Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Ter inspiratie; beelden uit de Tarn, Frankrijk

zondag 15 oktober 2023, 14:41 door | 1.444x gelezen | 7 reacties

Ik ben naar het Franse departement Tarn geweest. Samen met een groep enthousiaste fotografen. Ondanks dat het herfst was, hebben we zomerse omstandigheden gehad. In dit artikel wil enkele beelden laten zien van een aantal bastide dorpjes waar dit gebied mede bekend om is.

De masterclass die ik daar geef is niet beperkt tot landschapsfotografie. Hoewel dit zeker aan bod komt is het breder dan dat. Een bezoek aan een aantal bastide dorpen maakt er ook onderdeel van uit.

Nando nandoonline masterclass tarn 14

Het bekendste bastidedorp uit de Tarn: Cordes-sur-Ciel.

Het mooie van deze dorpen is de authenticiteit. Hoewel er zeker moderne dingen te vinden zijn, hebben ze nog altijd een oude originele uitstraling. Het fotograferen van eenzame, verlaten straten is een fantastische bezigheid.

Voor dit soort fotografie is zwart-wit een mooie keuze. Zeker met het zonlicht op onbewolkte dagen geeft dit een fantastisch spel van licht en donker. In mijn cursus over zwart-wit fotografie op Photofacts Academy vertel ik daar mee over.

In dit artikel wil ik een aantal foto's van deze bastide dorpen in de Tarn laten zien. Uiteraard in zwart-wit. Ze zijn allemaal gemaakt met niets meer dan een Canon EOS R5 en een RF24-105mm objectief. In enkele gevallen met polarisatiefilter.

De foto's zijn gemaakt in raw, met een zwart-wit voorinstelling op de camera ingesteld. Zo kon ik ter plekke al een idee krijgen hoe het resultaat eruit zou zien. De uiteindelijke bewerkingen zijn uitgevoerd in Lightroom Classic.

Alle foto's zijn gemaakt tijdens de masterclass oktober 2023 in de dorpen Puycelcli, Penne, Saint-Antonin-Noble-Val, en Castelnau-de-Montrimal.

Nando nandoonline masterclass tarn 2Nando nandoonline masterclass tarn 3Nando nandoonline masterclass tarn 5Nando nandoonline masterclass tarn 7Nando nandoonline masterclass tarn 8Nando nandoonline masterclass tarn 9Nando nandoonline masterclass tarn 10Nando nandoonline masterclass tarn 12Nando nandoonline masterclass tarn 13Nando nandoonline masterclass tarn 15Nando nandoonline masterclass tarnTer informatie, de nieuwe data voor 2024 komen spoedig online. Kijk op mijn website bij de masterclass fotografie in de Tarn om op de hoogte te blijven.


Meer weten over zwart-wit fotografie?


Bekijk dan de cursus zwart-wit fotografie op Photofacts Academy. De cursus wordt gegeven door Nando Harmsen en behandelt alle aspecten van het maken van de mooiste zwart-wit foto's.


Welke camera instellingen kun je het beste gebruiken, waar kijk je naar en hoe bepaal je wat werkt, en wat niet werkt? Hoe ga je aan de slag in je fotobewerkingsprogramma om het meest optimale contrast te behalen? Wat is het zone systeem, en hoe gebruik je het voor je zwart-wit foto's?

Dat en nog meer komt aan bod in deze boeiende cursus.

» Bekijk de cursus Zwart-wit Fotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 17 oktober 2023 om 10:25  | reageer

  Ik ben in die streek geweest samen met mijn echtgenote. Echt de moeite waard en enorm fotogeniek. Helaas kan ik omwille van mijn beperkte mobiliteit niet deelnemen aan jouw masterclass. Ik zou als een blok aan het been ervaren worden door jou en overige deelnemers.
  Ik ga nog wel eens terug met mijn echtgenote om op eigen tempo te gaan fotograferen.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 17 oktober 2023 om 12:05  | reageer

  Beperkte mobiliteit maakt deelname inderdaad niet mogelijk. De meeste plekken zijn daardoor niet eens bereikbaar voor je.

 3. Roelie
  Roelie schreef op dinsdag 17 oktober 2023 om 11:21  | reageer

  Hoi Nando,
  Als ik het zo zie zijn het prachtige fotogenieke dorpjes. Maar als ik heel eerlijk ben komen de foto's mij wat somber over. Vooral omdat je ook schrijft dat er voldoende licht is. De Tarn is idd een prachtig gebied.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 17 oktober 2023 om 12:03  | reageer

  Dat kan natuurlijk. Ik heb dit gevoel zelf niet.

 5. tiny fishing
  tiny fishing schreef op woensdag 18 oktober 2023 om 05:21  | reageer

  I find lighting and sharpness important

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 18 oktober 2023 om 09:52  | reageer

  Don't forget composition vrolijk

 7. kiwi
  Profiel kiwi schreef op donderdag 16 mei 2024 om 11:45  | reageer

  thank you very much

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord