Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob IJsselstein

Landschapsfotografie tip: Houd rekening met je eigen veiligheid

vrijdag 22 april 2022, 16:16 door | 1.478x gelezen | 0 reacties

Een glen, waar je vanuit de hoofdplaats Brodick in kunt lopen is Glen Rosa. Daar in lopend kom je tussen de hogere bergen te lopen, en als je er een volledige dagmars van wilt maken kun je de pas aan het eind overgaan en via een andere route weer terugkeren.

In voor- en najaar kom je gemiddeld vijf keer andere mensen tegen. Dat maakt het heerlijk rustig. Maar als je iets overkomt, kan het lang duren voor je hulp kunt vragen.

Schotse eiland arran rob ijsselstein 3000


Deze foto is gemaakt op het Schotse eiland Arran. Het ligt aan de westkust ter hoogte van Glasgow. Je kunt er gemakkelijk komen via een frequente veerdienst vanuit Ardrossan.

Het eiland Arran is niet echt groot met 35 bij 15 kilometer, maar er wordt gezegd dat het eiland alle typen landschappen heeft, die Schotland zo bijzonder maakt: bergen tot 800 meter hoog, glens (dalen) die tussen de bergen door lopen met fotogenieke stroompjes, kusten met heerlijke stranden of rotspartijen, bossen velden.

Bovendien heb je aan alle kanten kleine gezellige dorpjes met pubs met regelmatig live muziek.

Mijn evenwicht verloren


De foto is in Glen Rosa gemaakt. Ik was samen met één van de zeven reisgenoten afgedaald naar de stroom, en was op een rotsblok van twee meter breed en hoog geklommen, met een schuine bovenkant om de foto te maken.

Rugzak neernetten, statief opstellen, camera uit de tas halen en op statief zetten, camera instellen, je kunt je voorstellen hoe dat gaat op een dergelijk kleine en schuine plek.

Terwijl ik daar zittend mee bezig was, verloor ik mijn evenwicht, en viel achterover met mijn hoofd naar beneden.

Het liep gelukkig goed af, maar ik had evengoed met mijn hoofd hard op de rots kunnen vallen. In die houding was het niet gemakkelijk om weer overeind te krabbelen. Toen dat eenmaal gelukt was, prees ik me gelukkig dat ik iemand bij me had.

En dat is de tip: als je je begeeft in een gebied zonder veel mensen, en klauterpartijen nodig hebt of anderszins risico's gaat lopen, doe dat dan nooit alleen.

Dat lijkt misschien een open deur, maar je hebt in veel omstandigheden al gauw het idee dat het wel los zal lopen. Toch kan je jezelf onverwacht in de problemen werken. Wees daar alert op, en zorg dat er iemand bij je is, of weet waar je bent.


Ontdek meer over landschapsfotografie!


Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.

In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Rob IJsselstein

Over de auteur

Rob IJsselstein is 69 jaar. Hij fotografeert bij voorkeur natuurlijke en stedelijke landschappen. Foto's worden met enige regelmaat gepubliceerd en hij heeft twee fotoboeken over Alphen aan den Rijn op zijn naam staan. Rob begeleidt fotografen als persoonlijke coach. Lid van de fotoclub Alphoto, waar hij vijf jaar voorzitter was.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord