100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een zonsopkomst dankzij Photopills

zaterdag 15 juni 2024, 22:44 door | 993x gelezen | 2 reacties

In de Franse Tarn ligt het dorpje Campagnac. Sta je op de juiste plek, dan komt de zon precies achter dat fotogenieke dorp op. Daarvoor moet je wel weten waar je gaat staan. Dankzij de app Photopills is dat geen enkel probleem.

Het dorp ligt op een heuveltop. Aan de zuidwestelijke kant van het dorp ligt een andere heuvel vanwaar er een mooi uitzicht over het glooiende landschap is. En het is in de richting van de zonsopkomst.

Nando campagnac overdag

Een fantastisch vrij uitzicht op het dorp Campagnac in de Franse Tarn. Maar hoe zit het met de zonsopkomst? (Canon EOS R5 + RF100-500L @ 135mm / ISO 200 / f/9 / 1/800s)

Dankzij Photopills is het eenvoudig om ter plekke te controleren waar de zon met haar gezicht boven de horizon uit komt. Het is een kwestie van Augmented Reality gebruiken. Het geeft een goed idee van de mogelijkheden ter plekke.

Sunrise campagnac screencap

De zon komt in de goede richting op, maar niet precies. Ik wil de zon precies achter de kerktoren van Campagnac, dat links in het beeld te zien is.

Photopills heeft de mogelijkheid tot het plannen van de juiste tijd, maar ook de juiste plek. Met wat rekenwerk door het programma werd duidelijk dat rond 6:19 uur de zon exact achter de kerktoren stond. Dan moest ik op de plek van de rode pin staan.

Photopills planning campagnac

De plek met de rode pin was goed bereikbaar en ik had daar vrij uitzicht op de kerktoren. De zon zou om 6:19 uur precies achter de kerktoren te zien zijn.

Dat werd dus voor dag en dauw opstaan, naar de locatie rijden, een stukje lopen en alles klaar zetten. Het bleek een fantastische ochtend te zijn, met nevel boven de wijnvelden en een schattige maansikkel aan de hemel.

Nando campagnac schemering

Voor dag en dauw op locatie. Wat een heerlijke ochtend.(Sony A7C R + FE24-50mm @ 24mm / ISO 800 / f/11 / 1/60s)


Nando campagnac schemering 2

Prachtige kleuren in de lucht en dan wachten op de zonsopkomst. (Canon EOS R5 + RF100-500L @ 114mm / ISO 100 / f/11 / 1/13s)


Nando zonsopkomst

En dan is het zover. De zon achter de kerk, precies zoals gepland.(Canon EOS R5 + RF100-500L @ 428mm / ISO 100 / f/11 / 1/50s)

Voor dit soort foto's moet je enigszins vooraf verkend hebben. Zo weet je hoe de situatie is, en het uitzicht. Dit ging perfect, en ik ben heel content met het resultaat.


Alles over het gebruik van Photopills


Een van de meest bruikbare apps voor de landschapsfotograaf of sterrenfotograaf is Photopills. Het is niet gratis, maar voor tien euro heb je een app die je in staat stelt om ongekend nauwkeurige planningen te maken voor sterrenfoto's, de maan, zonsondergang of zonsopkomst.


De mogelijkheden zijn enorm en overweldigend. Maar bestudeer je de app stap voor stap wordt het duidelijk hoe alles werkt en hoe je het kunt inzetten voor het plannen van een foto.

Er zijn twee cursussen beschikbaar op Photofacts Academy. Starten met Photopills, en Photopills voor gevorderden. Alle aspecten van de app komen in deze cursussen aan bod, van eenvoudig gebruik tot plannen in detail.


De cursussen zijn gratis te bekijken voor wie lid is van Photofacts Academy. Ben je nog geen lid, geef je dan op en profiteer van het enorme cursusaanbod.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op zaterdag 15 juni 2024 om 23:10  | reageer

  Fantastische foto's Nando. Ik wist dat je met Photopills zo'n planning kan maken, maar zelf maak ik er nog teweinig gebruik van. Het weer moet dan bij zo'n planning ook meewerken.

 2. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 18 juni 2024 om 15:37  | reageer

  Ah ja, Ik ben weer even terug, Nando vrolijk
  Toevallig (?) zat ik pas te denken om mij meer in Photopills te verdiepen. Bedankt dus!
  mvg Marcel

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.029 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord