Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het plezier van fotograferen aan zee

zondag 3 december 2023, 20:02 door | 1.784x gelezen | 1 reactie

Het strand en de zee heeft een grote aantrekkingskracht voor mij persoonlijk. Waarom dat zo is kan ik moeilijk zeggen, maar ik fotografeer heel erg graag in die omgeving. In dit artikel vertel ik meer over wat het zo aantrekkelijk maakt om daar te zijn en te fotograferen.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van mijn vraag naar wat de lezers van dit blog zouden willen lezen. Dit onderwerp,, een visie over fotograferen aan zee en strand, is voorgesteld door Marcel Govaerts, waarvoor mijn dank.

Dat ik graag aan zee fotografeer is waarschijnlijk wel duidelijk. Ik ben graag aan de Opaalkust in Frankrijk, of in de fjorden van Lofoten waar zee en land op een grillige manier samenkomen.

Nando opaalkust 2

Ribbels in het zand aan Cap Blanc Nez

De zee in Nederland trekt me iets minder, aangezien alles zo plat is. Alleen zand en zee, en de duinen natuurlijk. Ondanks dat heeft ook deze kust een eigen unieke uitstraling en sfeer. als ik de kans krijg, ga ik ook graag naar de Nederlandse kusten.

Nando opaalkust

De vlakke leegte van een zandstrand.

De zee, branding en strand is een altijd veranderende omgeving. Er is de eeuwige beweging van het water, met het geluid dat al miljoenen jaren onafgebroken klinkt. De rotsen waar het water tussendoor stroomt, of het zand dat beweegt alsof het een eigen leven heeft.

Ribbels op het zand, door wind en water gevormd. Getijdenpoelen, die het licht van de zon reflecteren in myriaden schitteringen. En er is overal leven te vinden, net zoals de zee symbool staat voor het leven.

Nando opaalkust 6

Inkomend tij aan de Opaalkust.

Het fotograferen van zee en strand geeft oneindig veel mogelijkheden. Maar je moet er tijd voor nemen om het te zien. Fotograferen zonder je te laten doordrenken van de gevoelens die de zee en strand geeft zal niet snel een sprekende foto opleveren.

Ik fotografeer het landschap, en focus mij minder op de details. Toch is het een onmiskenbaar verbonden met het ander. Dat kan een schelp zijn, of een steen. Dat kunnen de ribbels op het strand zijn of getijdenpoelen.

Nando opaalkust 4

Vredige stilte van een getijdenpoel in de ochtendschemering.

Wat mij het meeste trekt is een combinatie van het schijnbare oneindige uitzicht en de beweging van het water. Het liefst rond en tussen rotsen door. Maar ook met getijdenstroompjes op het strand. Ik leg graag de beweging van het water vast als het naar de zee stroom, of op het land spoelt.

Nando opaalkust 11

Mossels bij uitgaand tij in de avondschemering, vlak voor de nacht valt.


Nando opaalkust 9

De onvoorstelbare kracht van de branding bij inkomend tij.

Ik gebruik grijsfilters om de beweging van het water te laten zien, of juist om die beweging onzichtbaar te maken. Korte lange sluitertijden zijn er voor de beweging van het water te laten zien. Lange, lange sluitertijden zijn er om van dat water een effen oppervlak te te maken.

Nando opaalkust 7

Ochtendschemering.

Het is fantastisch wanneer er bovendien menselijke elementen in beeld zijn. Een schip, een vuurtoren, of mensen en kitesurfers als die er zijn. Niet in detail, maar juist in dat landschap. Het benadrukt die leegte of de oneindigheid alleen maar meer.

Nando opaalkust 8

Een kille mistige dag aan het strand met een eenzame kitesurfer die de leegte en eenzaamheid benadrukt.

Het is jammer dat niet dichter bij de zee woon, zodat ik er elke dag naar toe kon. Van de andere kant, nu is het elke keer weer een avontuur om erheen te gaan. Een moment om naar uit te kijken, om op te verheugen. Ik kijk nu alweer uit naar dat moment.De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden


Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op zondag 3 december 2023 om 21:34  | reageer

    Nando, een inspirerend artikel met schitterende foto's die me graag nog weer eens naar de Opaalkust doen gaan. Eerder dit jaar ben ik er nog geweest. Vanuit de plaats waar ik woon is dat te doen in een dagtrip. Helaas omwille van mijn lichamelijke beperkingen kan ik op de meeste mooie stranden daar niet geraken om bijvoorbeeld die mooie krijtrotsen mooi vast te leggen. Ik heb wel foto's gemaakt, maar niet die ik zou willen maken. Dat is frustrerend als er zoveel mooie inspiratiebronnen (o.a. die van jou) te zien zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord