Michelle Peeters

De 10 mooiste fotolocaties in BelgiŽ

zondag 28 mei 2017, 16:32 door | 63.418x gelezen | 26 reacties

Een tijdje terug hebben we een artikel geplaatst met de vijftien mooiste fotolocaties in Nederland. Hier kwamen veel lezersreacties op terug met daarin hun favoriete fotoplekken, waarvan ook een aantal in BelgiŽ. Daarom in dit artikel een opsomming van een aantal zeer fotogenieke plaatsen in BelgiŽ.

1. De abdij van Villers


De Abdij van Villers is een opmerkelijk goed bewaard gebleven oude cisterciŽnzerabdij, maar ook een nieuw cultuurcentrum waar tal van evenementen plaatsvinden. Bijna 900 jaar geschiedenis, ingekapseld in het groen in het hart van Waals-Brabant.

Villers la Ville

RuÔnes bij de abdij in Villers la Ville. Foto's: Donald Willemsen


2. Ieper en Veurne


Hoewel de binnenstad van Ieper al meerdere keren tijdens verschillende Slagen grotendeels door Duitsland werd verwoest, heeft men de wederopbouw succesvol ingevuld.

Veel van de oude gebouwen die het tijdens deze oorlogen hebben moeten ontgelden, zijn in originele staat gereconstrueerd. Hierdoor heeft de stad zijn historische karakter weten te behouden.

Al in de 9de eeuw was Veurne een vestingstad, die in de 14de eeuw werd omwald. In de 17e eeuw vernieuwde Vauban de versterkingen. Zodoende werd Veurne ťťn van de versterkte steden in het BarriŤretraktaat van 1715. Al deze versterkingen werden door keizer Jozef II in 1783 ontmanteld, nadat hij eenzijdig het BarriŤretraktaat opgezegd had.

Ieper en Veurne

Ieper en Veurne. Foto's: Donald Willemsen

Veurne in de eerste helft van de 17e eeuw. De deels gotische gebouwen staan rond de Grote Markt en dateren uit de 13e eeuw, toen de lakenhandel Veurne, zoals zovele andere Vlaamse steden, rijkdom bracht.

De 17e-eeuwse gebouwen in regionale renaissancestijl werden opgetrokken in de Spaanse periode. Op 17 juli 1831 mocht Veurne als eerste Belgische stad de toekomstige vorst, Koning Leopold I, verwelkomen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in de stad het hoofdkwartier van het Belgisch leger gevestigd. In 1906 verbleef de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in Veurne.

3. Brugge


Op het moment dat je je in de binnenstad van Brugge begeeft dan lijkt het wel alsof je een openluchtmuseum binnenwandelt. De historische binnenstad is een grote verzameling van oude straten, sfeervolle pleinen en prachtige gevels die je terug lijken te voeren naar vroegere tijden.

Brugge


Het geluid van de paarden die nog steeds door de straten van Brugge lopen versterkt dit gevoel. Tegenwoordig zijn paarden geen noodzakelijk manier van vervoer mee, maar worden ze gebruikt om toeristen op paardenkoetsen de stad te laten zien.

Brugge By Night - Foto's: Eddy Neirynck

Brugge by night. Foto's: Eddy Neirynck

4. Gent


Gent is minder toeristisch dan de historische binnenstad van Brugge. Dat komt omdat de binnenstad van Brugge in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en die van Gent niet. Hierdoor trekken buitenlandse toeristen vaak gemakkelijker naar Brugge in plaats van Gent.

Verder biedt Gent alles wat Antwerpen ook te bieden heeft: historische gebouwen en pleinen, prachtige gevels, fraaie musea en uitstekende plekjes om te fotograferen. De manier waarop de waterwegen in Gent geÔntegreerd zijn in het stadsbeeld zijn fraaier dan de Scheldekaaien in Antwerpen.

De enige plek in Antwerpen waar waterwegen en dokken nog op een fraaie wijze iets toevoegen aan het stadsbeeld is in de wijk in opkomst: het Eilandje.

4.1 Gentse Feesten


De Gentse Feesten zijn een feest dat tien dagen lang de hele binnenstad van Gent, de Kuip, inneemt. De Gentse Feesten behoren, samen met het Oktoberfest in MŁnchen en Las Fallas in Valencia, tot de grootste volksfeesten van Europa. De drijvende podia en alle lichtjes zijn erg leuk om te fotograferen.

Gentse feesten

5. Leuven


Eťn van de mooiste gotische gebouwen van de stad Leuven is zonder twijfel het stadhuis. Je vindt dit enorme stadhuis op de Grote Markt. Er prijken maar liefst 236 beelden in de gevel.

Binnen worden er verschillende stijlen vertegenwoordigd. Er zijn verschillende Lodewijk stijlen, maar ook gotische stijlen zijn aanwezig.

De bruisende stad Leuven heeft een ruime historische binnenstad. Bij zo'n geschiedenis horen natuurlijk grote pleinen, waar vroeger markten werden gehouden of terechtstellingen plaats vonden. Het meest ruim bemeten plein is het Monseigneur Ladeuzeplein.

Hier vind je de grote bibliotheek van de universiteit van Leuven. Regelmatig worden hier markten georganiseerd en is het de plaats voor de jaarlijkse kermis. Ook vind je hier ieder jaar de kerstmarkt. Een ander bijzonder groot plein is het Martelarenplein. Regelmatig is dit het toneel voor grote en kleine evenementen.

Leuven

Leuven. Foto's: Donald Willemsen


6. Antwerpen


Vrijwel iedere bezoeker die naar Antwerpen komt zal terecht komen in de historische binnenstad, waar je vooral winkels, restaurants en bars aan zult treffen. Een aanrader is om met een gids een wandeltocht door historisch Antwerpen te maken, waarbij je langs bezienswaardigheden zoals het Steen, de Bourla en de Grote Markt zult komen.

Antwerpen


De binnenstad van Antwerpen kent veel prachtige plekjes die niet altijd eenvoudig vindbaar zijn. Wie de stad eens van een andere kant wil zien kan een ruienwandeling van drie uur onder de grond maken.

7. Brussel


Brussel is de hoofdstad van BelgiŽ en wordt tevens vaak als hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft het te danken het feit dat het het bestuurlijk centrum van de Europese Unie vormt. Je vind binnen Brussel een groot aantal Europese instellingen zoals de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Brussel

Brussel. Foto's: Donald Willemsen

De hoofdstad van BelgiŽ is natuurlijk bekend om zijn wereld beroemde 'Manneken Pis'. Dit standbeeldje van een plassend jongetje staat in het centrum van Brussel op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat.

Brussel

Manneken Pis en de Grote Markt in Brussel

Het Atomium is een bijzonder bouwwerk. Het staat in het Heizelpark in Brussel en is ontworpen door Andrť Waterkeyn. Het is ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel en staat symbool voor het metaal ijzer dat in de jaren '50 sterk in ontwikkeling was. Door zijn populariteit is besloten het bouwwerk te laten staan.

Atomium brussel

Atomium, Brussel

Aan het Zuidstation van Brussel is iedere zondag een sfeervolle markt waar je heel goed aan straatfotografie kunt doen. Dagelijks vindt er op het Vossenplein in de Marollen een rommelmarkt plaats waar je ook mooie sfeerbeelden kunt maken.

Sowieso is de volkswijk Marollen een schitterende locatie voor fotografie. Denk daarbij aan de stamkroegjes, sfeervolle straatjes en dergelijke. Ben je liefhebber van Art Nouveau, ook dan kan je in Brussel je hart ophalen. Er zijn veel panden in deze stijl gebouwd zoals bijvoorbeeld het muziekinstrumentenmuseum, de basiliek van Koekelberg en het Hortahuis.

Brussel

Bijzondere eetgelegenheden in Brussel

8. Andere plekken


Er zijn natuurlijk nog meer mooie steden in BelgiŽ. Er is zelfs een Oranje-stad in BelgiŽ en dat is Diest. Een van de Oranje-Nassaus ligt er begraven en Koning Willem-Alexander is graaf van Diest. Diest is vooral ook bekend vanwege een prachtig Begijnhof. Ook zeer de moeite waard om te fotograferen.

Vooral de Vlaamse steden zijn aan bod gekomen omdat deze steden ook relatief dicht bij Nederland liggen. Maar ook in WaloniŽ zijn mooie steden die fotogeniek zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan Luik, Namen (Namur), Dinant, Arlon, (Godfried van) Bouillon.

9. Slag bij Waterloo nagespeeld


De Slag bij Waterloo vond aan het begin van de negentiende eeuw plaats. Franse troepen stonden tegenover Engelsen, Britten, Nederlanders en Duitsers. Het Frankrijk van Napoleon delfde uiteindelijk het onderspit. Onder leiding van de hertog van Wellington werd de Slag op 18 juni 1815 in het voordeel van de geallieerden beslist.

Waterloo


De slag wordt ieder jaar rond juni nagespeeld. Dan steken honderden figuranten zich in historische kostuums. Ze slaan hun bivak op voor een reconstructie van de veldslag. Bezoekers kunnen onder meer door de kampementen van de verschillende legers wandelen.

De soldaten geven gezamenlijk een beeld van het leven in het legerkamp, compleet met geweer- en kanonschoten, parades, wisseling van de wacht en patrouilles.

Waterloo


Daarnaast zijn er markten met producten en ambachten uit de tijd van Napoleon.

10. Mechelen


Mechelen is een stad in Vlaanderen, BelgiŽ, gelegen ten zuiden van Antwerpen. Deze stad van de Maneblussers kent een authentieke historische stadskern waarin er een redelijk groot aantal katholieke bouwwerken staan.

Mechelen


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

26 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op maandag 29 mei 2017 om 07:35

  Belgie is erg mooi, ook buiten deze 10 erg mooie plekken.
  Maar aangezien dit een foto site is, waarom zulke verschrikkelijke foto's bij het artikkel. Afgaande op de foto's zou ik zeggen, nee laat maar zoek wel een andere plek uit.

 2. John Boutsen
  John Boutsen schreef op maandag 29 mei 2017 om 10:18

  En wat dacht je van Genk !!! C-Mine met zijn industrieel erfgoed, Thorpark ( oude mijnsites) de Maten en nationaal park Hoge Kempen ( natuur) de oude mijncites met hun multiculturele bevolking.Openluchtmuseum Bokrijk, O-parade op 1 mei, moderne architectuur in de stad. Kortom......... een dag Genk is een hoogdag voor een fotograaf.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 29 mei 2017 om 11:18

  @Mac: betere foto's (en natuurlijk ook bruikbare tips) zijn altijd welkom he! Stuur ze naar michelle@photofacts.nl en ze kunnen wellicht gebruikt worden in een volgend of zelfs dit artikel.
  @John: dank voor de leuke tips! Mocht je hier goede foto's van hebben, zou je ze op willen sturen?

 4. Brian
  Brian schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 10:45

  Als ik aan een artikel denk over foto locaties, dan denk ik aan tips voor bepaalde specifieke locaties, zoals een bepaald gebouw dat toegankelijk is, een bepaald festival dat op die of die datum gehouden word, dat soort dingen.
  Een lijstje met de namen van de grote en oude steden van een stad vind ik eigenlijk nou niet echt een opsomming van mooie foto locaties, maar meer een soort aardrijkskunde les.

  Zijn er Belgische bezoekers van deze site dan wel Nederlandse bezoekers die het natuurlijk ook kunnen weten, die wat specifieker deze locaties kunnen benoemen? Lijkt me namelijk best leuk eens een weekje door België te toeren met de camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.141 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord