Elvira Smit

Over teruggaan naar de plek van mijn beste foto

zondag 7 februari 2016, 14:07 door | 4.997x gelezen | 9 reacties

In 2013 bezocht ik een Deens dorpje met de sprookjesachtige naam Humblebaek. Ik maakte daar een foto die ik nog steeds als mijn signature piece beschouw. Onlangs was ik in de buurt en ging terug naar dezelfde plek. Want die foto stimuleert mij nog altijd om mr te fotograferen. Die plek is een beetje mijn eigen bedevaartsoord voor fotografie.

De signature piece uit 2013


Het gaat om onderstaande foto. Ik liep met een vriendin door de beeldentuin van museum Louisiana en vond een klein paadje dat hier naar toe leidde:

Humblebaek 1 3


De foto vat in n beeld samen wat mij aantrekt in fotografie: de suggestie van een verhaal (wat doe die vrouw daar met haar jas over haar armen, wie is die zittende persoon, kennen ze elkaar?) en een sterke compositie door lijnen en vormen die elkaar versterken. Laveren tussen emotie en ratio.

De fotopelgrimage


Eind 2015 was ik er weer. De gevoelstemperatuur was -14 en de ijzige zeewind deed me afvragen of ik berhaupt wel kleren aan had. Het was, kortom, een helse plek om buiten te staan. Ik fotografeerde totdat het gevoel in mijn vingers volledig was verdwenen, ging weer naar binnen en aanvaardde mijn pijnlijk tintelende vingers lijdzaam. Dat herhaalde ik nog twee keer.

Ik maakte flink wat foto's en begon dit keer in een volstrekt andere hoek. Zwart-wit licht want ik fotografeerde recht tegen de felle zon in. De rechte lijnen van het gebouw en de kronkelingen van de takken vormen een mooi contrast van mens en natuur.

Humblebaek 3


Maak veel foto's en beweeg


Als een locatie je aanstaat blijf dan bewegen en blijf fotograferen. Zo voorkom je dat je thuis concludeert dat je 50 foto's uit precies dezelfde hoek hebt genomen waar nt nog een stuk lantarenpaal op is te zien. Zelfs een getraind oog ziet niet alles tijdens het fotograferen. Meestal maak ik een serie foto's en kijk deze dan snel achter elkaar terug op mijn scherm.

Door de verschillende invalshoeken te vergelijken heb je meestal al direct een voorkeur, en kun je met die compositie verder gaan. Het gaat hierbij puur om je gut feeling, ga je foto's niet eindeloos beoordelen, dat komt later wel. N moet je zoveel mogelijk fotograferen.

Een (klein) deel van mijn resultaat zie je hieronder. Veel foto's soms net uit een iets andere hoek, met net weer andere mensen. Goede foto's vereisen doorzettingsvermogen. De hit rate van alle bekende fotografen is bijzonder laag. Je moet veel fotograferen om een paar goede foto's te maken. Trainen zoals sporters dat doen. Zodat als het moment dr is, je voorbereid bent.

Humblebaek.JPG


Het resultaat


Ik had dit keer de pech dat het een bijzonder drukke dag was in het museum. In deze foto zie je naar mijn smaak nog te veel mensen, maar ze plakken niet aan elkaar. Veel verhaal zit er echter ook niet in.

Humblebaek 1 2


De foto hieronder is ontvankelijker voor vrije interpretaties. Een man kijkt op uit een boek. In de reflectie achter hem zien we een vrouw die in de verte kijkt. Doordat ze nu gespiegeld wordt, lijkt het alsof ze naar de opkijkende man kijkt.

Humblebaek 1


En dan de laatste, mijn favoriet van mijn tweede bezoek, indelijk was er even niemand, behalve een klein blond ventje. Het is de tegenpool van de contemplatieve oude vrouw. We zien het mannetje met afhangende schoudertjes voor zich uit staren. Ook het gebouw zelf is in nog opperbeste (jonge) staat; de dakrand is hier van fris hout daar waar hij in de foto van de vrouw grijs en afgebladderd is.

Humblebaek 1 4


Compositorisch vind ik mijn oude foto toch beter. Je kijkt met het paadje mee recht het water op en de zwarte balken sturen je blik de verte in. Deze positie kon ik nu niet aannemen vanwege de positie van het jongetje. Zijn hoofd zou dan wegvallen tegen het object dat binnen staat. Tenslotte sta ik er zelf ook nog onbedoeld op in de reflectie van de ruit.

Zoek je naar meer inspiratie?


Ik schrijf wekelijks over de kunst en praktijk van fotografie op mijn blog Kronkeling. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief via kronkeling.com.

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

9 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 7 februari 2016 om 19:38

  Ja, mee eens.
  De oude garde wil nog graag claimen dat alleen die ene, doordachte foto zaligmakend is maar dat werkt gewoon niet altijd.
  Ik kom zelf uit de modelfotografie en ik heb ook gemerkt dat je beter veel kunt klikken in plaats van eindeloos bijsturen en maar één plaatje maken. Het levert spontane foto's op. Al dat bijsturen haalt er vaak al het leven uit.
  Het digitale heeft ons bewegingsvrijheid gegeven. Maak gebruik van die vrijheid!

 2. Henk Heijnen
  Profiel Henk Heijnen schreef op maandag 8 februari 2016 om 11:02

  Je "oude" favoriete foto heeft wel iets weg van de beroemde foto van Julius Shulman van het Stahl house (casestudy house #22).

 3. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op maandag 8 februari 2016 om 19:54

  Ha, Martin Phili, leuk om te horen dat je grofweg dezelfde methodiek toepast bij het fotograferen van modellen! Ik kan me voorstellen dat dat een spontaner resultaat geeft.

  En Henk, wat leuk om die foto te zien, die kende nog niet! Wat een prachtige foto, en wat een mooie diepte zit erin. Ik schreef eerder een beschouwend stuk over mijn foto, die mij qua sfeer deed denken aan een foto van Robert Adams. Maar nu krijg ik zin om dat artikel uit te breiden met de foto van Shulman vrolijk

 4. Henk Heijnen
  Profiel Henk Heijnen schreef op maandag 8 februari 2016 om 21:07

  Ik vind dit soort ruimtes ook wel soortgelijk aan het schilderij Nighthawks van Edward Hopper. De bespreking in het volgende filmpje gaat ook over de mensen en ik denk dat jou dat met bovenstaand verhaal in gedachten ook wel aanspreekt..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.398 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord