Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

FotoFestival Naarden brengt grensoverschrijdende fotografie

zondag 4 juni 2017, 15:15 door | 6.004x gelezen | 5 reacties

Op 20 mei 2017 ging de 15de editie van het FotoFestival Naarden van start. Tot en met 18 juni kunnen liefhebbers weer genieten van spraakmakende fotografie op bijzondere locaties (voor een groot deel oude vestingwerken die anders niet toegankelijk zijn).

Maar met de 15de editie slaat het FotoFestival Narden nieuwe wegen in, aldus de curatoren Feiko Koster en Eduard Planting: We versterken de Nederlandse fotografie door die te contrasteren met buitenlandse topfotografen.

De maatschappij verandert en de fotografie verandert mee. Iedereen heeft tegenwoordig een goede camera op zijn of haar mobiel, iedereen is fotograaf. Bovendien vervagen grenzen steeds meer: grenzen tussen landen, maar ook grenzen tussen fotografie, film en andere kunstvormen.

Het FotoFestival Naarden geeft ruimte aan deze ontwikkelingen met het theme "Right Here, Right Now". Met dit thema geven de makers aan dat het FotoFestival Naarden middenin de actualiteit staat.

Fotofestival naarden 1


Internationale allure


Het FotoFestival Naarden was altijd vrij sterk op Nederland gericht, maar met ingang van dit jaar is een groot contingent buitenlandse fotografen uitgenodigd.

Zo kan je ook de wisselwerking tussen de Nederlandse en buitenlandse fotografie zien. Die ontwikkelingen liggen vaak in elkaars verlengde en kunnen elkaar daardoor ook versterken.

Fotografen


De kern van de tentoonstelling is natuurlijk nog steeds de fotografie: het FotoFestival Naarden biedt een podium voor nieuw of jong talent en voor nieuwe vormen van fotografie. De topfotografen hangen nu niet alleen in de Grote Kerk, maar zijn verdeeld over de locaties.

Een aantal zwaargewichten zijn: Jacob Aue Sobol, de Deense Magnum fotograaf, Danila Tkachenko, een documentair fotograaf uit Rusland (project: Restricted Areas, foto's van locaties uit de Sovjet Republiek die een rol hebben gespeeld bij technologisch vernieuwende projecten, vaak met een militair karakter).

En dan is er George Steinmetz, een Amerikaanse fotograaf (project: Big Farming, een actueel beeld van de megafarms die in de VS, maar ook in Brazilië en Japan, de voedselproductie bepalen) en de Franse fotograaf Charles Fréger met zijn serie: 'Wilder mann'.

400 inzendingen


Ook Nederlandse fotografen zijn goed vertegenwoordigd. Een kleine 400 van hen stuurden werk in. Bekende namen zijn onder meer Reinier Gerritsen, Marie-José Jongerius (met een serie over de iconische palmen van Los Angeles), Carla Kogelman (dit jaar Zilveren Camerawinnaar).

Fotofestival naarden 2


Bas Losekoot (vorig jaar nog gastcurator) is nu ook een van de exposanten met zijn grote Urban Millennium-project. een echte local is tot slot de Naardense fotograaf Arthur Mebius met een serie over Air Koryo, de nationale luchtvaartmaatschappij van Noord-Korea.

Fotoboekenprijs


Bezoekers van het festival worden uitgedaagd om deel te nemen aan portfolioreviews, rondleidingen, lezingen, wedstrijden, meet & greet met de exposerende fotografen, boekbesprekingen en signeersessies. En daarnaast wordt tijdens het festival de eerste Nederlandse FotoBoekenprijs uitgereikt.

In de Gele Loods zijn ale ingezonden fotoboeken te zien, dat zijn er ruim 180. De vijf genomineerde fotografen krijgen bovendien de kans om hier een kleine tentoonstelling te maken.

Bovendien biedt de Gele Loods ook ruimte aan een fotoboekenwinkel, dus de bezoeker kan de tentoongestelde fotoboeken direct aanschaffen.

Informatie en tickets


Actuele informatie over de exposerende fotografen, de evenementen en lezingen kan je vinden op www.fotofestivalnaarden.nl. Op deze site zijn ook tickets verkrijgbaar.

In dit artikel een aantal foto's met beschrijvingen die mijn speciale aandacht trokken.

Klaus Pichler: This will change your life forever


Klaus Pichler (1977) is een Oostenrijkse fotograaf die woont en werkt in Wenen. Hij toont hier foto's die voortkomen uit zijn onderzoek naar esoterische stromingen en new age - en onderwerp dat hem fascineert, maar ook zijn afschuw oproept.

Klaus Pichler 1

Foto's Klaus Pichler

Zijn foto's tonen esoterische producten uit webshops, maar brengen ook (geënsceneerde) esoterische praktijken in beeld. Dat levert een inkijkje in de merkwaardige wereld van aura's, healing en druppeltjes van eenhoorn.

Klaus Pichler 2

Foto's Klaus Pichler

Charles Fréger: Wilder Mann


Duivels, beermensen, sjamanen met geweien: in veel Europese landen komen monsters en hybride kruisingen van mensen en dieren voor. Ze stammen vaak uit oude heidense rituelen die verbonden zijn aan dood en geboorte, de hoogste en de seizoenen.

De Franse fotograaf Charles Fréger legt ze al geruime tijd vast: een grote selectie van zijn 'wilde mannen' is in de Grote Kerk in Naarden te zien dit jaar. Hij reisde hiervoor door achttien Europese landen op zoek naar oude heidense rituelen waarvoor de uitvoerders zich verkleden als beer of geit, als stroman of rouwvogel, als bladerwezens of harlekijn.

Zijn werk houdt het midden tussen een antropologische studie en een theaterenscenering. Soms is de acteur door zijn kostuum geheel aan het zicht onttrokken, soms lijkt hij even te pauzeren met een sigaretje. Maar de wilde mannen blijven onderdeel van een ritueel, en dat vergt een serieuze en zorgvuldige uitvoering.

Charles Fréger wilder mann

Foto's: Charles Fréger

Marie-José Jongerius: Los Angeles Palms


Marie-José Jongerius (1977) raakte gefascineerd door het landschap van Zuidwest-Amerika, een fascinatie die uiteindelijk resulteerde in het boek Edges of the Experiment - The Making of the Ameican Landscape (2015).

In haar serie 'Los Angeles Palms' bouwt ze voort op haar onderzoek naar het landschap van Californie. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 1932 in Los Angeles zijn destijds duizenden palmen geplant.

Deze palmen bereiken een gemiddelde leeftijd van 80 jaar, wat betekent dat ze nu afsterven. Los Angeles heeft besloten ze niet te herplanten omdat ze zoveel water gebruiken. Binnen een aantal jaren zal Los Angeles dus iconische palmen verliezen.

Marie José Jongerius

Foto's: Marie José Jongerius

Reinier Gerritsen - Bank Run


Reinier Gerritsen is een documentaire fotograaf die zich richt op het individu in de grote stad. Sociale, culturele en economische ontwikkelingen vormen het belangrijkste startpunt voor zijn werk; de publieke ruimte is zijn domein. Zijn laatste project heet Bank Run.

Deze serie raakt aan de verborgen financiële wereld en is geschoten in de financiële centra van Lonen, New York, Tokyo, Singapore en Hong Kong. Reinier is erin geslaagd een fragment van die wereld in beeld te brengen - en misschien wel het ware gezicht ervan.

Reinier gerritsen

Foto's: Reinier Gerritsen


Carla Kogelman - Casa Bak


Carla Kogelman toont hier een serie over het zwerfhondenprobleem op Curacao. Terwijl de overheid niets aan het probleem doet, doen de burgers dat wel. Zoals Mirjam en Gerard: zij hebben een huis opgericht (Casa Bak) voor honden die ziek zijn, gehandicapt of te oud om op straat te wonen.

Carla kogelman

Foto's: Carla Kogelman

Tara Fallaux - Liefdesbrieven


'Liefdesbrieven' is een fotoserie en filminstallatie over jonge hartstochtelijke liefde verwoord middels de handgeschreven brief, een bijna verdwenen manier om elkaar te benaderen. Vijf twintigers delen hun meest intieme liefdesbrieven.

Zij hebben het lef om zich -tegen de stroom in kwetsbaar op te stellen door hun liefde op papier te zetten. Met deze serie wil ik mensen raken door het meebeleven van een grote vorm van intimiteit die aandacht, rust en moed vereist; liefdesbrieven, aldus Tara Fallaux.

Tara fallaux

Foto's: Tara Fallaux

Elisabeth Schelvis - Ode aan Wendela


Met iedere handeling van de oude slachter wordt Wendela minder paard. Gestaag verandert ze van aaibaar dier in vlees, botten en organen. Tijdens het vastleggen van de schoonheid groeit - tegelijk - het besef van alle tijdelijkheid.

Elisabeth schelvis

Foto's: Elisabeth Schelvis

The Sizoo Brothers - Not a Boyband


De Sizzo Brothers, Bastiaan (18), Bob (16) en Willem (16), zijn drie Amsterdamse fotograferende broers. Ze zijn bekend geworden door hun Instagram-account, waarop ze zo'n 300.000 volgers hebben. Inmiddels worden ze steeds vaker gevraagd door bedrijven; ze werkten onder meer voor Nikon, Panasonic, en Adidas. Bastiaan heeft daarnaast de website amsterdamview.org opgericht.

Met hun fotoserie delen ze een gevoel van romantiek, maar ze vertegenwoordigen ook de visie van een nieuw soort fotografen. Door jong, dynamisch, altijd ondeweg en ook prominent aanwezig op sociale media te zijn, staan ze altijd met contact met elkaar. Ze vertellen hun verhaal met willekeurige beelden en delen ze in een razendsnel tempo met elkaar.

Sizoo brothers

Foto's: The Sizoo Brothers

David Chancellor - Safari Club


David Chancellor is een documentaire fotograaf gevestigd in Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. De jagers geportretteerd in Safari Club (Dallas, Texas, USA) hebben het grootste deel van hun leven gewijd aan het samenstellen van de opgezette dieren om hen heen.

Hun werk blijft vaak verborgen tot na hun eigen dood, wanneer het wordt overgenomen door Natuurhistorische musea die het vervolgens tonen in hun collecties. Tot die tijd reizen velen van hen ervoor om te leven met de dieren die ze hebben gejaagd.

David chancellor

Foto's: David Chancellor

Bas Losekoot - Familiar Strangers


Het derde millennium markeert het begin van de grootste golf van urbanisatie in de menselijke geschiedenis. In 2050 zal naar verwachting 75% van de wereldbevolking in steden wonen. In dit project onderzoekt Bas Losekoot de gevolgen van overpopulatie in de drukste steden ter wereld: New York, Sao Paulo, Seoul, Mumbai, Hong Kong, London, Istanbul, Lagos en Mexico Stad.

Bas losekoot

Foto's: Bas Losekoot

AnaHell - Secret Friends


De Spaanse fotografe AnaHell gebruikt het dagelijks leven als onderwerp voor haar fotografie maar weet hier een bijzondere draai aan te geven. Zij heeft een passie voor absurde en surreële situaties waarmee zij het dagelijks leven in een ander licht zet. Door te spelen met tekeningen op het lichaam maakt zij van een anders banaal beeld een verrassend shot. Haar ervaring als illustrator komt haar daarbij van pas.

Secret Friends is een project dat een grappige draai weet te geven aan het alledaagse door nieuwe dimensies te creëren binnen gewone situaties in vertrouwde omgevingen. Elke gefotografeerde persoon krijgt een andere identiteit, waarbij hij of zij verandert in een “Secret Friend”.

Het idee komt voort uit de denkbeeldige vrienden die kinderen verzinnen als ze alleen zijn, maar het wordt nu overgezet naar de wereld van de volwassenen.

AnaHell

Foto's: Anahell

Peter de Krom - Trouwzalen


Sinds 2009 is Peter de Krom werkzaam als documentair fotograaf met als voorliefde het bestuderen van kleine gemeenschappen en hun gewoonten.
Aan de Beukelsdijk in Rotterdam rijden de auto's op vrijdag en zaterdag in colonne - vaak met vlaggen uit het raam - richting het bedrijventerrein De Spaanse Polder.

De van oorsprong veelal Turkse, Marokkaanse of Afhgaanse verloofden op de achterbank willen niet trouwen op een landgoed met kasteel of in een hippe strandtent. Zij kiezen voor een loods op den bedrijventerrein als hun ideale trouwlocatie. De capaciteit van de 'trouwzalen' is groot, het parkeren is gratis en de inrichting is volledig afgestemd op de culturele achtergrond.

Schoonheid zit hier duidelijk van binnen.

Peter de Krom

Foto's: Peter de Krom

Danila Tkachenko - Restricted Areas


Danila Tkachenko (Moskou, 1989) werd in 2014 winnaar van de World Press Photo 2014 competitie met het project 'Escape'.

Danila Tkachenko

Foto's: Danila Tkachenko

De foto's van Restricted Areas tonen bijzondere technologische, architectonische en culturele overblijfselen van de voormalige Sovjet-Unie. Tkachenko fotografeerde ze op voormalige militaire bases of locaties voor ruimtevaarttechnologie of nucleaire testen, onvindbaar op de kaart.

Danila Tkachenko 1

Foto's: Danila Tkachenko


Arthur Mebius - Dear Sky / North Korean Aviation


Arthur Mebius is gevestigd in Naarden en is bekend als reclamefotograaf. Hij is gespecialiseerd in 'one frame stories', die zowel het verleden, het heden als de toekomst laten zien.

Arthur Mebius

Foto's: Arthur Mebius

Hier is zijn serie te zien over Air Koryo, de nationale luchtvaartmaatschappij van Noord-Korea. Internationale sancties en milieutechnische redenen hebben tot gevolg dat van de internationale bestemmingen van de luchtvaartmaatschappij alleen china en Vladivostok zijn overgebleven. De oude Antonovs, Ilyshins en Toepolevs viegen zelden in het buitenland en lijken dus overbodig.

Toch worden deze vliegtuigen en hun bemanningen klaar voor gebruik gehouden. Arthur Mebius legt de routinewerkzaamheden van de bemanning vast: een ingestudeerd spel van onderhoud, controles en procedures. Een mooie 'ground control dans' waaruit een beeld van toewijding en trots straalt.

Arthur Mebius

Foto's: Arthur Mebius

Julia Steinigeweg - Een verwirrendes Potential


De Duitse fotografe Julia Steinigeweg onderzoekt de relatie tussen mensen en poppen. In de serie Een verwarrends Potential (Een verwarrende mogelijkheid) laat ze zien welke rol deze poppen in het leven van hun eigenaar kunnen spelen.

Het zijn geen gewone opblaaspoppen, maar zeer realistische gezelschapsheren en -dames die ambachtelijk vervaardigd worden in alle gewenste kleuren en vormen.

Julia Steinigeweg

Foto's: Julia Steinigeweg

De poppen zijn vooral een geneesmiddel tegen de eenzaamheid. De foto's van Julia Steinigeweg maken een vervreemdende indruk, maar roepen ook vragen op over menselijke verhoudingen. Kunnen we een emotionele relatie aangaan met poppen zonder innerlijk leven?

Vergt een relatie altijd een uitwisseling van gevoelens? Of houden we uiteindelijk van onszelf en is de ander niet meer dan een spiegel?

Julia Steinigeweg

Foto's: Julia Steinigeweg

Newsha Tavakolian - Ocalan's Angels


Newsha Tavakolian (1981) is een Iraanse fotograaf die woont in Teheran. Ze is getrouwd met Thomas Erdbrink (bekend uit 'Onze man in Teheran). Ze begon als professioneel fotograaf op haar 16de. Sinds 2002 fotografeert ze voor internationale media de oorlog in Iran en ze was winnaar van de Prins Claus Prijs in 2015.

Newsha Tavakolian

Foto's: Newsha Tavakolian

In hetzelfde jaar trad ze toe tot het fotoagentschap Magnum. De Iraakse regeringstroepen heroveren samen met hun bondgenoten stap voor stap de bolwerken van Islamitische Staat (IS) in Oost-Syrie. Zij worden bijgestaan door een leger van Koerdische vrouwen, die niet alleen voor religieuze vrijheid strijden, maar ook voor hun vrijheid als vrouw.

Newsha Tavakolian volgde deze vrouwen, van wie velen nooit terugkeren.

Newsha Tavakolian

Foto's: Newsha Tavakolian

Meredith Hutchison - Vision Not Victim


Meredith is fotograaf en organiseert fotoprojecten. Vision not Victim is een creatief initiatief waarbij opgroeiende meisjes gevraagd wordt om hun ambities en visie voor hun toekomst te verkennen, vaak voor de eerste keer.

Hun visie wordt vastgelegd in foto's, die geënsceneerd en geregisseerd worden door de meisjes zelf. Ze worden gebruikt om stereotypen ter discussie te stellen en om gesprekken en verandering binnen hun gemeenschappen te stimuleren.

De pilot van het project is gehouden in de Democratsiche Republiek Congo, in samenwerking met het International Rescue Committee.

Meredith Hutchison

Foto's: Meredith Hutchison

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

  1. gerlof
    gerlof schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 11:16  | reageer

    Bedankt voor het mooie overzicht Michelle!

  2. Marijke Rawie
    Marijke Rawie schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 12:24  | reageer

    Geeft een fijn overzicht van wat er in Naarden dit jaar te beleven valt. Ga er hierdoor zeker heen! dank!

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 12:28  | reageer

    @Gerlof en Marijke: fijn om te horen! Het is echt de moeite waard, zeer bijzonder. Alleen de locatie(s) al!

  4. TonV
    TonV schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 13:01  | reageer

    Een zeer uitgebreid overzicht van het prestigieuze Festival dat ook een alternatief kent in de vorm van het Naarden OFF festival, waarover hier geen letter. Dat terwijl de straten van Naarden gesierd worden met witte vlaggen waar werken hangen van veel fotografen die het niveau vaak overstijgen van het officiële circuit. De historie ontgaat me ervan maar de behoefte schijnt groot te zijn dat de minder klinkende namen ook eens in de schijnwerpers kunnen staan. Zoiets dat zanger Marco Borsato opeens de topfotograaf van Nederland nu zou zijn vanwege zijn bekendheid en mediamogelijkheden waardoor grote talenten verder weggedrukt worden. Gelukkig kan Naarden OFF hierop inspelen en ik moet bekennen dat ik daar inderdaad prachtige werken heb zien hangen.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 juni 2017 om 13:54  | reageer

    @TonV: dat Naarden OFF festival kende ik helemaal niet, goede tip!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord