Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 80 euro voordeel! Word nu lid!
Elvira Smit

Werk jij in de voor- of achtertuin?

woensdag 14 september 2022, 16:16 door | 1.283x gelezen | 0 reacties

Goede metaforen blijven bij mij hangen. Zo hoorde ik reclameman en kunstenaar Erik Kessels onlangs iets vertellen over voor- en achtertuinen. Nu heb ik geen groene vingers, maar daar ging het gelukkig ook niet over.

In de podcast Ervaring voor beginners interviewt Theo Maassen allerhande makers over hun carrire. Toen ik Erik Kessels ertussen zag staan, luisterde ik die aflevering direct.

Kessels heeft een originele blik op de wereld die mij inspireert om ook anders te kijken. Bovendien zet hij amateurfotografie op een podium; hij struint rommelmarkten af, op zoeke naar oude foto's. Daar ontdekt hij dan weer trends en patronen in.

En van zijn fotoboeken gaat over Ria, een vrouw die ieder jaar de schiettent op de Tilburgse kermis bezocht.

Daar schoot zij dan letterlijk een schot in de roos, waardoor er automatisch een foto van haar werd gemaakt. Al die foto's verzamelde Kessels in een boek. Hier zie je enkele afbeeldingen daaruit.

Maar even terug naar die voor- en achtertuin. Waar ging dat over?

De voortuin


De voortuin staat voor alles dat het publiek kan zien. Het is je website, je expositie, je boek, je installatie, je gepubliceerde foto, noem maar op. Het is alles waarmee jij je presenteert aan de buitenwereld.

Voortuin


De achtertuin


De achtertuin daarentegen is het proces dat voor het publiek meestal verborgen blijft. Het zijn uren, dagen, weken, maanden van gepiel. Van halve gedachten, van projecten die beginnen en vroegtijdig eindigen. Het zijn de films die je ziet, de angsten die je hebt.

Je woelt de achtertuin flink om. Meestal is het er een puinzooi, een bezoeker zou zich er geen raad mee weten. Af en toe komt er iets tot bloei in de achtertuin. Een project vindt zijn wortels en stijgt uit boven de rest.

Achtertuin


Dat mag naar de voortuin. Want die voortuin toont hetgeen dat is gecureerd.

Door jou.

Die curatie kan alleen plaatsvinden als er ook een achtertuin is. Als je bijvoorbeeld heel veel foto's hebt gemaakt, en daarna keuzes durft te maken. Als je plakboeken vol hebt geplakt. Als je fouten hebt gemaakt.

Jouw verdeling van aandacht


Kessels bepleit in deze podcast dat er bij sommigen teveel aandacht uit gaat naar de voortuin, en te weinig naar de achtertuin.

In deze tijd kn dat ook veel makkelijker omdat je zo een mooie website in elkaar hebt geflanst (of laat flansen). En met wat leuke insta-filters zien middelmatige foto's er top uit.

Maar Kessels prikt daar doorheen. Het zijn beelden zonder verhaal, zonder overkoepelend idee, en dus zonder een gedeelde humuslaag waarin ze hun wortels vinden.

Ze staan los van de maker, terwijl jist die link met de maker zo interessant is. En daarvoor moet je dus woelen in die achtertuin.

De podcast-aflevering met Erik Kessels kun je hier beluisteren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.252 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord