100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Yljas Roeper

Terugkijken op 20+ jaar fotografie

zondag 23 januari 2022, 14:41 door | 2.665x gelezen | 3 reacties

Wat doe jij met oude foto's? Of überhaupt je foto's in het algemeen? Kijk je nog wel eens terug? Of maak je wat, plaats je wat, om het vervolgens in de vergetelheid van het digitale archief te laten verdwijnen?

Ik begon twee jaar geleden met een project, waarvan ik dacht dat het een jaar zou duren. Naar nu blijkt, ben ik amper op de helft.

Immer op zoek naar nieuwe projecten bedenk ik me eind 2019 dat ik al bijna 20 jaar fotografeer. Wat begon als een hobby groeit al snel uit tot een bedrijf naast een reguliere baan.

Door omstandigheden moet ik de bedrijfsactiviteiten een paar jaar later weer afstoten, maar de hobby blijft. 20+ Jaar fotografie. Daar zou ik graag wat mee doen.

Ik bedenk het 'Throwback Project' en neem me voor om elke dinsdag en donderdag om 20:30 uur een foto uit de afgelopen 20 jaar te plaatsen op mijn Facebookpagina Ytos Photography.

Georganiseerd als ik ben, verplaats ik deze vervolgens naar een specifiek album, zodat de reeks bij elkaar blijft.

De dinsdag en donderdag zijn zo gekozen voor de alliteratie: Throwback Tuesday en Throwback Thursday. In verband met de diverse buitenlandse volgers die ik heb, schrijf ik mijn posts toch al jaren in het Engels, dus deze keuze is voor mij niet meer dan logisch.

Het doel van het project is om mijn vorderingen van die afgelopen 20 jaar te laten zien aan mijn volgers. Behalve dat ik op Facebook veel meer volgers heb dan op Instagram, biedt Facebook ook een planning tool, zodat ik foto's inclusief bijschriften tot drie maanden van tevoren kan klaarzetten.

Inmiddels is Instagram onderdeel van Facebook (Meta) en kun je dezelfde planning tool nu ook voor Instagram gebruiken.

Planningtool voor Facebook en Instagram

De planningtool voor Facebook en Instagram

Op donderdag 2 januari 2020 plaats ik mijn eerste foto. Geen kunststukje, maar een analoge foto van een oude Nederlandse NZH-bus in Agadir in Marokko. De foto is genomen met een Pentax PC35AF, die ik overigens nog steeds heb, maar dat terzijde.

In het bijschrift leg ik uit wat er te zien is, waarom ik de foto plaats en wat men in 2020 verder van me kan verwachten in dit project. Op dat moment denk ik namelijk nog, dat ik met de ongeveer 100 foto's die ik dat jaar kan plaatsen wel 20 jaar fotografie kan omvatten. Maar dat loopt anders.

Mijn nieuwe project

De eerste foto van mijn nieuwe project

Het is inmiddels 2022. De eerste foto's voor dit jaar zijn gepost en gepland. Het zijn foto's uit 2009. Waar ik eerst dacht dat ik met een jaar klaar zou zijn, ziet het er nu naar uit, dat ik zomaar vier of vijf jaar nodig heb om 20 jaar fotografie te presenteren.

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik in 2020 niet even consequent ben geweest en een paar maanden niets geplaatst heb. Maar dat het project langer duurt dan gepland, komt ook omdat ik soms teveel foto's wil laten zien.

Blog photofacts throwback project fb impressie 001(1)

Een impressie van mijn eerste jaren als fotograaf

Wat dit specifieke 'Throwback Project' extra leuk maakt is niet alleen de visualisatie van de progressie die ik zelf doorgemaakt heb. Als je zelf nog wel eens een oud familie-album bekijkt, dan weet je het ook eigenlijk wel. Oude foto's bekijken is gewoon leuk door de herinneringen, die dan weer bovenkomen.

De herinneringen die dit project bij mij oproepen gaan bijvoorbeeld over de camera's die ik gebruikt heb. Of over samenwerkingen met fotografen, modellen en niet te vergeten MUA's. Maar ook bijzondere locaties waar ik geshoot heb komen boven.

Daarnaast de organisatie van modeldagen en workshops en - ook leuk - hoe het er op bijvoorbeeld tijdens de eerste ZOOM Experience aan toe ging.

Ik vind het wat dat verrassend hoeveel ik nog weet. En niet alleen ik, maar gezien de reacties geldt dat ook voor diverse volgers, met wie ik in het verleden samengewerkt heb.

Mocht je zelf nog al je foto's uit de begindagen hebben en een uurtje niets te doen hebben, dan kan ik je aanraden om ook eens terug te kijken naar wat je ooit gemaakt hebt.

Je zult merken dat het echt leuk is. En wie weet, begin je ook zo'n project, waar ik inmiddels een paar jaar mee bezig ben.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

3 reacties

 1. gast schreef op woensdag 26 januari 2022 om 21:32  | reageer

  Herkenbaar. Ik fotografeer ongeveer een zelfde tijd, ik weet eigenlijk niet eens meer wanneer ik m'n eerste Canon Eos 350D kocht. En net als jij laat ik af en toe nog wat losse flodders los op de social media, bijvoorbeeld gedurende een jaar iedere zondagochtend een plaatje uit m'n pin-up collectie.
  Maar verder doe ik niet zo heel veel met m'n oude foto's. Een hoop zijn al verdwenen, die vond ik te slecht om nog naar terug te kijken.

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 26 januari 2022 om 21:43  | reageer

  Die gast ben ik maar het inloggen deed niet wat ik wilde vrolijk

 3. Ytos
  Profiel Ytos schreef op maandag 31 januari 2022 om 12:47  | reageer

  Dacht al dat de eerste reactie van jou was Martin. Toen ik pin-up las wist ik genoeg knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.426 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord