Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Hoe plan ik een modellenshoot in 10 stappen?

maandag 29 april 2013, 19:51 door | 21.452x gelezen | 15 reacties

Een goede fotoshoot start met een degelijke planning. Helemaal als je samen moet werken met andere mensen, zoals modellen en visagistes. Voor jezelf en de shoot-deelnemers is het belangrijk dat het concept en de planning helder is en dat iedereen weer wat er van hem/haar verwacht wordt tijdens een shoot. In dit artikel beschrijf ik een richtlijn, zoals ik die zelf gebruik om een shoot voor te bereiden.

In onderstaand artikel zal ik verwijzingen maken naar een shoot die ik ooit heb georganiseerd in de straten van New York.

1. Bedenk een concept


Ik raak geïnspireerd door kleding, een locatie, muziek, een film of gewoon door om mij heen te kijken. Heel vaak komt er dan een idee naar boven wat je wilt gaan uitwerken. Toen ik het nieuws kreeg dat ik naar New York zou gaan voor mijn werk als fotograaf, riep ik heel hard: ik heb altijd gedroomd van een fashion shoot te doen in de straten van New York. En dit werd dus mijn concept. Een concept hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, als je maar goed weet wat je wil.

2. Maak een moodboard


Om je concept te kunnen visualiseren en duidelijk te maken aan de potentiële medewerkers, is het verstandig om een moodboard te maken. Ook voor jezelf als leidraad en houvast. Dit kun je doen door tearsheets (blaadjes scheuren uit tijdschrift) of nog makkelijker..... via Google Afbeeldingen en Picasa.

Zoek op de trefwoorden van je concept. In mijn concept ging ik dus op zoek naar de trefwoorden "New York Fahsion Shoot" in Google Afbeeldingen. Ik sla de foto's die ik ter inspiratie en verduidelijking van concept op in een mapje op mijn pc en als laatste plaats ik er mijn logo bij. Daarna klik ik op de knop 'Fotocollage Maken', zie onderstaande afbeeldingen.

Picasa

Je komt dan in het onderstaande scherm, waarin je met instellingen nog meer aan je moodboard kan sleutelen. Je kan afbeeldingen wisselen van plek, een andere hoogte-breedte verhouding toepassen, snel foto's nog verwijderen uit je selectie en al dan niet een rand toevoegen. Je kan ook een andere pagina indeling maken. Persoonlijk gebruik ik altijd de Mozaïek-indeling.

Collage

Tip: Ook bij betaalde opdrachten gaat dit moodboard uiteindelijk naar de klant en naar de modellen, dus zorg wel dat je logo of watermerk erin is opgenomen, zodat ze niet met jouw concept aan de haal kunnen gaan. Meer voorbeelden van mijn moodboards kun je hier vinden.

Uiteindelijk is onderstaande het resultaat van mijn New York Fashion Shoot moodboard geworden.

Moodboard New York Fahsionshoot

3. Publiceer je plan en/of moodboard


Nadat ik mijn moodboard klaar heb ga ik mijn moodboard toelichten en mijn concept uitschrijven. Ik doe dit meestal in mijn eigen weblog. Deze wordt weer doorgelinkt naar mijn Facebook. Hiermee kan ik op zoek naar locatie, modellen, visagistes en stylistes. Ik schrijf dit als een castingcall danwel persbericht, waarmee ik het concept wil uitleggen en gelijk potentiële modellen bereik.

4. Zoek en boek/regel de locatie


Als je weet wat je wil gaan doen, kun je op zoek gaan naar een geschikte locatie. Voordat ik naar New York ging, heb ik op Google Streetview naar locaties gekeken. Daar kwam een lijstje met plekken uit, zoals Greenwich Village, SoHo, NoHo, Meatpacking District en Times Square.

Toen ik in New York aankwam, ben ik eerst een dag langs deze locaties getrokken en uiteindelijk heb ik gekozen voor een hotel voor het overdekte gedeelte en voor Times Square voor het buiten-gedeelte. In het hotel konden we gebruik maken van de faciliteiten voor make-up en haar en het omkleden en het was op loopafstand van Times Square.

4. Zoek een model


Door mijn castingcall op mijn website, kon ik actief op zoek gaan naar modellen. Via Facebook en Twitter kom je al een heel eind, maar je kan ook een model boeken bij een bureau, als daar budget voor is of je kan sites afspeuren als het grote, internationale ModelMayhem.

Ik kan persoonlijk heel goed inschatten of een model bij mijn concept past en of ze voldoende ervaring heeft om mij als fotograaf de gewenste poses te geven. Een goed model met de juiste poses gaat mij namelijk tijdens de shoot veel tijd besparen. Loop portfolio's goed na, voor je het juiste model vind. Ga niet accoord met het eerste meisje, wat 'ook wel een keer wil poseren'.

5. Zoek een visagist


Ook hiervoor kun je een site als ModelMayhem gebruiken, maar ook Google, referenties van anderen en Facebook. Als de visagiste geen goed portfolio heeft, is haar/zijn werk meestal ook niet goed. Je laat een potentiële visagist je moodboard zien en of ze dat in de gestelde termijn (meestal 1 tot 1,5 uur per model) voor elkaar kan krijgen.

Als het goed is, kun je uit haar/zijn portfolio meestal direct opmaken of zij geschikt is voor de job. (Overigens, ik kijk NIET naar de kwaliteit van de website, maar echt naar de foto's en de make-up). Ik kan me voorstellen dat niet alle mannelijke fotografen meteen weten waar ze naar moeten kijken bij make-up.

Via Google Afbeeldingen vond ik een aantal voorbeelden waarmee ik het verschil wil illustreren tussen de soorten visagie. Iemand die kan opmaken is niet altijd een visagiste! Het rechter gedeelte is netjes afgewerkt door visagist en fotograaf, maar ook de visagist heeft de juiste foto's geselecteerd voor zijn/haar portfolio. Dit geeft aan dat ze verstand van zaken heeft. Links zijn de foto's mogelijk zelf door een visagist genomen en onbewerkt op internet geplaatst. Bij deze krijg ik dus het gevoel dat ze genoegen neemt met minder.

Visagie2

6. Zoek een stylist of regel kleding als je goed kan stylen


Styling is één van de moeilijkste dingen die er is. Als een klant zelf de kleding levert, heeft deze vaak zelf een styliste of een beeld hoe ze de modellen gekleed willen hebben. Gelukkig ben ik zelf best goed met styling, maar soms boek ik ook een styliste, omdat ik me dan wil kunnen concentreren op alleen de fotografie.

Je kan vragen om het model kleding mee te laten nemen in de stijl van je moodboard. Misschien ken je iemand bij een kledingwinkel, die je wil helpen of je koopt kleding bij een winkel waar je het kan retourneren. Dit is heel normaal en wordt ook gedaan door stylistes. Zolang je maar zorgvuldig met de kleding omgaat. Plak plakband onder de zolen van schoenen en zorg dat het model ook zorgvuldig omgaat met de spullen.

Voor mijn shoot was één van de modellen bevriend met een ontwerper, die ook aan een reclame-bureau verbonden was. Hij heeft een nieuwe kledinglijn meegenomen naar de shoot, waardoor er ook éénheid tussen de kledingstukken ontstaat.

Als je voor een klant kleding gaat shooten, moet je eerst de kleding bekijken en op basis van de sample-maten het model erbij zoeken.

7. Plan een datum


Als je alle betrokken hebt gevonden kun je een datum plannen. Ik gebruik hiervoor de site Afspreken.nl, waarmee je verschillende data voor kunt stellen, intern berichten sturen, locatie aangeven op een kaart et cetera.

8. Regel modellencontracten


Vergeet ondertussen niet om modellencontracten te regelen. Om foto's te kunnen gebruiken voor je portfolio heb je deze écht nodig, om discussies achteraf te voorkomen. Dit doe je zowel voor TFP shoots, als voor betaalde opdrachten. In enkele situaties levert de klant contracten, maar bespreek dit wel van te voren goed met je klant.

9. Denk aan catering


Er is niks zo lullig dan dat je lekker aan het shooten bent en je krijgt trek! Vraag van te voren aan de betrokken of ze dieetwensen hebben en laat bij de shoot broodjes bezorgen of maak ze zelf. Soms nemen (ervaren) modellen zelf al brood mee, maar hier mag je niet vanuit gaan. Er is geen negatievere publiciteit dan een shoot die niet goed verzorgd is.

10. Pak je spul in en shooten maar


Dit is het makkelijkste en het leukste gedeelte!! Er op uit gaan, lol maken en doen waar je goed in bent en zin in hebt: foto's maken! Een bekroning op je voorbereiding!

De eindresultaten van mijn shoot zijn te bekijken via mijn website.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

15 reacties

  1. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 29 april 2013 om 20:53  | reageer

    zo! gave plaatjes heb je gemaakt in New York zeg!

  2. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 1 mei 2013 om 08:25  | reageer

    dank je wel!!!

  3. Jwain
    Profiel  Jwain schreef op woensdag 1 mei 2013 om 20:26  | reageer

    Interessant artikel, maar bij onderstaand citaat krijg ik een vreemd gevoel:

    "Tip: Ook bij betaalde opdrachten gaat dit moodboard uiteindelijk naar de klant en naar de modellen, dus zorg wel dat je logo of watermerk erin is opgenomen, zodat ze niet met jouw concept aan de haal kunnen gaan."

    Begrijp ik het goed dat je wat foto's van andere fotografen van het internet plukt, die samenbrengt in een collage en daar dan je eigen logo opzet omdat anderen met 'jouw' concept gaan lopen?
    Ga jij voor de onderdelen van je concept dan niet lopen met de concepten (foto's) van je collega's? Zeker wanneer je dan dat moodboard ook nog eens via een blog en facebook gaat publiceren en bovendien er je eigen logo opzet? Weten die andere fotografen dat je hun foto's gebruikt en worden ze vermeld?

    Wellicht zie ik iets over het hoofd, maar voorlopig is er nog steeds dat vreemd gevoel.

  4. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 1 mei 2013 om 21:42  | reageer

    @Jwain: Zo werkt een moodboard... het wordt een ander verhaal als je foto's letterlijk gaat namaken (wat je veel in de TFP-hoek ziet). Een goed moodboard is, het woord zegt het al, een overzicht van stemmingen/stijlen/emoties. Daar zitten foto's van anderen in, maar bevat ook en vooral kleuren, texturen, sferen. En daarmee wordt het echt eigen en snap ik de opmerking van Marije dus ook voor de volle 100%, dat ze daar een logo opzet. Zo raar is dat in dat geval dus niet, als je het mij vraagt!

  5. Leon
    Leon schreef op woensdag 1 mei 2013 om 22:58  | reageer

    Volledig eens met Jwain!

    Ik stuur ook moodboards naar modellen om te laten zien welke kant ik op wil met een shoot, maar vind het totaal onzinnig om hier mijn eigen logo op te zetten. Ik heb ze immers ook van internet 'gejat' en wil niet pretenderen dat ik deze foto's mijn concept zijn, wat je met een eigen logo dus wel doet

  6. Robert
    Profiel Robert schreef op woensdag 1 mei 2013 om 23:02  | reageer

    Ik snap de verwondering van Jwain ook wel. Ja, het moodboard wordt vaker toegepast, maar ik verbaas mij erover dat deze moodboards online worden gezet. Zonder enige credits voor de gebruikte foto's.

    En dat terwijl Marije zelf op haar blog over de eigen foto's zegt: "Op alle foto's op deze website berust copyright. Het opslaan, kopiëren, delen of deeplinken van de foto's is niet toegestaan zonder toestemming van Marije Weterings." Dan is het wat curieus om zo losjes om te gaan met het werk van anderen.

  7. Jwain
    Profiel  Jwain schreef op donderdag 2 mei 2013 om 08:50  | reageer

    @Erik
    Laatst was er hier heel wat ophef over die blogger die het licht uitdeed (ben de naam even kwijt) omdat hij zonder meer foto's van het internet plukt en op zijn blog zet ter illustratie bij zijn artikels. Ik zie in deze eigenlijk net hetzelfde, alleen is het nog erger omdat het hier ook om een fotografe gaat die werk van haar collega's op haar blog zet.

  8. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op donderdag 2 mei 2013 om 13:04  | reageer

    @jwain, dat was Kluun. ik aap niks na, ik wil mijn idee over te brengen naar een klant, gevisualiseerd met plaatjes. Dit kan ook een plaatje van een stukje stof zijn, of een belichtingsstijl of een combinatie van locaties.. ik probeer, zoals Erik zegt, uit te beelden wat ik in mijn hoofd heb zitten en dat is niet een exacte shoot van 1 fotograaf, maar een combinatie van plaatjes die ik op internet zie. hier KAN een foto van een fotograaf tussen zetten. zo worden er niet alleen foto's van mij gebruikt als concepten, maar zelfs hele concepten worden van mij overgenomen. met het logo erin wil ik duidelijk maken dat ik het concept het gemaakt.
    en @jwain, heb jij op je site niet een foto staan die lijkt nagemaakt te zijn van Ernst Haas. Een werk uit 1970?

    @leon een voobeeld van concept welke ik bedacht heb en waar ik als enige het oorspronkelijke moodboard van heb kun je vinden door te googelen op Meelshoot. En ik ben heus niet de eerste die gebruik heeft gemaakt van meel. Maar de uitwerkingen die erna zijn gevolgd zijn gebasseerd op mijn idee. Jouw reactie basseer ik op het feit dat je bij mij de indruk wekt dat ik commercieel gewin wil halen met foto's van anderen. Dan nodig ik je uit nogmaals mijn website te bestuderen en tastbaar aan te geven waar ik dat doe.

    @robert, deze moodboards zijn online gezet om dit specifieke artikel te illustreren, zodat ik naar de lezende fotografen ook duidelijk kan maken wat ik bedoel. je zult nergens in mijn website een link vinden naar de moodboards, alleen vanuit dit artikel.

    Ik reageer misschien erg kort door de bocht, maar ik heb nagenoeg 6 uur besteed aan het schrijven van dit artikel en het uitzoeken en uploaden van voorbeelden om voor jullie te illustreren wat ik bedoel.

  9. Jwain
    Profiel  Jwain schreef op donderdag 2 mei 2013 om 14:07  | reageer

    @marije
    ik heb ondertussen door wat een moodboard is en daar gaat het mij niet om. Het gaat om het gebruik van foto's geplukt van het internet. Ik wil de Kluun-discussie niet opnieuw voeren maar gewoon melden dat gebruik van foto's van collega's via internet op dezelfde lijn staat als het gebruik van een moodboard gemaakt door een ander. Dat is alles. Dus je doet zelf wat je liever niet hebt dat anderen met jou doen. Ai, dat begint hier erg godsdienstig te klinken, dus ik hou er verder over op vrolijk

    Ik apprecieer jouw - en bij uitbreiding alle auteurs hier - bijdrage en de moeite die je investeert. Maar dat is geen argument om geen feedback te mogen geven of opmerkingen te maken. Ik zie dat we ondertussen met 10 000 zijn, dus de kans is behoorlijk groot dat er enkelen bijzijn die een andere mening dan jou hebben.
    Ik heb net even Ernst Haas moeten googlen en zie je opmerking als een behoorlijk compliment! Ik kon me niet meteen werken van hem voorstellen, dus fijn dat ik blijkbaar zonder het te willen iets van zijn stijl bij je oproep. Over welke foto op mijn site had je het eigenlijk?

  10. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op donderdag 2 mei 2013 om 14:30  | reageer

    @jwain de Ikea-foto. één van wereld's bekendste foto's

  11. Robert
    Profiel Robert schreef op donderdag 2 mei 2013 om 15:53  | reageer

    "... deze moodboards zijn online gezet om dit specifieke artikel te illustreren, zodat ik naar de lezende fotografen ook duidelijk kan maken wat ik bedoel. je zult nergens in mijn website een link vinden naar de moodboards, alleen vanuit dit artikel."

    Zeker weten?.

  12. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 2 mei 2013 om 16:05  | reageer

    @Robert: Als je goed leest, zie je dat Marije die specifieke pagina bedoelt met voorbeelden.

    Ik vind dit een beetje een non-discussie (worden). Moodboards zijn algemeen en breed geaccepteerd, althans in de reclame- en fashionwereld. De vergelijking met Kluun vind ik ook niet opgaan, aangezien insteek en doel van het gebruik heel anders zijn. Daar denken sommigen blijkbaar anders over, dat mag. Om die reden heb ik bij een paar moodboards die ik ooit eens online geplaatst heb, ook een disclaimertje staan. Als een fotograaf zich niet prettig voelt bij het gebruik van zijn of haar foto in dat moodboard, haal ik 'm offline.

  13. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op donderdag 2 mei 2013 om 16:08  | reageer

    Thanx @Erik!

  14. gast schreef op donderdag 2 mei 2013 om 23:51  | reageer

    ik denk wel eens: als alle fotografen net zoveel energie zouden steken in hun fotografie als ze steken in het nitpicken op anderen, ze véél meer werk zouden hebben.

  15. martinphili
    Profiel martinphili schreef op donderdag 2 mei 2013 om 23:53  | reageer

    sorry, die gast dat was ik. Blijkbaar spontaan uitgelogd vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord