Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 tips; efficiŽnter landschappen fotograferen

zaterdag 5 februari 2022, 16:32 door | 2.985x gelezen | 0 reacties

Landschapsfotograaf Mark Denney geeft je in deze video 7 tips over hoe je effectiever met je tijd kunt omgaan tijdens je fotoshoot. Zo kom je thuis met veel meer interessante foto's. Een dag fotograferen levert je dan veel meer geslaagde foto's op.


1. Start zonder statief


Een nadeel van je statief is dat het werken wat langzamer gaat. Start op locatie dus eerst zonder statief. Gewoon met de camera in de hand kun je al de mooiste plekjes opzoeken.

Veel foto's kun je ook prima vanuit de hand maken. En als je dan de mooiste plek hebt gevonden zou je alsnog je statief kunnen pakken om bijvoorbeeld een lange sluitertijd opname te maken.

2. Niet constant dezelfde foto maken


Het is niet zo handig om tientallen keren dezelfde foto te maken vanaf hetzelfde standpunt. Misschien met minimale afwijking in de instellingen. Uiteindelijk heb je dan achteraf veel dezelfde foto's en weinig te kiezen.

3. Compositie aanpassen


Als je jouw compositie hebt bepaald, maak een aantal foto's en ga verplaats je camera vervolgens. Dus probeer eens een variant op de compositie. Bijvoorbeeld door ook een foto laag bij de grond te maken, of juist een meter naar links of naar rechts.

Ga dus verder dan alleen de compositie te verfijnen door kleine aanpassingen te maken. Zo kom je met veel meer variatie thuis en heb je meer om te kiezen.

4. Veranderende omstandigheden


Let op de veranderingen in de omstandigheden op je locatie. De zon die achter een wolk uit komt, de zon die ondergaat en dergelijke.

5. Foto in een foto


Een mooi onderwerp gevonden? Wellicht zit er in je onderwerp nog een andere foto. Bijvoorbeeld door een detail uit te lichten of een foto te maken vanuit een andere richting. Schiet meerdere foto's zodat je weer meer keuze hebt.

6. Gebruik een scene


Mooi onderwerp en mooie situatie gevonden? Maak veel verschillende foto's vanuit verschillende standpunten.

7. Verken vooraf


Verken de locatie vooraf. Als je vooraf al een keer op de locatie rond kunt kijken weet je al waar je de mooie plekjes kunt vinden. Als je er niet fysiek kunt komen, gebruik dan Google Earth en andere tools om de locatie alvast te leren kennen.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord