Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een HDR foto met beweging in beeld maken

zondag 12 juni 2022, 13:31 door | 3.610x gelezen | 0 reacties

Een HDR foto maken uit een belichtingstrapje kan heel eenvoudig zijn. Een paar drukken op de knop en je hebt een HDR gemaakt. Als er beweging in beeld is levert dit niet altijd een gewenst resultaat op. In dit artikel laat ik zien hoe ik een foto van de Opaalkust tot een HDR bewerk.

Het kan zo makkelijk zijn. Camera op statief, automatische bracketing instellen, zelfontspanner aan, en het belichtingstrapje is gemaakt. Het samenvoegen gaat net zo makkelijk met Lightroom Classic, Photoshop, Photomatix, Aurora of Nik HDR Efex. Tot er beweging in de foto aanwezig is.

Met beweging wordt het lastig of zelfs onmogelijk om alles in de foto perfect op elkaar uit te lijnen. Je krijgt dan al snel ghosting, ofwel geestverschijningen. Dat is in de meeste gevallen ongewenst. Behalve als het om water gaat, want dat kan wel mooi zijn.

Nando opaalkust

Fotograferen aan de Opaalkust. Onder deze omstandigheden redelijk makkelijk. Dat wordt anders als het bovendien een erg groot dynamisch bereik heeft, zoals bij een zonsondergang.

Met water in beweging middelt de beweging tussen de foto's uit, waardoor het lijkt alsof je een langere sluitertijd hebt gebruikt. Toch zijn er ook hierbij situaties waarin het resultaat ongewenste effecten brengt.

De foto die ik tijdens een van mijn masterclasses lange sluitertijden aan de Opaalkust heb gemaakt is een goed voorbeeld.


De situatie


De foto is tijdens zonsondergang gemaakt, met afgaand tij - wat wel zo belangrijk is als het hoogteverschil tussen eb en vloed maar liefst 9 meter kan bedragen. Het verschil in helderheid tussen lucht en voorgrond is zo groot, dat de camera dit niet kan vastleggen.

Met een belichtingstrapje is dit dynamisch bereik in meerdere foto's vast te leggen. Dit heb ik gedaan, met sluitertijden die variëren tussen de 1/10 seconde en 4 seconden. Het diafragma en ISO is gelijk gehouden.

Nando belichtingstrapje LrC onbewerkt

De onbewerkte beelden uit het belichtingstrapje in Lightroom Classic. Met een druk op de knop kan ik hier een HDR van maken.

Samenvoegen in Lightroom Classic


Ik heb de vijf foto's in Lightroom Classic samengevoegd tot een HDR opname. Uiteraard kunnen ook de eerder genoemde software pakketten daarvoor gebruikt worden.

Als er geen rekening gehouden wordt met de beweging zie je hoe de beweging van het water gemiddeld wordt. Er zijn echter twee problemen. Ten eerste, het water ziet er niet uit zoals ik dat wil, en ten tweede is er een lelijke vlek in de lichtschittering ontstaan.

TN nando HDR 2

De beweging van het water is samengevoegd tot deze brei. Dat is niet echt een sprekende lange sluitertijden foto. Dat moet anders. Bovendien heb ik vreemde vlekken in de lichtreflecties van de zon.

Kies ik ervoor om schimmen verwijderen aan te zetten, dan is het afwachten welke foto Lightroom Classic gebruikt voor die schimmen. Daar is geen controle over. In dit geval neemt Lightroom Classic een donkere foto en haalt de schaduwen op. Het resultaat is veel ruis in dat deel van het beeld.

TN nando HDR 3

Als het aan Lightroom Classic ligt, krijg ik deze waterpartij bij schimmen verwijderen. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil die andere waterpartij want die is mooier.

Helaas is dit niet ook de uitstraling van het water dat ik wil hebben. De golf vind ik niet mooi van vorm. Maar er is wel een foto in het belichtingstrapje met een fantastische waterpartij, en dat is wat ik terug wil zien.

De HDR functie werkt dus niet in dit geval. De oplossing hiervoor is het gebruik van lagen en maskers in Photoshop.

Samenvoegen in Photoshop


Voor deze methode ga ik de foto's al tot een voorlopig resultaat bewerken in Lightroom Classic. Vervolgens zet ik alle foto's over naar Photoshop. Ze worden automatisch in lagen gezet, als ik daarvoor kies. Die optie is aanwezig in Lightroom Classic.

Met lagen en maskers kan ik nu de delen van de foto zichtbaar maken die ik graag wil laten zien. Het water uit een foto, de rotsen uit een andere, en de lucht uit weer een andere foto. Zo bepaal ik zelf hoe de foto eruit gaat zien, en laat ik het niet over aan de software zelf.

Nando HDR PS lagen maskers

De lagen en maskers die ik in Photoshop het bemaakt van de bewerkte foto's uit Lightroom Classic. Ik heb ook niet alle foto's uit het belichtingstrapje gebruikt. Dat was niet nodig.

De foto zoals ik die wil


Door met lagen en maskers te werken heb je volledige controle over de samenvoeging van de foto's. Je kunt zelf met een penseel in een masker werken, of je kunt gebruik maken van helderheidsmaskers (luminosity masks), maar het principe is bijna hetzelfde.

TN nando HDR

Het eindresultaat van de samenvoeging van de foto's uit het belichtingstrapje. Dit is wat ik wil laten zien.

Deze manier van een belichtingstrapje samenvoegen is natuurlijk niet altijd nodig. Wanneer er nauwelijks of geen beweging in je foto is, zal de noodzaak veel minder groot zijn en kan een normale HDR samenvoeging perfect werken.

Maar als er wel beweging is, dan geeft deze methode je veel meer controle over het eindresultaat.


Meer weten over HDR fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online cursusomgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over HDR fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord