Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Laatste goede voornemen van 2022 voor je fotografie

zondag 25 december 2022, 14:07 door | 2.012x gelezen | 2 reacties

Het einde van het jaar is alweer in zicht. Voor het nieuwe jaar begint is het zinvol om even de tijd te nemen om terug te kijken naar het afgelopen jaar.

Wat heb je voor foto's gemaakt, waar ben je mee bezig geweest, zijn er dingen die je nog wil doen? Dit is een mooi moment om eens terug te kijken naar de foto's van 2022.

Nando tarn masterclass

Scouten in de Tarn voor mijn masterclass landschapsfotografie 2023

We maken allemaal goede voornemens voor het nieuwe jaar. Aan het eind van het jaar komen we er vaak achter dat we weinig gedaan hebben met die voornemens. Ten minste, de meesten van ons vermoed ik.

Mede om die reden is het goed om voor de verandering eens een voornemen te maken dat juist nog voor het einde van het jaar gedaan moet worden.

Ik weet een goed voornemen. Kijk eens terug naar de foto's van 2022. Sta stil bij alle prachtige beelden die een plaats aan de muur verdienen.

Of juist bij de foto's die wel wat verbetering kunnen gebruiken. Daaruit volgt misschien toch het goede voornemen voor 2023: werken aan het verbeteren van dat soort foto's.

Nando beweging op lofoten

Fotografie met beweging. Dat is wat ik interessant vond om te doen in 2022. Daar wil ik meer mee doen. Dat zou wel eens een goed voornemen voor 2023 kunnen zijn.

Terug kijken naar je foto's geeft een prachtig inzicht in hoe je jezelf ontwikkeld hebt met fotografie. Zijn je foto's beter geworden? Of anders? Is er een bepaalde richting waarin je langzaam afgedwaald bent?

Al dit soort dingen worden zichtbaar wanneer je de tijd neemt om je foto's te bekijken, naast elkaar te leggen, en te vergelijken.

Dit alles lijkt een hels karwei, en misschien is dat ook zo. Maak het jezelf echter niet al te moeilijk. Kies gewoon de beste foto's van het afgelopen jaar.

Dat kunnen er 10 zijn, of 20, of misschien wel 100 als je niet kunt beslissen. Dat is niet erg, er zit geen limiet aan vast.

Ik gebruik Lightroom Classic en kan dat heel eenvoudig oproepen via de selectiebalk in de bibliotheek. Dan selecteer ik de foto's van 2022 met de hoogste classificatie, de meeste sterren. Bijvoorbeeld alle foto's met drie sterren en meer. Zo krijg je een overzicht in een handomdraai.

Nando LrC 2022 verzameling 3 sterren

Met een jaar-verzameling en het selecteren van foto's met drie of meer sterren heb ik in Lightroom direct de foto's die bij de beste foto's van het jaar horen. Het is leuk om daar een fotoalbum of slideshow van te maken.

Zet ook een stapje verder. Maak een album met je mooiste foto's. Dat kan als herinnering van een vakantie of een fotoreis, indien je dat nog niet gedaan hebt. Het kan ook van een bepaald onderwerp, een waarin je veel tijd hebt besteed en blij of trots van wordt.

Ik zat zelf te denken om weer eens een diapresentatie te maken in Lightroom Classic, die als film geŽxporteerd kan worden, compleet met een muziekje.

Dat heb ik gedaan en heb deze zelfs op YouTube gezet. Dit is een mooi alternatief voor wie geen fysiek album wil maken.

Een voorbeeld van een selectie foto's die ik in 2022 heb gemaakt. De slideshow is gemaakt in Lightroom Classic. Kijk naar de presentatie module om er zelf ook een te maken.

Doe iets met je foto's. Het is zonde als je heel veel tijd aan fotografie besteedt, veel geld eraan uitgegeven hebt, en er vervolgens niets mee doet.

De komende weken is een mooi moment om dat te doen. En wie weet geeft het nieuwe inspiratie, ideeŽn of voornemens.


De cursus Lightroom Classic Modules


De meeste fotografen beperken zich tot het gebruik van de bibliotheek en ontwikkel module van Lightroom Classic. Je gebruikt dan echter maar een klein deel van het programma. Er is ook een kaartmodule, printmodule, webmodule, presentatiemodule en een boekmodule.


In de cursus Lightroom Classic Modules op Photofacts Academy komen al deze extra modules uitgebreid aan bod. Wat kun je er mee, hoe werken ze, en waar moet je op letten als je deze modules ook gaat gebruiken.

» Bekijk de volledige cursus Lightroom Classic Modules

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Peter
  Peter schreef op dinsdag 27 december 2022 om 11:13  | reageer

  Dank je wel Nando

  Inderdaad weer eens goed om om op je eigen werk te reflecteren. Dat doe ik veel te weinig omdat ik zoveel zie om te fotograferen. Ik maak ook wel diapresentaties in Lightroom en filmpjes maar deze worden snel te groot.
  Ik wens je een heel mooi fotojaar toe en hoop weer een aantal informatieve bijdragen van je te mogen zien!

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 27 december 2022 om 11:40  | reageer

  Fijn als je zo tevreden kunt zijn. Ik kijk zelf maar zelden terug naar mijn foto's, altijd zie ik wel dingen die ik beter had kunnen doen.
  En als een foto eenmaal klaar (en eventueel gepubliceerd) is dan is het voor mij ook voorbij, dan heeft de foto zijn doel gekregen en denk ik vooral aan de volgende reeks.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord