk wist ik ook uit ervaring dat als je maar doorzet het vroeg of laat een keer moet lukken. Dus nog een vierde keer heen. Na twintig minuten zag ik, vlak voordat een onweersbui de kansen verpeste een rombout vliegen en in het gras landen..

Bingo!
Helaas was het dier binnen drie seconden weer gevlogen en niet te volgen of nog een keer te vinden.

Tja, als ik er dan zelfs een gezien heb weet ik dat het moet kunnen, dus nog een laatste poging gewaagd. Het waaide vrij stevig, waardoor libellen weinig vliegen. Ze zijn daardoor lastiger te vinden, dus ik heb even getwijfeld, maar het toch maar weer geprobeerd. En dat viel werkelijk waar perfect uit: op een gegeven moment zag ik weer een vrouwtje vliegen, maar door een windvlaag moest ze zich wel laten vallen in de begroeiing.

Klik.. klik.. klik.. Ze stond er in ieder geval op. Bijna direct vliegt ze weer verder, maar een nieuwe windvlaag maakt het vliegen opnieuw moeilijk, waardoor ze in een mooie jonge rietstengel blijft hangen waar ze praktisch tegenaan geblazen is. Vanwege de wind gebruik ik auto focus en klik er lustig op los. En dit keer zaten er een paar prima scherpe beelden tussen.

Er zit nog een riethalm voor het uiterste van het achterlijf, maar eigenlijk vind ik dat niet storen, misschien zelfs wel iets toevoegen. Het frisse groen steekt in ieder geval prachtig af tegen het geel van de libel en de beperkte scherptediepte die ik heb gekozen maakt het geheel mooi rustig en zacht. Uiteraard zijn de mannetjes mooier, dus zo houd je altijd wat te wensen over, maar voorlopig kan ik weer een mooie foto van een zeldzame libel toevoegen aan mijn site en ben ik een tevreden mens.

Rivierrombout in het Zalkerbos
Rivierrombout bij Zalk

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

10 reacties

  1. PeterB
    Profiel PeterB schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 08:29  | reageer

    Proficiat! Mooie beloning voor een effectief uitgevoerde speurtocht. Prachtig om te lezen hoe je je foto's kiest en voorbereid. Je bent echt bezig met een 'soortenverzameling'. Ga zo door! Benieuwd wanneer je vasthoudendheid je beloont met een foto van het mannetje...

  2. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 09:30  | reageer

    wat een doorzettings vermogen...
    ik bespeur een passie die te evenaren is met Jan Wolkers , alleen dan voorzien met geweldig beeldmateriaal

  3. Niels
    Profiel  Niels schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 10:17  | reageer

    Lijkt me erg leuk als je zo een hele collectie van libellen en vlinders aan kan leggen en specifiek op zoek gaan naar degene die ontbreken.

    Zomaar een vraag: hoeveel soorten staan er nog op je verlanglijstje?

    Prachtige plaat trouwens!!

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 10:51  | reageer

    @PeterB: een mannetje zal denk ik wel weer een jaartje op zich laten wachten. De soort is 'binnen' om het zo maar te zeggen, en na 5 pogingen ben ik er nu het gelukt is wel even klaar mee. Volgend jaar wil ik proberen een uitsluipende te vinden, deze libellensoort komt op een rivierstrandje uit het water en dat is weer eens wat anders dan hangend in een waterplant.

    @Jeroen: thanks!

    @Niels: tja.. wensenlijstje. Ik kan hem hier niet zo makkelijk inplakken, maar ik heb een word document met per maand de soorten die er dan vliegen, dat zijn er in de maanden april - september ongeveer 8 per maand. Mijn verlanglijstje is toegspitst op Nederland en dan heb ik nog wel een soort of 30 op de wensenlijst staan. Van die 30 zijn er dan een stuk of tien die ik aan het begin van het seizoen vet druk omdat ik die echt graag wil hebben.

    De rivierrombout stond voor dit jaar echt vet gedrukt. De gaffellibel is de volgende die vet gedrukt is. Helaas komt die alleen voor in Limburg, dus ik ga een dagje vrij nemen en een paar goede locaties in Limburg bezoeken. Als het allemaal wil lukken komt daar zeker weer een verslagje van.

  5. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 14:26  | reageer

    Waanzinnig mooi shot! Een absolute verdienste na vele vruchteloze pogingen. Wat een passie Johannes!

  6. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 15:01  | reageer

    prachtplaat!!!
    Hopelijk wordt je snel ontdekt door een uitgeverij (in natuurliteratuur) Johannes.

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 18:56  | reageer

    Johannes. Prachtig verhaal. Je bent een geweldig goede libellenfotograaf, maar soms lijk je meer op een jager, of een verzamelaar. Het mooie van jouw insteek is dat je jouw verzameling ook wilt laten bestaan uit foto's die als het even kan iets meer laten zien dan de libel (of vogel). En misschien vind ik dat persoonlijk nog het meest inspirerend!

  8. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 19:01  | reageer

    Erg leuk om zo veel positieve racties te lezen! Hartelijk dank daarvoor!

    Uiteraard sta ik ook altijd open voor feedback en hoe dingen beter kunnen! @EdC: ik moet toegeven dat het zeker ook een vorm van jagen en verzamelen is. Iets waar ik mij constant op probeer te focussen is niet het verzamelen op zich, maar het maken van echt goede foto's.

    Nu is dit, zeker voor deze soort, een erg goede foto, maar ik ben mij bewust van het risico dat mijn jagersinstinct mij een beetje afhoud van meer grafische foto's maken. Dus de uitdaging is om een mix te krijgen waarin ik zowel een interessante soortenlijst opbouw, maar minstens even veel energie en tijd steek in het zoeken naar mooie beelden met dat beetje extra.

    Ik denk dat het een levenslange zoektocht zal blijven, waarbij de gemiddelde kwaliteit en grafische impact van een 'soorten foto' hopelijk steeds hoger komt te liggen.

    Binnenkort ga ik op zoek naar een grafische topper van een soort die ik allang heb.. oftewel, beelden jagen in plaats van soortenjagen.

  9. Margo
    Profiel Margo schreef op zaterdag 17 juli 2010 om 20:26  | reageer

    Prachtige foto, complimenten!

  10. Derk
    Profiel Derk schreef op maandag 19 juli 2010 om 08:44  | reageer

    Wat een bewonderenswaardig mooie plaat weer met een fraai geel exemplaar. Ik bewonder wederom je doorzettingsvermogen, het duurt ffe, maar je geduld wordt wederom beloond.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord