Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De 10 mooiste fotolocaties in België

zondag 28 mei 2017, 16:32 door | 66.331x gelezen | 26 reacties

Een tijdje terug hebben we een artikel geplaatst met de vijftien mooiste fotolocaties in Nederland. Hier kwamen veel lezersreacties op terug met daarin hun favoriete fotoplekken, waarvan ook een aantal in België. Daarom in dit artikel een opsomming van een aantal zeer fotogenieke plaatsen in België.

1. De abdij van Villers


De Abdij van Villers is een opmerkelijk goed bewaard gebleven oude cisterciënzerabdij, maar ook een nieuw cultuurcentrum waar tal van evenementen plaatsvinden. Bijna 900 jaar geschiedenis, ingekapseld in het groen in het hart van Waals-Brabant.

Villers la Ville

Ruïnes bij de abdij in Villers la Ville. Foto's: Donald Willemsen


2. Ieper en Veurne


Hoewel de binnenstad van Ieper al meerdere keren tijdens verschillende Slagen grotendeels door Duitsland werd verwoest, heeft men de wederopbouw succesvol ingevuld.

Veel van de oude gebouwen die het tijdens deze oorlogen hebben moeten ontgelden, zijn in originele staat gereconstrueerd. Hierdoor heeft de stad zijn historische karakter weten te behouden.

Al in de 9de eeuw was Veurne een vestingstad, die in de 14de eeuw werd omwald. In de 17e eeuw vernieuwde Vauban de versterkingen. Zodoende werd Veurne één van de versterkte steden in het Barrièretraktaat van 1715. Al deze versterkingen werden door keizer Jozef II in 1783 ontmanteld, nadat hij eenzijdig het Barrièretraktaat opgezegd had.

Ieper en Veurne

Ieper en Veurne. Foto's: Donald Willemsen

Veurne in de eerste helft van de 17e eeuw. De deels gotische gebouwen staan rond de Grote Markt en dateren uit de 13e eeuw, toen de lakenhandel Veurne, zoals zovele andere Vlaamse steden, rijkdom bracht.

De 17e-eeuwse gebouwen in regionale renaissancestijl werden opgetrokken in de Spaanse periode. Op 17 juli 1831 mocht Veurne als eerste Belgische stad de toekomstige vorst, Koning Leopold I, verwelkomen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in de stad het hoofdkwartier van het Belgisch leger gevestigd. In 1906 verbleef de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in Veurne.

3. Brugge


Op het moment dat je je in de binnenstad van Brugge begeeft dan lijkt het wel alsof je een openluchtmuseum binnenwandelt. De historische binnenstad is een grote verzameling van oude straten, sfeervolle pleinen en prachtige gevels die je terug lijken te voeren naar vroegere tijden.

Brugge


Het geluid van de paarden die nog steeds door de straten van Brugge lopen versterkt dit gevoel. Tegenwoordig zijn paarden geen noodzakelijk manier van vervoer mee, maar worden ze gebruikt om toeristen op paardenkoetsen de stad te laten zien.

Brugge By Night - Foto's: Eddy Neirynck

Brugge by night. Foto's: Eddy Neirynck

4. Gent


Gent is minder toeristisch dan de historische binnenstad van Brugge. Dat komt omdat de binnenstad van Brugge in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en die van Gent niet. Hierdoor trekken buitenlandse toeristen vaak gemakkelijker naar Brugge in plaats van Gent.

Verder biedt Gent alles wat Antwerpen ook te bieden heeft: historische gebouwen en pleinen, prachtige gevels, fraaie musea en uitstekende plekjes om te fotograferen. De manier waarop de waterwegen in Gent geïntegreerd zijn in het stadsbeeld zijn fraaier dan de Scheldekaaien in Antwerpen.

De enige plek in Antwerpen waar waterwegen en dokken nog op een fraaie wijze iets toevoegen aan het stadsbeeld is in de wijk in opkomst: het Eilandje.

4.1 Gentse Feesten


De Gentse Feesten zijn een feest dat tien dagen lang de hele binnenstad van Gent, de Kuip, inneemt. De Gentse Feesten behoren, samen met het Oktoberfest in München en Las Fallas in Valencia, tot de grootste volksfeesten van Europa. De drijvende podia en alle lichtjes zijn erg leuk om te fotograferen.

Gentse feesten

5. Leuven


Eén van de mooiste gotische gebouwen van de stad Leuven is zonder twijfel het stadhuis. Je vindt dit enorme stadhuis op de Grote Markt. Er prijken maar liefst 236 beelden in de gevel.

Binnen worden er verschillende stijlen vertegenwoordigd. Er zijn verschillende Lodewijk stijlen, maar ook gotische stijlen zijn aanwezig.

De bruisende stad Leuven heeft een ruime historische binnenstad. Bij zo'n geschiedenis horen natuurlijk grote pleinen, waar vroeger markten werden gehouden of terechtstellingen plaats vonden. Het meest ruim bemeten plein is het Monseigneur Ladeuzeplein.

Hier vind je de grote bibliotheek van de universiteit van Leuven. Regelmatig worden hier markten georganiseerd en is het de plaats voor de jaarlijkse kermis. Ook vind je hier ieder jaar de kerstmarkt. Een ander bijzonder groot plein is het Martelarenplein. Regelmatig is dit het toneel voor grote en kleine evenementen.

Leuven

Leuven. Foto's: Donald Willemsen


6. Antwerpen


Vrijwel iedere bezoeker die naar Antwerpen komt zal terecht komen in de historische binnenstad, waar je vooral winkels, restaurants en bars aan zult treffen. Een aanrader is om met een gids een wandeltocht door historisch Antwerpen te maken, waarbij je langs bezienswaardigheden zoals het Steen, de Bourla en de Grote Markt zult komen.

Antwerpen


De binnenstad van Antwerpen kent veel prachtige plekjes die niet altijd eenvoudig vindbaar zijn. Wie de stad eens van een andere kant wil zien kan een ruienwandeling van drie uur onder de grond maken.

7. Brussel


Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft het te danken het feit dat het het bestuurlijk centrum van de Europese Unie vormt. Je vind binnen Brussel een groot aantal Europese instellingen zoals de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Brussel

Brussel. Foto's: Donald Willemsen

De hoofdstad van België is natuurlijk bekend om zijn wereld beroemde 'Manneken Pis'. Dit standbeeldje van een plassend jongetje staat in het centrum van Brussel op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat.

Brussel

Manneken Pis en de Grote Markt in Brussel

Het Atomium is een bijzonder bouwwerk. Het staat in het Heizelpark in Brussel en is ontworpen door André Waterkeyn. Het is ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel en staat symbool voor het metaal ijzer dat in de jaren '50 sterk in ontwikkeling was. Door zijn populariteit is besloten het bouwwerk te laten staan.

Atomium brussel

Atomium, Brussel

Aan het Zuidstation van Brussel is iedere zondag een sfeervolle markt waar je heel goed aan straatfotografie kunt doen. Dagelijks vindt er op het Vossenplein in de Marollen een rommelmarkt plaats waar je ook mooie sfeerbeelden kunt maken.

Sowieso is de volkswijk Marollen een schitterende locatie voor fotografie. Denk daarbij aan de stamkroegjes, sfeervolle straatjes en dergelijke. Ben je liefhebber van Art Nouveau, ook dan kan je in Brussel je hart ophalen. Er zijn veel panden in deze stijl gebouwd zoals bijvoorbeeld het muziekinstrumentenmuseum, de basiliek van Koekelberg en het Hortahuis.

Brussel

Bijzondere eetgelegenheden in Brussel

8. Andere plekken


Er zijn natuurlijk nog meer mooie steden in België. Er is zelfs een Oranje-stad in België en dat is Diest. Een van de Oranje-Nassaus ligt er begraven en Koning Willem-Alexander is graaf van Diest. Diest is vooral ook bekend vanwege een prachtig Begijnhof. Ook zeer de moeite waard om te fotograferen.

Vooral de Vlaamse steden zijn aan bod gekomen omdat deze steden ook relatief dicht bij Nederland liggen. Maar ook in Walonië zijn mooie steden die fotogeniek zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan Luik, Namen (Namur), Dinant, Arlon, (Godfried van) Bouillon.

9. Slag bij Waterloo nagespeeld


De Slag bij Waterloo vond aan het begin van de negentiende eeuw plaats. Franse troepen stonden tegenover Engelsen, Britten, Nederlanders en Duitsers. Het Frankrijk van Napoleon delfde uiteindelijk het onderspit. Onder leiding van de hertog van Wellington werd de Slag op 18 juni 1815 in het voordeel van de geallieerden beslist.

Waterloo


De slag wordt ieder jaar rond juni nagespeeld. Dan steken honderden figuranten zich in historische kostuums. Ze slaan hun bivak op voor een reconstructie van de veldslag. Bezoekers kunnen onder meer door de kampementen van de verschillende legers wandelen.

De soldaten geven gezamenlijk een beeld van het leven in het legerkamp, compleet met geweer- en kanonschoten, parades, wisseling van de wacht en patrouilles.

Waterloo


Daarnaast zijn er markten met producten en ambachten uit de tijd van Napoleon.

10. Mechelen


Mechelen is een stad in Vlaanderen, België, gelegen ten zuiden van Antwerpen. Deze stad van de Maneblussers kent een authentieke historische stadskern waarin er een redelijk groot aantal katholieke bouwwerken staan.

Mechelen


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

26 reacties

  1. Mac
    Mac schreef op maandag 29 mei 2017 om 07:35  | reageer

    Belgie is erg mooi, ook buiten deze 10 erg mooie plekken.
    Maar aangezien dit een foto site is, waarom zulke verschrikkelijke foto's bij het artikkel. Afgaande op de foto's zou ik zeggen, nee laat maar zoek wel een andere plek uit.

  2. John Boutsen
    John Boutsen schreef op maandag 29 mei 2017 om 10:18  | reageer

    En wat dacht je van Genk !!! C-Mine met zijn industrieel erfgoed, Thorpark ( oude mijnsites) de Maten en nationaal park Hoge Kempen ( natuur) de oude mijncites met hun multiculturele bevolking.Openluchtmuseum Bokrijk, O-parade op 1 mei, moderne architectuur in de stad. Kortom......... een dag Genk is een hoogdag voor een fotograaf.

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 29 mei 2017 om 11:18  | reageer

    @Mac: betere foto's (en natuurlijk ook bruikbare tips) zijn altijd welkom he! Stuur ze naar michelle@photofacts.nl en ze kunnen wellicht gebruikt worden in een volgend of zelfs dit artikel.
    @John: dank voor de leuke tips! Mocht je hier goede foto's van hebben, zou je ze op willen sturen?

  4. Brian
    Brian schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 10:45  | reageer

    Als ik aan een artikel denk over foto locaties, dan denk ik aan tips voor bepaalde specifieke locaties, zoals een bepaald gebouw dat toegankelijk is, een bepaald festival dat op die of die datum gehouden word, dat soort dingen.
    Een lijstje met de namen van de grote en oude steden van een stad vind ik eigenlijk nou niet echt een opsomming van mooie foto locaties, maar meer een soort aardrijkskunde les.

    Zijn er Belgische bezoekers van deze site dan wel Nederlandse bezoekers die het natuurlijk ook kunnen weten, die wat specifieker deze locaties kunnen benoemen? Lijkt me namelijk best leuk eens een weekje door België te toeren met de camera.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 10:53  | reageer

    @Brian: ik ben het helemaal met je eens! Ik ga de artikelen binnen de 'mooie fotolocaties-rubriek' in een wat andere vorm gieten voortaan. Meer specifiek op te fotograferen plekken ter plaatse en fotogenieke elementen. Ik ben daarvoor wel gedeeltelijk afhankelijk van de input (goede tips) van lezers inderdaad. Dus alle tips en ook foto's blijven welkom!

  6. Mario Bentvelsen
    Mario Bentvelsen schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 11:41  | reageer

    Verschrikkelijke foto's, en inderdaad: erg algemene tips. De lijst is moeiteloos uit te breiden naar 20 of 30 locaties. Je zou Belgie ook in thema's kunnen beschrijven: urbex (zoals vorige week), evenementen (zoals Gentse Feesten), Eerste Wereldoorlog (Ieper, maar er is veel meer), religie (processies, bedevaartsoorden), Belgische kust, etc. etc. Toch wat van opgestoken, want Diest kende ik (nog) niet. Kortrijk heeft naar mijn smaak het moooiste begijnhof van Belgie.

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 12:04  | reageer

    @Mario: die WOI geschiedenis in Ieper interesseert mij ook heel erg, dat op zich is al een artikel waard. Processies en bedevaartsoorten, ook een mooi onderwerp inderdaad!

  8. Brian
    Brian schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 13:55  | reageer

    Overigens over het Atomium is het misschien wel belangrijk om te weten dat je foto's daarvan niet zomaar mag publiceren i.v.m. een of andere rare copyright claim op dat bouwwerk. Foto's van het Atomium worden door een speciaal bedrijf continue gezocht en mensen die deze foto's plaatsen worden gesommeerd om geld te betalen aan de eigenaar van het copyright.

    Ik weet niet precies hoe dit in elkaar steekt, want ik weet te weinig van het Belgische recht, maar ik heb hier vaak over gehoord dat mensen in de problemen kwamen.

  9. Richard Seijger
    Richard Seijger schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 14:25  | reageer

    Waarom moet het altijd van die oude meuk zijn?.. Nieuwe Station in Luik al eens bezocht?

  10. Puttemans
    Puttemans schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 14:31  | reageer

    Het Atomium mag normaal niet gefotografeerd worden wegens auteursrechten.Brussel heeft meer te bieden.
    Het niveau van fotografie bij jullie reportages kan flink
    omhoog en moet fotografie promoten

  11. willy duvel
    willy duvel schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 14:35  | reageer

    Scherpenheuvel met zijn Basiliek 'bedevaartoord) en Diest daar vlakbij Begijnhof en kerk met preekstoel gedragen door vrouwen zou de enige in zijn soort zijn !

  12. Patrick
    Patrick schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 14:55  | reageer

    Het zijn inderdaad allemaal erg voor de hand liggende locaties die je zelf ook wel kan verzinnen. Het station van Luik Guillemins is inderdaad erg aantrekkelijk, doorkijkkerkje in Borgloon, verlaten universiteit van Luik, Brug van Vroenhoven (zowel onder als boven), het Hallerbos, de verlaten koeltoren etc. etc.

    Opletten: het station van Guillemins mag je bijvoorbeeld niet fotograferen vanaf statief zonder toestemming op voorhand van de NMBS, uit de hand dan weer wel. Ik heb er nooit op gelet en ben ook nooit aangesproken maar geeft het maar mee.

    Ik vind persoonlijk dat er voor een fotografiepagina wel wat dieper in de materie mag worden gegaan, maar misschien niet evident vanuit Nederland. Misschien met wat lokale mensen eens een artikel maken?

  13. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 15:01  | reageer

    @Patrick: een aantal tips komen al van een local! Maar inderdaad, goed idee om eens een wat diepgaander Belgie-artikel te maken, gaan we doen! Alle tips die binnenkomen worden sowieso bekeken en gebruikt als ze nuttig zijn. Hallerbos is laatst al een artikel van verschenen en ook over het station in Luik dacht ik.

  14. Rik de Boer
    Rik de Boer schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 17:11  | reageer

    DE scheepsliften bij Strépy-Thieu en het station Liège-Guillemins mogen zeker niet ontbreken,

  15. Geert
    Geert schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 17:16  | reageer

    Sinds een jaar woon ik in Wallonië en als amateurfotograaf trek ik er regelmatig op uit. Ik kan bijgevolg wel een aantal tips geven omtrent minder bekende fotogenieke plekjes in het franstalige gedeelte van België.
    Miskende plekjes zijn mijns inziens: de vestigingssteden Thuin en Binche (provincie Henegouwen), de vallei van de Vesdre met vooral het mooie stadje Limbourg (provincie Luik), de dorpjes rond de meanderende Semois (provincie Luxemburg), de verkeersvrije universiteitsstad Louvain-la-Neuve (provincie Waals-Brabant) en de streek van Spontin-Crupet (provincie Namen).

  16. Bernard Veerman
    Bernard Veerman schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 23:19  | reageer

    Getrokken door de titel ben ik het stuk gaan lezen. Ik ben het met eerdere opmerkingen eens dat de gebruikte foto's niet van een kwaliteit zijn, die je zou verwachten op een fotosite. Verder verbaas ik me over de titel "De 10 mooiste fotolocaties in België". Dit klinkt nogal absoluut en kan me daar beslist niet in vinden. Zeer indrukwekkend en de moeite waard om te fotograferen zijn ook: 1) het hellend vlak van Ronquières en 2) de oude scheepsliften in het Canal du Centre bij la Louviere

  17. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 23:25  | reageer

    @Bernard en anderen: als jullie zoveel kritiek hebben op de foto's, stuur dan betere! Ik heb nog geen enkele foto ontvangen tot nu toe.

  18. R. Peterse
    R. Peterse schreef op dinsdag 30 mei 2017 om 23:53  | reageer

    Moet ik toch nog even zeggen, Doornik, prachtige kathedraal, mooie andere fotogenieke oude kerken. Romaanse woonhuizen, kanaal, stadsmuren, groen en een waanzinnig Belfort aan een prachtig plein.

  19. Bernard Veerman
    Bernard Veerman schreef op woensdag 31 mei 2017 om 00:01  | reageer

    @Michelle Peeters, ik heb foto's gestuurd naar info@photofacts.nl en hoop dat dit het goede mailadres is om ze naartoe te sturen

  20. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 31 mei 2017 om 00:13  | reageer

    Ik heb ze ontvangen Bernard, dankjewel! Mooie foto's!

  21. Mario Bentvelsen
    Mario Bentvelsen schreef op woensdag 31 mei 2017 om 11:40  | reageer

    Misschien is het een idee, Michelle, om aan te kondigen dat je ergens een artikel over gaat schrijven en dat bezoekers tips en hun mooiste foto('s) over dat onderwerp kunnen insturen, met kans op plaatsing (en uiteraard naamsvermelding). Nu bewandel je de omgekeerde weg, dat werkt niet.

  22. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 31 mei 2017 om 20:21  | reageer

    @Mario: het opsturen van foto's werkt sowieso niet heel erg goed. Wel van tips. In het artikel
    23 favoriete fotografie-locaties in Nederland is voornamelijk gebruik gemaakt van tips (en ook foto's) van lezers.

  23. Mac
    Mac schreef op donderdag 1 juni 2017 om 17:00  | reageer

    het Atomium mag je wel fotograferen en zonder winst verspreiden., er is ook in belgie sinds kort vrijheid van panorama.

  24. Mac
    Mac schreef op donderdag 1 juni 2017 om 17:11  | reageer

    @michelle,
    Je kan ook zelf beter foto's zoeken. er zijn miljoenen rechtenvrije (en dan bedoel ik ook goede mooie foto's) foto's te vinden die gebruikt kunnen worden.
    Het is wel makkelijk om te zeggen Julie klagen maar sturen niks op. mischien hebben wij van deze locaties geen foto's, dus dan is het ook lasting om ze te sturen.
    Maar mijn mening is, als je iets schrijft op een fotosite, en je plaats ook foto's moet je het ook goed doen. Dus zelfs naar goede foto's zoeken, of inderdaad eerst een oproep doen voor foto's.
    Maar om slechte foto's te plaatsen,, dat is gewoon een nee.

  25. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 1 juni 2017 om 20:11  | reageer

    @Mac: de boodschap is duidelijk! Ik zal een betere selectie maken uit de (ik hoop toch voornamelijk) lezersfoto's. Ik vond de foto's in dit artikel nou niet bijzonder slecht, maar het kan altijd beter natuurlijk! En inderdaad, er is op Photofacts Flicker Group ook voldoende goed materiaal te vinden dat bruikbaar is.

  26. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 1 juni 2017 om 20:11  | reageer

    @Mac: fijn om te horen, dan kan ik de Atomium-foto's weer terug plaatsen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord