Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Omgaan met deadlines: een klein stappenplan

dinsdag 21 januari 2020, 16:32 door | 2.515x gelezen | 1 reactie

Laatst las ik een wetmatigheid die een boel voor mij verklaarde: de benodigde tijd voor een taak past precies in de hoeveelheid beschikbare tijd. Anders gezegd: heb je 15 minuten om iets af te maken, dan lukt het in 15 minuten.

Maar als je een dag de tijd hebt kost het een dag. Dus hierbij drie tips hoe de Wet van Parkinson je kan helpen om meer te fotograferen.

Deadlines


Onlangs was ik mezelf verloren op internet. Ik moest eigenlijk iets anders doen, maar zoals dat soms gaat beland ik dan op websites waar zeer veel belangwekkends valt te lezen.

In dit geval ging dat wat ik las, over het feit dat ik mijn werk liep te rekken. En dat dat logisch was, want mijn taak hoefde niet per direct af te zijn. Ik had simpelweg de tŪjd om te lummelen. En volgens de Wet van Parkinson blijf ik dat doen totdat de echte deadline in zicht komt.

Tsja, dat klonk wel aannemelijk. Al in 1955 deelde Cyril Parkinson deze wijsheid in een artikel in The Economist. Hij gebruikte daarvoor de volgende definitie:

Work expands to fill the time available for its completion.

Iemand die de hele dag niks omhanden heeft, kan urenlang zoet zijn met de boodschappen. Je herkent ze meteen in de supermarkt: het zijn de mensen die praatjes aanknopen en minutenlang kunnen wikken en wegen welke vla ze mee zullen nemen.

Ze staan vůůr je in de rij en zoeken pas naar hun portemonnee zodra ze moeten afrekenen. Ze hebben tijd Ė veel tijd Ė en vullen deze achteloos. Hun leven wordt niet geregeerd door de klok.

Deadlines maken


Maar wat heeft dat met fotografie te maken?


In mijn geval veel. Want het maken van foto's is zelden gekoppeld aan duidelijke deadlines. En dan kan het zomaar gebeuren dat je projecten niet van de grond komen.

Voorgaande jaren had ik een duidelijke deadline; ik maakte drie jaar lang iedere week een foto op het Noordereiland in Rotterdam. Ieder jaar had ik een andere focus. Zonder die deadline viel de boel ineens dood.

Dus vandaar: hoe kun je de Wet van Parkinson optimaal inzetten? Drie tips:

1. Zoek externe druk


Jezelf een deadline opleggen is natuurlijk nobel, maar het vereist ook veel discipline. En als je die fictieve deadline dus zo hard nodig hebt, is de kans groot dat het juist een beetje schort aan discpline.

Daarom: zorg voor externe druk. Volg een fotocursus, spreek met een vriend af om te gaan fotograferen of deel jouw doelen met je partner en vraag hem/haar om jou erop aan te spreken als je loopt te lummelen.

2. Vraag je af of je jouw deadline kunt halveren


Goed, je hebt zojuist bepaald dat je een half jaar de tijd neemt voor fotoproject X. Maar waarom niet 3 maanden? Schrijf deze redenen op en bepaal of ze valide zijn, of dat je Lummelende Zelf tijd probeert op te eisen.

3. Knip je deadlines zoveel mogelijk op


Je kunt de wens hebben om meer te fotograferen dit jaar. Maar hoe ziet dat er concreet uit, wat moet je daarvoor vandaag gaan doen? Deel daarom je doelen op in maanden of weken. Plan nu alvast fotowandelingen of fotoshoots in. Zorg dat je je jaar niet verrommelt, maar plan tijd voor fotografie.

Dus: welk project, initiatief of idee loop jij uit te stellen? Pak het erbij, doorloop bovenstaande 3 stappen en hup, aan de slag ermee!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wťl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

1 reactie

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 22 januari 2020 om 11:56  | reageer

    Leuk verhaal Elvira. En erg bekend - niet eens zozeer vanuit mijn fotografieachtergrond, maar óók als content creator/tekstschrijver. "I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by", zei Douglas Adams al vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord