Marije Weterings

Hoe plan ik een modellenshoot in 10 stappen?

maandag 29 april 2013, 19:51 door | 20.354x gelezen | 15 reacties

Een goede fotoshoot start met een degelijke planning. Helemaal als je samen moet werken met andere mensen, zoals modellen en visagistes. Voor jezelf en de shoot-deelnemers is het belangrijk dat het concept en de planning helder is en dat iedereen weer wat er van hem/haar verwacht wordt tijdens een shoot. In dit artikel beschrijf ik een richtlijn, zoals ik die zelf gebruik om een shoot voor te bereiden.

In onderstaand artikel zal ik verwijzingen maken naar een shoot die ik ooit heb georganiseerd in de straten van New York.

1. Bedenk een concept


Ik raak geïnspireerd door kleding, een locatie, muziek, een film of gewoon door om mij heen te kijken. Heel vaak komt er dan een idee naar boven wat je wilt gaan uitwerken. Toen ik het nieuws kreeg dat ik naar New York zou gaan voor mijn werk als fotograaf, riep ik heel hard: ik heb altijd gedroomd van een fashion shoot te doen in de straten van New York. En dit werd dus mijn concept. Een concept hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, als je maar goed weet wat je wil.

2. Maak een moodboard


Om je concept te kunnen visualiseren en duidelijk te maken aan de potentiële medewerkers, is het verstandig om een moodboard te maken. Ook voor jezelf als leidraad en houvast. Dit kun je doen door tearsheets (blaadjes scheuren uit tijdschrift) of nog makkelijker..... via Google Afbeeldingen en Picasa.

Zoek op de trefwoorden van je concept. In mijn concept ging ik dus op zoek naar de trefwoorden "New York Fahsion Shoot" in Google Afbeeldingen. Ik sla de foto's die ik ter inspiratie en verduidelijking van concept op in een mapje op mijn pc en als laatste plaats ik er mijn logo bij. Daarna klik ik op de knop 'Fotocollage Maken', zie onderstaande afbeeldingen.

Picasa

Je komt dan in het onderstaande scherm, waarin je met instellingen nog meer aan je moodboard kan sleutelen. Je kan afbeeldingen wisselen van plek, een andere hoogte-breedte verhouding toepassen, snel foto's nog verwijderen uit je selectie en al dan niet een rand toevoegen. Je kan ook een andere pagina indeling maken. Persoonlijk gebruik ik altijd de Mozaïek-indeling.

Collage

Tip: Ook bij betaalde opdrachten gaat dit moodboard uiteindelijk naar de klant en naar de modellen, dus zorg wel dat je logo of watermerk erin is opgenomen, zodat ze niet met jouw concept aan de haal kunnen gaan. Meer voorbeelden van mijn moodboards kun je hier vinden.

Uiteindelijk is onderstaande het resultaat van mijn New York Fashion Shoot moodboard geworden.

Moodboard New York Fahsionshoot

3. Publiceer je plan en/of moodboard


Nadat ik mijn moodboard klaar heb ga ik mijn moodboard toelichten en mijn concept uitschrijven. Ik doe dit meestal in mijn eigen weblog. Deze wordt weer doorgelinkt naar mijn Facebook. Hiermee kan ik op zoek naar locatie, modellen, visagistes en stylistes. Ik schrijf dit als een castingcall danwel persbericht, waarmee ik het concept wil uitleggen en gelijk potentiële modellen bereik.

4. Zoek en boek/regel de locatie


Als je weet wat je wil gaan doen, kun je op zoek gaan naar een geschikte locatie. Voordat ik naar New York ging, heb ik op Google Streetview naar locaties gekeken. Daar kwam een lijstje met plekken uit, zoals Greenwich Village, SoHo, NoHo, Meatpacking District en Times Square.

Toen ik in New York aankwam, ben ik eerst een dag langs deze locaties getrokken en uiteindelijk heb ik gekozen voor een hotel voor het overdekte gedeelte en voor Times Square voor het buiten-gedeelte. In het hotel konden we gebruik maken van de faciliteiten voor make-up en haar en het omkleden en het was op loopafstand van Times Square.

4. Zoek een model


Door mijn castingcall op mijn website, kon ik actief op zoek gaan naar modellen. Via Facebook en Twitter kom je al een heel eind, maar je kan ook een model boeken bij een bureau, als daar budget voor is of je kan sites afspeuren als het grote, internationale ModelMayhem.

Ik kan persoonlijk heel goed inschatten of een model bij mijn concept past en of ze voldoende ervaring heeft om mij als fotograaf de gewenste poses te geven. Een goed model met de juiste poses gaat mij namelijk tijdens de shoot veel tijd besparen. Loop portfolio's goed na, voor je het juiste model vind. Ga niet accoord met het eerste meisje, wat 'ook wel een keer wil poseren'.

5. Zoek een visagist


Ook hiervoor kun je een site als ModelMayhem gebruiken, maar ook Google, referenties van anderen en Facebook. Als de visagiste geen goed portfolio heeft, is haar/zijn werk meestal ook niet goed. Je laat een potentiële visagist je moodboard zien en of ze dat in de gestelde termijn (meestal 1 tot 1,5 uur per model) voor elkaar kan krijgen.

Als het goed is, kun je uit haar/zijn portfolio meestal direct opmaken of zij geschikt is voor de job. (Overigens, ik kijk NIET naar de kwaliteit van de website, maar echt naar de foto's en de make-up). Ik kan me voorstellen dat niet alle mannelijke fotografen meteen weten waar ze naar moeten kijken bij make-up.

Via Google Afbeeldingen vond ik een aantal voorbeelden waarmee ik het verschil wil illustreren tussen de soorten visagie. Iemand die kan opmaken is niet altijd een visagiste! Het rechter gedeelte is netjes afgewerkt door visagist en fotograaf, maar ook de visagist heeft de juiste foto's geselecteerd voor zijn/haar portfolio. Dit geeft aan dat ze verstand van zaken heeft. Links zijn de foto's mogelijk zelf door een visagist genomen en onbewerkt op internet geplaatst. Bij deze krijg ik dus het gevoel dat ze genoegen neemt met minder.

Visagie2

6. Zoek een stylist of regel kleding als je goed kan stylen


Styling is één van de moeilijkste dingen die er is. Als een klant zelf de kleding levert, heeft deze vaak zelf een styliste of een beeld hoe ze de modellen gekleed willen hebben. Gelukkig ben ik zelf best goed met styling, maar soms boek ik ook een styliste, omdat ik me dan wil kunnen concentreren op alleen de fotografie.

Je kan vragen om het model kleding mee te laten nemen in de stijl van je moodboard. Misschien ken je iemand bij een kledingwinkel, die je wil helpen of je koopt kleding bij een winkel waar je het kan retourneren. Dit is heel normaal en wordt ook gedaan door stylistes. Zolang je maar zorgvuldig met de kleding omgaat. Plak plakband onder de zolen van schoenen en zorg dat het model ook zorgvuldig omgaat met de spullen.

Voor mijn shoot was één van de modellen bevriend met een ontwerper, die ook aan een reclame-bureau verbonden was. Hij heeft een nieuwe kledinglijn meegenomen naar de shoot, waardoor er ook éénheid tussen de kledingstukken ontstaat.

Als je voor een klant kleding gaat shooten, moet je eerst de kleding bekijken en op basis van de sample-maten het model erbij zoeken.

7. Plan een datum


Als je alle betrokken hebt gevonden kun je een datum plannen. Ik gebruik hiervoor de site Afspreken.nl, waarmee je verschillende data voor kunt stellen, intern berichten sturen, locatie aangeven op een kaart et cetera.

8. Regel modellencontracten


Vergeet ondertussen niet om modellencontracten te regelen. Om foto's te kunnen gebruiken voor je portfolio heb je deze écht nodig, om discussies achteraf te voorkomen. Dit doe je zowel voor TFP shoots, als voor betaalde opdrachten. In enkele situaties levert de klant contracten, maar bespreek dit wel van te voren goed met je klant.

9. Denk aan catering


Er is niks zo lullig dan dat je lekker aan het shooten bent en je krijgt trek! Vraag van te voren aan de betrokken of ze dieetwensen hebben en laat bij de shoot broodjes bezorgen of maak ze zelf. Soms nemen (ervaren) modellen zelf al brood mee, maar hier mag je niet vanuit gaan. Er is geen negatievere publiciteit dan een shoot die niet goed verzorgd is.

10. Pak je spul in en shooten maar


Dit is het makkelijkste en het leukste gedeelte!! Er op uit gaan, lol maken en doen waar je goed in bent en zin in hebt: foto's maken! Een bekroning op je voorbereiding!

De eindresultaten van mijn shoot zijn te bekijken via mijn website.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

15 reacties

 1. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 29 april 2013 om 20:53

  zo! gave plaatjes heb je gemaakt in New York zeg!

 2. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 1 mei 2013 om 08:25

  dank je wel!!!

 3. Jwain
  Profiel  Jwain schreef op woensdag 1 mei 2013 om 20:26

  Interessant artikel, maar bij onderstaand citaat krijg ik een vreemd gevoel:

  "Tip: Ook bij betaalde opdrachten gaat dit moodboard uiteindelijk naar de klant en naar de modellen, dus zorg wel dat je logo of watermerk erin is opgenomen, zodat ze niet met jouw concept aan de haal kunnen gaan."

  Begrijp ik het goed dat je wat foto's van andere fotografen van het internet plukt, die samenbrengt in een collage en daar dan je eigen logo opzet omdat anderen met 'jouw' concept gaan lopen?
  Ga jij voor de onderdelen van je concept dan niet lopen met de concepten (foto's) van je collega's? Zeker wanneer je dan dat moodboard ook nog eens via een blog en facebook gaat publiceren en bovendien er je eigen logo opzet? Weten die andere fotografen dat je hun foto's gebruikt en worden ze vermeld?

  Wellicht zie ik iets over het hoofd, maar voorlopig is er nog steeds dat vreemd gevoel.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 1 mei 2013 om 21:42

  @Jwain: Zo werkt een moodboard... het wordt een ander verhaal als je foto's letterlijk gaat namaken (wat je veel in de TFP-hoek ziet). Een goed moodboard is, het woord zegt het al, een overzicht van stemmingen/stijlen/emoties. Daar zitten foto's van anderen in, maar bevat ook en vooral kleuren, texturen, sferen. En daarmee wordt het echt eigen en snap ik de opmerking van Marije dus ook voor de volle 100%, dat ze daar een logo opzet. Zo raar is dat in dat geval dus niet, als je het mij vraagt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord