Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Zonsopgang mooier dan zonsondergang?

donderdag 13 april 2017, 20:02 door | 13.593x gelezen | 5 reacties

Veel fotografen houden er niet van om heel vroeg in de ochtend op te staan om foto's te maken van een zonsopgang. Ze draaien zich liever nog een keer om en sparen hun energie om later op de dag foto's te nemen, liefst bij een mooie zonsondergang.

En natuurlijk kan je bij een mooie zonsondergang ook schitterende foto's maken. Toch heeft het fotograferen bij zonsopgang een aantal voordelen ten opzichte van zonsondergang en kan het echt de moeite waard zijn om hiervoor vroeg je warme bed te verlaten. Maar wat zijn dan precies die voordelen?

Uzerche sunrise

Sunrise in Uzerche (Frankrijk)

Minder mensen


Ik ben geen ochtendmens, ik leef pas op als het avond wordt, ik ben een nachtuil. Dit zul je vast vaak gehoord hebben en misschien ook wel vaak zelf gedacht of uitgesproken hebben. De meeste mensen houden er niet van om vroeg op te staan. En al zeker niet als het buiten nog donker of erg koud is.

Velen (misschien wel het merendeel) van ons werken lang door, eten laat en staan dan ook niet al te vroeg in de ochtend op. Dit fenomeen wordt mede veroorzaakt doordat films, voorstellingen en ander entertainment pas laat in de avond eindigen wat het nog lastiger maakt om vroeg op te staan.

Dit is dan ook de voornaamste reden dat de meeste mensen het vroege opstaan (zelfs als je daarmee een mooie zonsopgang misloopt) vermijden als het maar enigszins mogelijk is.

Naxos sunrise

Drukte bij zonsondergang door tempel (Naxos)

Hieruit kun je als fotograaf natuurlijk je voordeel halen. Als je dan toch vroeg opstaat voor die mooie zonsopgang hoef je niet te vechten voor een mooi fotoplekje en hoef je geen mensen uit je composities weg te clonen in je nabewerking.

De 'ochtendfotografen' die je dan toch nog aantreft zijn over het algemeen wat respectvoller tegenover collega-fotografen. Ze lopen over het algemeen niet door je beeld heen zoals sommige smartphone fotografen weleens nietsvermoedend doen.

Minder waas of smog


Nachten zijn vaak rustiger, zelfs tijdens de stormachtige periodes gedurende het jaar. Harde wind gaat vaak 's avonds al liggen. En mensen rijden minder auto of brommer 's nachts, de meeste menselijke activiteiten worden zowieso gedurende de nacht gestaakt. Hierdoor belandt er dus ook minder vervuiling in de atmosfeer.

De aarde revitaliseert gedurende de nacht, net als ons lichaam. Deeltjes in de atmosfeer komen tot rust en de koelere nachten schonen de lucht op. Dit zie je terug in je foto's, de waas wordt enorm verminderd.

Deze waas is zeer moeilijk en soms zelfs niet te verwijderen in de nabewerking. Je kunt natuurlijk wel een polarisatiefilter gebruiken om de atmosferische waas te verminderen tijdens de dag en zonsondergang, maar als de hoeveelheid smog buitensporig hoog is krijg je het moeilijk weg en blijft het toch duidelijk zichtbaar in je afbeeldingen.

Zonsopgangen zijn beter voor je gezondheid


Het inademen van ochtendlucht is niet alleen verfrissend maar ook nog eens beter voor je longen, hersenen en lichaam. Het is bekend dat sporten in de ochtend je energieniveau behoorlijk kan opkrikken voor de gehele dag.

Waarom zou je je ochtendexercise niet combineren met fotografie door jezelf te dwingen een beetje te hiken in de ochtend met je camera?

Nepal sunrise low fog

Lucht is schoner en helderder 's morgens

Zonsopgang-licht is koeler en helderder


Bij zonsopgang neigt de kleurtemperatuur van het licht altijd naar koel met meer blauwe tinten, omdat dit licht minder deeltjes (vervuiling) in de lucht weerkaatst.

De kleuren blauw en violet bereiken door hun korte golflengte gemakkelijker onze ogen en camera zodat je meer helderheid en kleuren ziet.

De hemel lijkt ook meer gedefinieerde kleuren te hebben. Zodra bewolking de kleuren rood en oranje gaat reflecteren kunnen we bij zonsopgang ook deze kleuren levendiger vastleggen omdat er niets wordt verspreid in de atmosfeer.

Daarnaast heeft de atmosfeer de neiging om dikker te worden rond zonsondergang-tijd, waardoor licht het licht via alle rondzwevende deeltjes gereflecteerd wordt. Dit kan een totaal uitgebleekte zonsondergang tot gevolg hebben. Veel saaier dan een zonsopgang als je de kleuren en levendigheid vergelijkt.

Omdat het zonlicht bij zonsondergang door meer deeltjes heen moet, komen de kleuren blauw en violet er door hun korte golflengtes vaak niet doorheen, terwijl de langere golflengtes van zichtbaar licht hun reis wel voort kunnen zetten. Koele tinten veranderen in warmere tinten, het licht wordt geliger.

Sunset lucht geliger

Het licht wordt geliger bij een zonsondergang

Dit betekent echter niet dat zonsondergangen altijd minder goed licht produceren. Er kunnen ook juist meer kleuren geproduceerd worden dan bij een zonsopgang. Daarom hoef je een zonsondergang natuurlijk ook niet per definitie over te slaan.

Lage mist (nevel) komt vaker voor bij zonsopgang


Vanwege de koelere temperaturen 's nachts, heb je een veel hogere kans op lage mist in de vroege ochtend en zonsopgang.

Lage mist (neveldampen) wordt namelijk veroorzaakt door een koele bodem die door de ochtendzon wordt opgewarmd. Je moet snel zijn want de zon laat de mist vrij snel verdampen bij opkomst.

Nepal sunrise low fog

Lage mist/nevel bij zonsopgang in Nepal

Bij zonsopgang fotograferen verdubbelt je kansen op betere foto's


Als je bij zonsopgang al gefotografeerd hebt, heb je bij zonsondergang een tweede kans op schitterende foto's bij geweldig licht. Je kansen worden dus verdubbeld. Zeker in landen waar de zon zich niet altijd laat zien is het fijn om een wat gespreid risico te hebben.

Hanga roa sunset

Een prachtige sunset in Hanga Roa (Paaseiland)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

 1. benny
  Profiel benny schreef op zondag 16 april 2017 om 12:42  | reageer

  leuke blogpost, interresant en je krijgt er zin van om de wekker te zetten zowaar knipoog

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 16 april 2017 om 12:43  | reageer

  @Benny: het loont de moeite, doen!

 3. huub
  huub schreef op zondag 16 april 2017 om 13:35  | reageer

  Jaren geleden ook eens de wekker heel vroeg gezet om in Guatemala vanaf de top van een tempel midden in het oerwoud de zon te zien opkomen. Niets mooier dan het ontwaken van het oerwoud mee te maken, al die geluiden, de nevel boven de woudreuzen en hier en daar een tempel(piramide) die daar weer doorheen prikt. En dan de eerste voorzichtige zonnestralen die dit alles in een fantastische gloed zetten. Onvergetelijk....en vooral als je daar helemaal alleen bent.....

 4. Renť Pieper
  Renť Pieper schreef op woensdag 19 april 2017 om 17:47  | reageer

  Ik heb een
  Lijst gedownload met de tijd van zonsopkomst zodat ik optijd ben voor de zonsopkomst, ik deel ook de mening dat zonsopkomsten rustiger zijn, voor mooie foto bijvoorbeeld in keukenhof of toren van Piza moet je vroeg aanwezig zijn.

 5. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 19 april 2017 om 21:43  | reageer

  @René: De Photographers Tools app (gratis te downloaden) is een ideaal tool om de tijdstippen van zonsop- en ondergangen te zien, evenals de gouden en blauwe uurtjes. Overal ter wereld!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord