Review: Sony Xperia 1 IV smartphone voor fotografie
vrijdag 30 september 2022, 14:07 door Nando Harmsen | 3.507x gelezen | 0 reactiesSony Nederland stuurde me de Sony Xperia 1 IV smartphone op voor een review. Ik ben dus gaan fotograferen met deze nieuwe smartphone, om te zien en ervaren hoe het bevalt om op deze manier als fotograaf aan de slag te gaan. Je leest er alles over in deze review.
Allereerst is het goed om de Sony Xperia 1 IV in perspectief te zien. Er zijn immers een groot aantal smartphones, zoals de eerder gereviewde Xperia 10 IV en Xperia 5 III.
Het eenvoudigste is, om dit te doen aan de hand van de prijs. De adviesprijs ligt op 1.399 euro, hoewel er aanbiedingen zijn die in de richting van de 1.200 euro gaan.
Hiermee is de Xperia 1 IV een model smartphone uit het hogere segment. Je kunt hem boven de Xperia 5 III plaatsen. Zoals we in de review zullen zien, hebben deze twee modellen dan ook veel overeenkomsten.
Natuurlijk kijken we in deze review met name naar de kwaliteiten als camera voor fotografie.
Enkele specificaties
- Afmeting 165 x 71 x 8,2 mm, 185 gram, waterbestendig
- Corning Gorilla Glass Victus scherm
- 5000 mAh batterij
- Drie objectieven, 16mm f/2,2, 24mm f/1,7 en 85-125mm f/2,3-2,8 optische zoom
- Hybride zoom tot 15,6x (t.o.v. 24mm) en AI super resolutie zoom
- Alle sensoren zijn 12 megapixels, met verschillende sensormaten
- Serieopnamen tot 20 beelden per seconde (in JPEG)
- Oog AF (mens en dier) met objecttracking op alle objectieven
- 16,5 cm (6,5 inch) 21:9 4K HDR OLED display met 120 fps verversing
- Camera interface gebaseerd op Sony mirrorless camera's
- 256 GB intern geheugen, uit te breiden met maximaal 1 TB met micro SDXD
- 4K HDR tot maximaal 120 fps video met volledige AF functionaliteit
- 3,5mm koptelefoon aansluiting en USB-C aansluiting
- Dubbele SIM (nano-SIM en eSIM
- Android 12 besturingssysteem en Snapdragon 8 Gen 1 processor
De Xperia 1 IV is iets zwaarder en groter dan de Xperia 5 III. De objectieven en sensoren zijn wel hetzelfde, uitgezonderd het tele objectief. Daarover later meer. De camera aan de voorzijde is 12 megapixels in plaats van 8 megapixels.
Anders dan bij de Xperia 5 III fotografeert de Xperia 1 IV tot 20 beelden per seconde met alle objectieven. Dit is dus niet langer gelimiteerd tot de 24mm camera. Voor de rest lijken beide camera's erg veel op elkaar, ook wat mogelijkheden betreft.
Uiterlijk
De Xperia 1 IV is lang en smal. Er zitten weinig fysieke knoppen op, alleen een ontspanknop voor de camera, de volumeknop en een knop met vingerafdrukscanner. Alles bevindt zich aan de rechterkant van het toestel.
Bovenaan is de 3,5mm koptelefoonaansluiting, en onderaan tref je de USB-C connector en het slot voor de SIM kaart en een geheugenkaartje. De tweede SIM is een e-SIM, dus geen fysiek kaartje.
De camera module aan de achterzijde is langwerpig, de drie objectieven bevinden zich onder elkaar. Er is ook een LED aanwezig die als zaklamp en flits kan fungeren.
Het glas van de camera module is natuurlijk gevoelig voor vingerafdrukken. Het is verstandig om voor het fotograferen het glas met een doekje schoon te wrijven.
Een vingerafdruk kan de kwaliteit van het beeld aanzienlijk verminderen. Natuurlijk geldt dit voor alle smartphones.
Gebruik bij fotografie
Ondanks de forse lengte van 16,5 cm is de Xperia 1 IV smal genoeg om prettig in de hand te houden. Hiermee is het normale smartphone gebruik goed te doen.
Voor fotografie draai je de smartphone 90 graden zodat de knoppen bovenop komen te zitten.
Je kunt zoomen met de volume knop, maar je moet erg oppassen dat je vingers niet voor het objectief komt. Natuurlijk zie je dit direct, maar je kunt dit voorkomen door gewoon het touchscreen te gebruiken.
Je kunt dan ook snel schakelen tussen het 16mm, 24mm, of de 85-125mm objectief. Met het inzoomen of uitzoomen wordt namelijk niet automatisch tussen de verschillende objectieven geschakeld.
Ga je gebruik maken van de speciale camera bediening, dan heb je de rechterzijde van het scherm ook nodig. Daar vind je de meer geavanceerde bedieningsmogelijkheden.
Ik merkte dat ik regelmatig de smartphone in de andere hand moest nemen om de instellingen te veranderen.
Drie objectieven, inclusief zoomobjectief
De Xperia 1 IV heeft een daadwerkelijk zoomobjectief ingebouwd. Het zoomt tussen de 85mm en 125mm brandpunt (omgerekend naar fullframe).
De andere twee objectieven hebben een 24mm en 16mm brandpunt, wederom omgerekend naar fullframe. De werkelijke brandpuntafstanden zijn 2,67mm, 5,11mm en 10,52-14,5mm.
De beeldhoek wordt niet alleen bereikt door een ander brandpunt, maar ook door een andere sensorgrootte. Door een kleinere sensor te gebruiken krijg je automatisch al een grotere cropfactor waardoor de langere brandpunten eenvoudiger te verkrijgen zijn.
De 24mm hoofdcamera heeft een 1/1,7 inch sensor, de 16mm camera een 1/2,5 inch sensor, en de camera met zoomobjectief een 1/3,5 inch sensor.
Dit betekent dat alle drie de camera's ook ander beeldkwaliteit en prestaties hebben. Dit is ook merkbaar in het ISO bereik en zelfs de maximale sluitertijden die gebruikt kunnen worden.
De brandpunten die de Xperia 1 IV heeft zijn niet erg handig gekozen. Dit merkte ik ook met de Xperia 5 III, maar de stap van normaal brandpunt naar teleobjectief is nu nog groter. Dit betekent dat je direct in het digitaal zoomen terecht komt wanneer 24mm te breed is, en 85mm te lang.
Het digitaal zoomen kan met behoudt van resolutie. Met andere woorden, ondanks dat er een uitsnede wordt gemaakt hou je toch de 12 megapixels aan resolutie.
De Xperia 1 IV maakt daarvoor gebruik van AI super resolutie zoom (indien je dit inschakelt) om de beeldkwaliteit zo goed mogelijk te houden. Ondanks dat merk je toch dat er een aanzienlijk verlies in detail optreedt.
Om precies te zijn, je kunt maar liefst 15,6x inzoomen op basis van het 24mm brandpunt. Dat levert maar liefst 375mm op. Dit is 3x de maximale brandpuntsafstand van je 85-125mm objectief.
Je merkt de kwaliteit achteruitgang van de AI super resolutie zoom natuurlijk vooral bij het extreem inzoomen. Hoewel je op 125mm brandpunt een 3x digitale zoom ter beschikking hebt, is het in de praktijk nagenoeg onbruikbaar.
Het mag misschien aantrekkelijk zijn om deze functie te gebruiken omdat de term AI (Artificial Intelligence) vertrouwen kweekt. Het is echter om er vanaf te blijven. Overigens, fotografeer je in DNG, dan heb je sowieso geen beschikking over digitaal zoomen.
Fotograferen in RAW of toch in JPEG
Met de Sony Xperia 5 III merkte ik dat de beeldkwaliteit van het DNG bestand niet erg goed was. Daarom was ik benieuwd of dit met de Xperia 1 IV beter zou zijn.
Ik heb daarvoor bijna alle foto's zowel in JPEG als DNG opgeslagen om zo een goed vergelijk te kunnen maken. Hieronder is een direct vergelijk
De kwaliteit van het onbewerkte DNG bestand valt erg tegen. Het is erg soft, uitgesmeerd en voelt zelfs onscherp aan. Het vergt een agressieve verscherping om details in het beeld te krijgen.
Natuurlijk geeft een DNG bestand wel meer dynamisch bereik, maar uiteindelijk lijkt het JPEG bestand uit de smartphone betere resultaten te leveren dan een bewerkt DNG bestand.
Met het DNG bestand is het ook niet mogelijk om onder andere de AI zoom functie te gebruiken, het geeft je geen beschikking over de HDR functie, en je kunt de hi-speed serie opnamen niet benutten. Voor al deze functies moet de smartphone op JPEG bestandsformaat staan.
Autofocus mogelijkheden en actiefotografie
Sony heeft vergelijkbare, of misschien wel dezelfde software in de Xperia 1 IV gestopt als in hun Alpha mirrorless camera lijn. Hierdoor is oog-AF beschikbaar gekomen voor mensen en dieren, en een AF-tracking die elke beweging kan volgen.
Tel daarbij de hi-speed beeldsnelheid van 20 beelden per seconde bij op, en je hebt bijna een echte actiecamera.
De oog-AF werkt goed. In het screenshot eerder in het artikel zie je hoe de autofocus het oog van onze hond Bruc heeft gevonden. Natuurlijk werkt dit ook met mensen.
De Xperia 1 IV presteert heel erg goed hierin, en weet bovendien de focus vast te houden bij actiefotografie.
Voor actiefotografie is er wel een beperking. Je moet de smartphone op JPEG beeldformaat zetten om de serieopnamen beschikbaar te hebben. In DNG werkt dit niet.
Is het dynamisch bereik van de scene te groot, dan bestaat de mogelijkheid om ook serieopnamen in HDR te maken. Dit betekent wel dat de smartphone iets aan snelheid kan inleveren
Dynamisch bereik, ISO, en ruis
Je kunt van de kleine 1/1,7 inch, 1/2,5 inch en 1/3,5 inch sensoren niet verwachten dat ze net zo goed presteren op ruis en dynamisch bereik als de grotere APS-C of full frame sensoren.
Er wordt veel softwarematig aan de beelden gesleuteld om ze zo goed mogelijk te maken.
Ik heb een simpele test uitgevoerd om te zien hoe de drie camera's presteren. Daarvoor heb ik in DNG foto's gemaakt met verschillende ISO waarden, maar ook bewust onderbelicht om te zien hoe het oplichten van donkere foto's invloed heeft op de ruisprestaties.
Omdat het hier om drie verschillende camera's gaat, is het goed om te beseffen dat je niet voor elke camera hetzelfde ISO bereik beschikbaar hebt. Voor de 16mm camera heb je ISO 64 tot ISO 3.200.
Voor de 24mm gaat de ISO reeks van ISO 64 tot ISO 6.400. Ga je de 85-125mm zoom camera gebruiken, dan loopt de reeks van ISO 32 tot en met ISO 1.600. Ook de maximale sluitertijd varieert per camera.
Om te zien hoe de camera's presteren bij het oplichten van donkere delen, heb ik opnamen gemaakt waarbij bewust onderbelicht is.
Uit de reeks onderbelichtingen, die van -1 EV tot -5 EV gemaakt zijn, heb ik uitsluitend de foto laten zien waarbij de grens van wat mogelijk is bereikt is. Natuurlijk is dit ook weer per camera gedaan.
Het oplichten van donkere delen zou nodig kunnen zijn wanneer het contrast in het beeld te groot is. Het is dan zeker aan te raden om dit met een DNG bestand te doen, omdat je met een JPEG al direct een onacceptabele ruistoename krijgt.
Echter, aangezien de DNG bestanden al lastig tot een goed eindresultaat te bewerken zijn, en de kwaliteit van het oplichten van de donkere delen heel erg afhankelijk is van welke sensor je gebruikt, is het misschien beter om simpelweg de HDR functie te gebruiken.
Natuurlijk is die alleen beschikbaar wanneer je in JPEG fotografeert.
Nachtfotografie
Er is een nachtmodes op de Xperia 1 IV. Deze stelt je in staat om in donkere omstandigheden betere foto's te maken. De nachtmodes is voor alle drie de camera's te gebruiken, maar de resultaten zijn heel afhankelijk van welke lens je gebruikt.
Het valt op dat in een normaal straatbeeld de kwaliteit van de nachtfoto's toch tegenvalt. Er is redelijk wat verlies aan detail door de bewerking die de software op de opname loslaat. De Xperia 1 IV presteert hierin niet beter dan de andere modellen die ik eerder getest heb.
Ik heb de functie niet erg uitgebreid getest, en baseer mijn bevindingen op de paar foto's die ik gemaakt heb. Ik moet mijn mening hierover dan ook bestempelen als een eerste indruk.
Bovendien heb ik geen vergelijk. Om te weten of de prestaties goed zijn, moet dit in feite met andere smartphones vergeleken worden.
Een eindoordeel
De Sony Xperia 1 IV is geen goedkope smartphone. Het is er eentje uit het top segment en dat betekent dat je dit ook best terug mag zien in de resultaten van onder andere de camera.
Helaas ben ik niet onder de indruk van de resultaten. Het moet wel duidelijk zijn dat ik de smartphone alleen oordeel op basis van de camera, en niet over andere functies.
Sony zet toch hoog in met de Xperia 1 IV door een echt zoomobjectief te introduceren, en gebruik te maken van software die het mogelijk maakt om de oog-AF te gebruiken die bekend is geworden van de Alpha lijn mirrorless camera's.
Tel daarbij de serieopnamen tot 20 beelden per seconde bij op, en je krijgt hoge verwachtingen.
De Xperia 1 IV geeft je geen mogelijkheid tot het aanpassen van het diafragma. Dit is erg jammer en een beperking als het op de programma instellingen aankomt.
Een manual instelling is dan bijvoorbeeld hetzelfde als sluitertijd voorkeuze met handmatige ISO instelling.
De P, S en M keuze is leuk, maar het heeft niet de functionaliteit die het zou hebben in het geval van een camera met een aanpasbaar diafragma.
Ik vind de kwaliteit van de foto's dus tegenvallen. Met de standaard 24mm camera is het redelijk goed, maar de kwaliteit van de 16mm en de zoom camera blijven toch wel achter.
Zeker wanneer je in DNG beeldformaat wilt fotograferen, waarmee je in theorie een betere beeldkwaliteit zou moeten overhouden, merk je dat je weinig winst boekt.
Wanneer ik naar het zoombereik kijk, is er een enorm gat tussen de 24mm en de 85mm brandpunt. Je kunt dit overbruggen door digitaal in te zoomen, eventueel via de AI super zoom, maar de kwaliteit gaat dan zienderogen achteruit.
Bovendien heb je er niets aan wanneer je in DNG gaat fotograferen. De keuze voor een 50mm brandpunt, of een 50-100mm zoom was veel logischer geweest.
Een ander probleem waar je tegenaan kunt lopen is de kleurtemperatuur. De autowitbalans wil nog wel eens een te koele kleur kiezen. Voor een JPEG is dit erg vervelend.
In DNG is dit echter makkelijk te corrigeren, maar je loopt dan wederom tegen de beeldkwaliteit aan, en het gebrek aan digitale zoom of het gebruik van serieopnamen.
Hou er rekening mee dat de Sony Xperia 1 IV ook erg heet wordt bij het gebruik. Er zit een krachtige Snapdragon 8 Gen 1 processor in en die zal de temperatuur van de smartphone flink omhoog jagen, zelfs als je gewoon wat foto's maakt.
Dit brengt wat consequenties met zich mee. De processor schijnt langzamer te worden boven een bepaalde temperatuur, en het risico is dat de smartphone de foto app zal sluiten.
Er is nog een heel vervelende ding waar ik regelmatig mee geconfronteerd werd. Door de positie van de vingerafdruksensor raak je die vaak onbedoeld aan. Gebeurt dit te vaak, dan zal de smartphone maar liefst 30 seconden geblokkeerd worden.
Dat is lastig als je een foto wilt maken, want je mist op die manier het moment. Misschien is deze blokkade ook uit te zetten, maar ik heb dit niet kunnen vinden.
Pluspunten
- Heeft 16mm groothoek
- Heeft een 85-125 optische zoomobjectief
- Fantastische oog-AF, voor mensen en (in ieder geval) honden
- AF tracking werkt goed
- Tot maximaal 20 beelden per seconde opnemen
- Uitgebreide instelmogelijkheden, gebaseerd op de Sony Alpha camera's
- 120 fps beeldverversing van het scherm
- Waterbestendig
Minpunten
- Smartphone wordt erg heet
- Serie opnamen alleen in JPEG
- Geen mogelijkheid tot diafragmeren, ook niet gesimuleerd
- DNG bestanden vereisen een agressieve bewerking
- AI superzoom levert weinig extra beeldkwaliteit
- Te groot gat tussen 24mm en 85mm brandpunt
- Autowitbalans geeft vaak een te koud beeld
- Je kunt niet automatisch van camera wisselen door te zoomen
- Vingerafdruksensor zit op een vervelende plek
- Algehele beeldkwaliteit is slechts redelijk, en verschilt veel per sensor
- Nachtfoto's zijn niet fantastisch van kwaliteit (dit vergt wel meer testen)
- Duur
Hoewel de Xperia 1 IV op papier heel wat indrukwekkende specificaties mee krijgt, valt het in de praktijk wat tegen. De kritische smartphone fotograaf zal waarschijnlijk niet tevreden zijn met het resultaat.
Op fotografie gebied vind ik de Xperia 1 IV niet beter presteren dan de Xperia 5 III, of zelfs de veel goedkopere Xperia 10 IV. De mogelijkheden zijn wel wat uitgebreider, en natuurlijk is er de optische zoom.
Om eerlijk te zijn had ik meer kwaliteit verwacht van een smartphone in dit prijssegment, die bovendien zo gericht is op fotografie.
Wellicht dat de overige functies van de Xperia 1 IV het de hoge prijs waard maken, maar dat is iets wat ik niet getest heb.
Ik wil Sony Nederland bedanken voor het beschikbaar stellen van deze smartphone.
Bekijk ook de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy
Wil jij meer doen met smartphone fotografie? Zoek je een manier om je smartphone foto's een niveau hoger te brengen, zodat ze meer zijn dan een simpel kiekje? Bekijk dan de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels
door Frank Doorhof
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
Stomme fouten die je als fotograaf kan maken
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.