100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nikon overweegt flitser met continu-licht

woensdag 6 oktober 2010, 22:51 door | 5.694x gelezen | 14 reacties

Volgens de populaire website Nikon Rumors zou Nikon een patent hebben aangevraagd voor een flitser waarmee tevens continu-licht gebruikt kan worden. Daarnaast zou deze mogelijk nieuwe flitser ook beschikken over een koelelement om hitte af te voeren.

Zo'n koelelement kan nuttig zijn wanneer een flitser intensief gebruikt wordt. Momenteel is het mogelijk dat je flitser even uitschakelt omdat deze te warm wordt. Bij de Nikon SB-900 zorgde dit beveligingssysteem nog voor de nodige kritiek. De recent aangekondigde SB-700 is daarop iets aangepast; in plaats van helemaal niet meer flitsen zal de flitser bij dreigende oververhitting langere pauzes tussen de flitsen inlassen.

Nikon patentaanvraag


Interessanter is wellicht de toevoeging van een continu-licht voorziening. In het voorstel lijkt er gekozen voor een aantal ledlampjes aan voorzijde van het bovenste gedeelte van de flitser. Het doel is om dit licht tijdens video te gebruiken, maar ik kan me ook voorstellen dat het ook bij foto's een prettige extra lichtbron kan zijn.

Voor strobist-fotografen is het wellicht een mooie optie om deze extra lichtbron als instellicht te kunnen gebruiken. Overigens zijn er nu ook reeds losse led-licht modules te koop. Nikon lijkt de eerste te zijn die dit wil combineren met een standaard flitsers. Helemaal niet zo'n gek idee!

Bron: Tweakers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 6 oktober 2010 om 23:06  | reageer

  Kan verdraaid handig zijn voor een journalist die af en toe ook video's moet maken.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 7 oktober 2010 om 00:10  | reageer

  Heb de pattent aanvraag ook gezien, maar heb inmiddels ook gehoord dat deze afgewezen is omdat er al flitsers bestaan met ingebouwde LED verlichting. Zou wel enorm mooi zijn inderdaad voor filmende fotografen.

 3. gast schreef op donderdag 7 oktober 2010 om 01:11  | reageer

  @ Brian,
  Verteld eens wie deze,zoals de door Nikon gepatineerde flitser al in de handel heeft!!!?????

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 7 oktober 2010 om 02:05  | reageer

  @gast, ik ben niet zeker maar ik denk dat Brian dat ook niet weet maar zoals hij zegt ergens heeft gehoord. Er bestaat wel zoiets als led verlichting (litepanels bijvoorbeeld), maar nog niet ingebouwd in een flits, ik heb het toch nog nergens gezien. MAAR! het is niet omdat ze hun patent niet zouden krijgen dat ze het niet kunnen bouwen natuurlijk, aangezien dat de gene die het patent nu heeft het toch niet echt gebruikt of toch niet succesvol.

 5. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 7 oktober 2010 om 07:18  | reageer

  Wie gisteren de PhotoQ webcast heeft gevolgd, heeft gezien dat Jip Barth (Canon) het ook over zo'n flitser gehad heeft. Deze werd al gebruikt door iemand die met Canon camera's werkt en Jip wist zelfs al te vertellen dat deze flitser/lampen ongeveer 120 euro kosten.
  Op de Photokina heb ik er mensen mee zien lopen en werken, maar inderdaad, ik weet niet welk merk het is en wie het nu al verkoopt. Ik zal er vandaag eens wat dieper in duiken, temeer omdat ik ze ook wil gaan verkopen.

 6. Ruud
  Ruud schreef op donderdag 7 oktober 2010 om 16:58  | reageer

  UitschakelD moet zijn uitschakelT (want: tegenwoordige tijd, geen hulpwerkwoord)
  Tijdnes=tijdens

 7. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 7 oktober 2010 om 17:06  | reageer

  @ruud niks anders te doen?

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 7 oktober 2010 om 17:16  | reageer

  Verbeteringen zijn altijd welkom, bij voorkeur per e-mail.
  Tekst is aangepast.

 9. Ruud
  Ruud schreef op vrijdag 8 oktober 2010 om 13:28  | reageer

  @aradilon. Of ik wat beters te doen heb? Ik vind Photofacts juist een erg leuk forum. Juist daarom reageer ik op taalfouten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel lezers informatie niet vertrouwen als er taalfouten in een artikel staan. De redenering is dan: als je slordig met taal omgaat, zal de informatie ook wel slordig tot stand zijn gekomen. Bovendien willen sommige adverteerders ook liever niet geassocieerd worden met artikelen die rammelen van de taalfouten. Vandaar.

 10. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op vrijdag 8 oktober 2010 om 13:47  | reageer

  Fijne ontwikkeling. vrolijk

 11. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 9 oktober 2010 om 02:02  | reageer

  @Ruud ik haat het gewoon als mensen reageren enkel en alleen om taalfouten, en vindt het niet eens zo erg zo'n taalfout, onze taal is ook gewoon te streng en te onnozel met al die d/t regels die gewoon ook te onlogisch zijn. Als ze dat al zouden afschaffen dan zou het zoveel makkelijker zijn. En kom nu wat is er belangrijker een artikel met inhoud of 1 zonder inhoud maar zonder fouten denk ook echt niet dat adverteerders er veel om malen als er een foutje of 2 in een artikel staat.
  En die onderzoeken dat zijn toch ook vaak de oude(ren), mij kan het echt niks schelen als er een fout in artikel staat, inhoud is 10000x belangrijker.
  Als ik een blogpost schrijf probeer ik er ook rekening mee te houden maar soms raak ik dan ook gewoon vast omdat ik gewoon niet op de juiste schrijfwijze kom.

 12. Ruud
  Ruud schreef op zondag 10 oktober 2010 om 09:35  | reageer

  @aradilon ik vind inhoud ook belangrijk. Maar voor veel mensen - en dat zijn echt niet alleen ouderen - is een taalfout in een inhoudelijk goed verhaal gewoon een beetje jammer. Vergelijk het met de afdruk van een schitterende foto: ergens ontwaar je een stofje. Dan denk je: toch jammer. Zo kan je er ook naar kijken als je een inhoudelijk goed artikel met taalfouten leest. Het leidt juist af van de inhoud.

 13. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 10 oktober 2010 om 19:06  | reageer

  Terug naar het onderwerp: ik zou bij m'n strobistactiviteiten hartstikke blij zijn met zo'n flitser met instellicht, scheelt een hoop heen en weer geloop!

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 10 oktober 2010 om 19:34  | reageer

  @Ruud. Je hebt gelijk: een taalfout(je) leidt af. Praktijk is dat de éne ontvanger daarvoor gevoeliger is dan de ander. Goed dat je dat aansnijdt. Maar inhoud gaat hier boven vorm. Neemt niet weg dat iedereen die een boodschap wenst over te brengen dat zo goed mogelijk zou moeten doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord