Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een landschapsfoto tot in detail plannen, of toch niet?

vrijdag 3 maart 2023, 15:30 door | 1.732x gelezen | 4 reacties

We willen allemaal fantastische landschapsfoto's maken. We staan vroeg op, of blijven tot het donker wordt. We reizen naar fotogenieke locaties, of hebben de local patch. Ga jij alles tot in detail plannen, of ga je liever op goed geluk op pad?

Een prachtige zonsopkomst op de heide. Een zonsondergang met een beek die meanderend naar de horizon loopt. De Maan die prachtig boven de horizon zichtbaar is. Dit zijn foto's die we als landschapsfotograaf graag willen maken.

Nando maanopkomst heeswijkdinther

De maanopkomst boven een riviertje met een dorp op de horizon. Of je gaat op goed geluk, of je gaat dit plannen. Wat denk jij? Is deze gepland of niet?

Het is tegenwoordig heel eenvoudig om de foto die je wilt maken te plannen. Een app zoals Photopills maakt dat mogelijk, en laat zelfs zien of de foto die je in gedachte hebt mogelijk is.

Zo heb ik een foto gepland met de zon naast een groepje bomen, voor een fotoserie die ik aan het maken ben.

Nando photopills zonsondergang

Photopills stelt je in staat om alles tot op detail te plannen. Dat kan op elke plek in de wereld, gewoon vanuit je huiskamer. De foto van deze planning kan ik eind april/begin mei 2023 maken, mits het niet bewolkt is.

Je kunt het plannen tot in detail doen. Niets hoeft aan het toeval overgelaten te worden. Richting, tijdstip, standpunt, hoogte van de zon of maan, schijnbare diameter, het kan allemaal.

Zelfs de scherptediepte en de vereiste beeldhoek is vooraf te plannen. Het enige wat je moet doen is wachten op de geplande datum, en hopen dat het weer meespeelt.

Of moet je dit juist niet doen, en meer vertrouwen op het toeval? Met andere woorden, gewoon op pad gaan, eventueel naar je favoriete plek, en zien wat je tegenkomt? Dit kan ook op je fotoreis, gewoon rondgaan en genieten van al het moois in plaats van tijdstippen en locaties plannen.

Nando zonsondergang sakrisoy

Wil je zonsondergang op Sakris°y op Lofoten? Plan het in Photopills. Of je ziet wel wat je treft als je daar bent. Wat doe jij het liefste?

Wat heeft jouw voorkeur met het fotograferen van landschappen? Hou je ervan om te plannen, of laat je jezelf liever verrassen? Of maak je gebruik van beiden, afhankelijk van de situatie? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.


Photopills gebruikenEen van de meest bruikbare apps voor de landschapsfotograaf of sterrenfotograaf is Photopills. Het is niet gratis, maar voor tien euro heb je een app die je in staat stelt om ongekend nauwkeurige planningen te maken voor sterrenfoto's, de maan, zonsondergang of zonsopkomst.

De mogelijkheden zijn enorm en overweldigend. In de loop van 2023 komt er een cursus over Photopills op Photofacts Academy die het praktische gebruik van deze App zal uitleggen. Nog even geduld dus.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Johan
  Johan schreef op dinsdag 7 maart 2023 om 14:15  | reageer

  Heel fijn Nando dat je dit gaat opzetten.
  Ik gebruik Photopills al wel maar het duurt best lang voordat ik de planning gemaakt heb. (Chaotisch.) Misschien kun jij een mooie volgorde opzetten om snel tot resultaat te komen.
  met vr. gr. Johan

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 7 maart 2023 om 14:39  | reageer

  Ik ga mijn best doen vrolijk

 3. Heleen
  Heleen schreef op dinsdag 7 maart 2023 om 15:46  | reageer

  Photopills ik snap er echt geen snars van. De Engels-talige uitleg op YouTube is ook niet te volgen. Dus ja...ik kijk ook heel erg uit naar je cursus Nando.
  met vr.g. Heleen

 4. MacBigfoot
  Profiel MacBigfoot schreef op dinsdag 7 maart 2023 om 16:35  | reageer

  Soms plan ik het van tevoren, soms ga ik op goed geluk.

  Ik vind het moeilijk in te schatten wanneer een gescoute locatie een ideaal moment heeft voor een foto, dus dan ga ik voor goed geluk, hetzij naar de betreffende locatie, hetzij met de mooie omstandigheden op zoek naar een mooie locatie (die ik denk te kunnen vinden).

  Inderdaad zijn ze bij Photopills soms moeilijk te volgen, maar een paar keer kijken, app ernaast houden, lukt het wel. Dat doe ik meestal als ze met een mooi voorbeeld komen.
  De app is erg uitgebreid, er zijn heel veel mogelijkheden, dus ja, een mooie Nederlandstalige cursus hierover is zeker welkom!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.426 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord