Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een voorgrond in je landschapsfoto? Kies iets interessants

woensdag 20 april 2022, 20:10 door | 1.804x gelezen | 0 reacties

Veel landschappen worden met een voorgrond gefotografeerd. Dat kan een illusie van diepte geven. Kies echter wel een voorgrond die de moeite waard is. Een voorgrond kiezen omdat je vindt dat er een voorgrond in de foto moet zijn is niet de juiste manier.

Nando voorgrond 05

De bloemen vormen een mooie voorgrond, die meerwaarde aan de foto geeft. Zo hoort het.

Een voorgrond in je landschapsfoto meenemen kan een goed idee zijn. Het vult de 'leegte' onder in je foto, en het creëert vaak een gevoel van diepte. Zeker wanneer er een extreme groothoek wordt gebruikt, zal de voorgrond een mooi aandachtspunt zijn met het landschap daarachter.

De voorgrond die je voor de landschapsfoto kiest moet wel meerwaarde geven. Het moet iets aan de foto toevoegen. Zomaar een voorgrond nemen omdat je vindt dat dit verplicht is werkt niet.

Nando voorgrond 12

Een voorgrond meenemen in de foto omwille van een eigen opgelegde verplichting is niet goed. Zorg dat er ook echt meerwaarde is.

De bovenstaande foto is een goed voorbeeld. Er is een voorgrond meegenomen in deze compositie, maar die voorgrond is alles behalve interessant. Sterker nog, het leidt zelfs af van het landschap zelf. Je moet er dus voor waken dat de voorgrond ook de moeite waard is om te laten zien.

Wees dus kritisch in het kiezen van je voorgrond. Een steen, een tak, gras, of andere elementen in de voorgrond meenemen omdat je vindt dat het moet is fout. Is er niets dat de moeite waard is, laat het dan ook uit je foto.

Nando voorgrond 09

Een kanaal in de Groote Peel. Hier is een laag standpunt gekozen omdat ik me verplicht voelde om een voorgrond mee te nemen. De pol gras trekt teveel aandacht weg en is niet mooi genoeg als onderwerp

Nando voorgrond 10

Hetzelfde kanaal maar nu zonder een voorgrond. In dit geval is dit een betere keuze.

Denk niet dat een voorgrond verplicht is voor een goede landschapsfoto. Dat is namelijk niet het geval. Echter, heb je een mooie voorgrond gevonden, dan kan het zeker wel meerwaarde geven. Bedenk echter wel dat door een voorgrond mee te nemen in je foto, die voorgrond vaak het onderwerp wordt.

Nando voorgrond 02

Een voorgrond kan heel veel waarde aan een foto geven, zorg dan wel dat die voorgrond ook de moeite waard is.

Neem jij altijd een voorgrond in je landschapsfoto, en vind je dat dit moet voor de diepte in de foto? Wat doe je dan als er geen mooie voorgrond aanwezig is? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.


Ontdek meer over landschapsfotografie!


Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.

In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord