Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Fotograferen op een kermis

zondag 8 mei 2022, 23:23 door | 3.700x gelezen | 0 reacties

Vanaf het voorjaar kun je ze weer in de dorpen en steden vinden. De kermis. Het levert altijd leuke fotografie mogelijkheden, vooral 's-avonds als de lichten aan zijn. Ik kreeg een vraag over het fotograferen op een kermis.

Hoe schep je orde in de chaos? Hoe krijg je de mensen niet te donker op de foto? Hoe voorkom je bewegingsonscherpte? Wat zijn de beste instellingen voor je camera? In dit artikel ga ik hier antwoord op geven, en tegelijkertijd zorgen voor inspiratie.

Nando multiple exp fair manyshots

Fotograferen op de kermis kan mooie resultaten opleveren.

Instellingen


Er is niet één instelling die geschikt is voor alle soorten fotografie op een kermis. Ik kan alleen een paar richtlijnen geven die als basis kunnen dienen voor de juiste instelling op het juiste moment.

In feite kun je twee soorten fotografie beoefenen. Een is het fotograferen van momenten, met mensen tussen en in de attracties. De andere is de beweging van de attracties vastleggen. Voor beiden heb je andere instellingen nodig.

Nando review Nikon Zfc 20

Door veel licht kan de persoon die je fotografeert wat donker worden. Belicht eventueel een stop over.

De eerste is misschien het lastigste. Mensen fotograferen vereist een redelijk snelle sluitertijd. Dat betekent dat je hoge ISO waarden moet gebruiken om die te halen. Een kleine scherptediepte helpt om je onderwerp los van de achtergrond te krijgen. Dit levert rust op in je foto.

Belicht op je onderwerp, en niet op de achtergrond. Die achtergrond kan dan overbelicht raken, maar het voorkomt dat de persoon die je fotografeert te donker is. Eventueel kun je invulflits gebruiken, maar dat trekt wel veel aandacht.

Nando nikon zfc fair 03

Beweging is een onderdeel van de kermis. Maak er gebruik van. Deze foto is met een langere sluitertijd en panning.

Voor beweging kun je de camera op statief zetten. Door een kleine diafragmaopening te kiezen in combinatie met een lage ISO waarde kun je langere sluitertijden krijgen. Daarmee leg je de bewegingen van attracties mooi vast.

Rust in je foto


Een kermis kan een chaotische omgeving zijn. Je kunt rust in je foto's vinden door niet alles in beeld te nemen. Concentreer je op details, op mensen, op de dingen die ze doen. Met andere woorden, kies een duidelijk onderwerp.

Nando review Nikon Zfc 44

Zoek een onderwerp. Zet niet te veel op de foto. Beter een serie foto's die alles laat zien, dan alles in een foto proberen te vangen.

Eventueel kun je gebruik maken van silhouetten tegen bewegende attracties. Je kunt langere brandpunten gebruiken om dingen eruit te lichten. Een kleine scherptediepte om de achtergrond onscherp te maken.

Beweging vastleggen


De kermis is altijd in beweging. Attracties staan niet stil. Met een langere sluitertijd is het mogelijk om die beweging vast te leggen. Je hoeft niet eens heel lange sluitertijden te kiezen. Soms is 1 seconde al genoeg.

Nando review Nikon Zfc 25

Laat de beweging zien. Maar hou er altijd een vast punt bij. Mensen die toekijken, bijvoorbeeld.

Juist die beweging maakt de foto dynamisch. Kies voor een menselijk element erbij, een rustpunt in al die beweging. Gewoon een silhouet van toeschouwers bij een attractie kan al genoeg zijn.

Invulflits


Met een flitser is het mogelijk om een persoon perfect belicht te krijgen. Dit is niet echt geschikt voor de onopvallende candid foto, maar wel voor een portretfotosessie.

Belicht op de achtergrond verlichting, gebruik de flits voor het belichten van je model. Gebruik eventueel lange sluitertijden om de achtergrond in beweging te houden. Of kies voor een grote lensopening om de lichten in achtergrond als bokeh ballen te laten verschijnen.

Nando multiple exp fair portrait

Modelfotografie op de kermis. De belichting voor de achtergrond, en de flits voor je model.

Gebruik je creativiteit


Er is nog meer mogelijk op een kermis in het donker. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van panning en intentional camera movement (ICM) technieken. Door je camera zelf te bewegen met een lange sluitertijd zijn bijzonder effecten te bereiken.

Nando review Nikon Zfc 45

Intentional Camera Movement benadrukt de dynamiek van de kermis. Probeer het eens uit.

Heeft je camera de mogelijkheid tot dubbele belichtingen, dan kun je daar perfect gebruik van maken. Meervoudige belichtingen, met elke opname andere instellingen geeft je een oneindig aantal mogelijkheden.

Nando kermis fotografie

Twee verschillende foto's over elkaar, gemaakt in de camera. Je kunt dit eventueel ook in Photoshop doen, maar dat vergt een goede planning met fotografie.

Heb jij ook ideeën?


Dit zijn natuurlijk een paar ideeën voor het fotograferen op een kermis. Probeer zeker nieuwe dingen uit, of ga oefenen met een speciale techniek. Ga een avond dingen uitproberen, en bekijk de resultaten nadien.

Ga een tweede keer om aan de hand van je eerste resultaten dingen anders te doen, of om de ideeën die je kreeg bij het bekijken uit te voeren.

Nando review Nikon Zfc 29

Candid fotografie is goed te doen, maar gebruik dan geen flits. Dat valt direct op. Kies een hoge ISO om voldoende snelle sluitertijden te krijgen.

Misschien heb jij ook ideeën of tips voor kermis fotografie? Laat het dan weten in een reactie onder dit bericht. Ik wens je succes met je kermis fotografie.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord