Bram Berkien

Inspiratie vinden voor bijzondere nieuwe foto's

vrijdag 9 november 2012, 22:18 door | 6.545x gelezen | 13 reacties

Een van de meest voorkomende obstakels die je als fotograaf tegenkomt is een gebrek aan inspiratie. Er zijn periodes dat je een schijnbaar onuitputtelijke stroom aan fantastische ideeŽn genereert, maar soms lijkt er een tijd lang geen enkel levensvatbaar idee aan je brein te kunnen ontspruiten. Dit is een fenomeen dat vrijwel elke fotograaf overkomt, gelukkig kun je er wel iets aan doen.

Insp 1

Eigenlijk is het vinden van inspiratie heel erg simpel: voordat er iets geniaals uit je kan komen, moet er eerst een heleboel in gaan. Het is dus belangrijk dat je jezelf blootstelt aan veel verschillende dingen die je kunnen inspireren. Een lijstje:
 • Films
 • Boeken
 • Muziek
 • De stad, op straat rondlopen
 • Avonturen en nieuwe ervaringen, reizen
 • Gesprekken met mensen om je heen, nieuwe ontmoetingen
 • Andere foto's
Het lijkt misschien wat raar dat ik het kijken van andere foto's pas als laatste noem, maar dat is wel met een reden. Om echt vernieuwende en interessante foto's te maken is het juist slim om dingen uit andere genres te gebruiken als inspiratie voor je fotografie.

Insp 3

Wat er gebeurt als je vaak genoeg veel mooie films kijkt, goede boeken leest, nieuwe dingen meemaakt, is dat al die dingen in je hoofd worden gemengd. Meestal krijg je dan op een vrij onverwacht moment opeens een ingeving: 'wat nu als ik dit combineer met..' et cetera.

Mensen schrijven zo'n ingeving vaak toe aan toeval, geluk of iets dergelijks. Dit is totale onzin, je brein werkt nu eenmaal zo dat het bepaalde inputs opneemt, deze ongemerkt verwerkt en dan via zo'n ingeving presenteert.

Verder hoef je je absoluut niet te schamen voor het nadoen van iets dat iemand anders al heeft gedaan. Uiteindelijk kun je toch echt niet vanaf een leeg vel papier iets geniaals bedenken, je moet je foto's toch baseren op iets wat je eerder hebt gezien. Het mooie is ook dat als je probeert een bepaalde stijl na te doen, je er vanzelf je eigen draai aan zult geven, je eigen stijl er op los laten.

In de creatieve wereld overheerst de laatste paar jaar de gedachte dat creativiteit eigenlijk een vorm van 'remixen' is, zoals dat ook wordt gedaan in de muziekwereld: je neemt een nummer (concept) van een andere artiest, en verandert daar iets aan, zodat het jouw eigen stijl weergeeft.

Bij dit artikel zijn trouwens een paar foto's van mijn eigen serie in de stijl van een bekende Franse film weergegeven. Dit begon als een experiment om te kijken of ik die stijl ook zou kunnen produceren, en heeft er toe geleid dat ik nu veel foto's maak met een filmisch karakter.

Insp 6

Veel fotografen onderschatten het belang van je bewust blootstellen aan dergelijke stimuli. Het is makkelijk om gevangen te worden in het proces van fotograferen volgens het zelfde stramien, maar op een keer zul je hierdoor ongeÔnspireerd raken.

Zelf probeer ik elke zondagavond in te plannen wat ik voor de komende week aan stimuli zal consumeren. Denk bijvoorbeeld aan het zien van een film, tijd vrijmaken voor het bekijken van een paar portfolio's van andere fotografen et cetera. Mocht je meer willen lezen dan kan ik je de volgende boeken aanraden:

- The Accidental Creative (Todd Henry)
- Steal Like an Artist (Austin Kleon)

Ik ben benieuwd waar jullie zelf inspiratie vinden, laat het me weten in je reactie.

Bram Berkien

Over de auteur

Bram is een zelfstandig fotograaf uit Eindhoven die zich richt op filmische series en ongeposeerde aansprekende zwart-wit portretten. Met zijn werk richt hij zich op eigenzinnige merken, bedrijven en personen. Zijn werk is te zien op bramberkien.nl.

13 reacties

 1. Metin
  Profiel  Metin schreef op zaterdag 10 november 2012 om 11:13

  In het begin vond ik mijn inspiratie uit schilderijen en andermans foto's. Tegenwoordig uit alles wat je al hierboven hebt opgenoemd. Heb nu genoeg ideeën voor zes projecten (bestaande uit meerdere foto's), alleen helaas geen tijd.
  Maar ik probeer wel constant mijn creativiteit in conditie te houden door weer dingen te bedenken, ook al maak ik ze (nog) niet....

 2. leo
  Profiel leo schreef op zaterdag 10 november 2012 om 12:39

  Mijn ervaring is dat denken dodelijk is voor een persoonlijk artistiek proces. Maar ik fotografeer dan ook niet projectmatig. Dat kan voor een ieder weer anders zijn. Inspiratie komt of komt niet. Dat je onbewust wordt gevoed door omgeving, kunst, films etc. lijkt me evident.

 3. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 10 november 2012 om 15:20

  Metin, daar stip je weer een heel ander en even fascinerend punt aan: een lange lijst aan ideeën hebben, maar er uiteindelijk geen enkele uitvoeren vrolijk Mijn ervaring hierin is: als je denkt dat een idee goed zou werken, moet je niet denken 'dat ga ik ooit nog doen', maar echt onmiddellijk de eerste stappen zetten. Voor mij helpt het vaak om een afspraak te maken met andere mensen: met een model bijvoorbeeld. Dan zit je daar aan vast en moet je wel beginnen. Ik ken natuurlijk jouw exacte situatie niet maar wel of geen tijd hebben is vaak relatief, het is meer wat je belangrijker vindt.

  Leo: dat inspiratie komt of niet ben ik niet met je eens. Garbage in, garbage out. Als je je fotografie echt serieus neemt zou je wel gek zijn om iets als inspiratie aan het toeval over te laten. Ik denk dat je bewust moet zijn van het proces dat aan inspiratie vooraf gaat en daar zelf in sturen. Dat houdt niet in dat je helemaal doordenkt wat je gaat doen, maar meer dat je er voor zorgt dat je genoeg en diverse stimuli binnen krijgt.

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 10 november 2012 om 16:49

  Ik ben het dan toch wel gedeeltelijk met Leo eens. Inspiratie laat zich niet sturen. Die komt vaak als een regenbui in de zomer.
  Wat ik zelf bijvoorbeeld nogal eens heb is dat ik een voorwerp ergens tegen kom en daar direct een plaatje van in mijn hoofd zie. Vervolgens wordt daar dan een model bij gezocht en wordt er gefotografeerd. Als ik echt moet gaan denken over "iets leuks om als thema te gebruiken" wordt dat vaak niks en komen er ook vrij matte foto's.
  En ik neem mijn fotografie beslist serieus knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.641 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.641 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.