100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

5 Tips om met een veilig gevoel met je camera op vakantie te gaan

maandag 8 juli 2024, 20:02 door | 2.304x gelezen | 6 reacties

Het is altijd leuk om op vakantie te gaan. Lekker weg van thuis en de dagelijkse beslommeringen in en rond huis. Geen wekker, geen verplichtingen, en hopelijk mooi weer. Neem je een camera mee, zorg dan dat je dat met een veilig gevoel doet.

Anders dan de titel suggereert, ga je natuurlijk niet met de camera op vakantie. De camera gaat mee op vakantie. Zo kan je herinneringen vastleggen om later in een mooi fotoboek of een online slideshow terug te kijken.

Hoewel fotografie niet het belangrijkste doel mag zijn als je op vakantie gaat, is het wel belangrijk om met mooie foto's thuis te komen. Je bent immers fotograaf. Daarom fotografeer je in raw om die felle zonverlichte plekken met diepe schaduwen te redden.

Nando in camera jpeg

Voorkom dat je dit soort foto's krijgt. In raw fotograferen geeft je kans om dit achteraf te corrigeren.

Met die reden neem je een extra objectief mee om die mooiere beelduitsnede en compositie mogelijk te maken. Neem echter niet al je apparatuur mee, zodat het niet stiekem toch een fotoreis wordt. Tenzij je dat bewust wilt, natuurlijk.

Al die apparatuur is gevoelig voor diefstal. Daar wil je liever niet aan denken. Neem wat voorzorgen zodat je met een veilig gevoel op vakantie gaat.

Tip 1: Neem mee wat echt nodig is


Objectieven, flitsers, filters en reservecamera. Als fotograaf kan je veel spullen hebben. Die heb je niet allemaal nodig op vakantie. Bij een fotoreis misschien wel (hoewel..?), maar anders niet. Kies wat je nodig denkt te hebben.

Nando superkleine fototas

Een kleine tas, met camera en extra objectief. Meer hoeft het soms niet te zijn.

Ik adviseer een camera met standaard zoomobjectief, en misschien een extra (klein) teleobjectief. Je zou een flitser mee kunnen nemen als je weet dat je vaak dingen bezoekt die binnen zijn, maar anders niet.

Een klein reisstatief of tafelstatief kan handig zijn, maar kies geen groot zwaar statief. Laat filters thuis, neem hooguit een polarisatiefilter mee.

Tip 2: Kies een onopvallende fototas


Een prachtige LowePro rugzak schreeuwt CAMERA-APPARATUUR. Het trekt aandacht van boeven. Een onopvallende rugzak is beter. Kies eventueel een oude 'niet-fotorugzak', met een camera-insert erin.

Nando onopvallende fototas

Een echte fototas, of een andere tas die veel minder opvalt?

Een schoudertas kan ook heel goed. Zeker omdat je slechts één camera met objectief mee hebt, en hooguit één extra objectief. Omdat je de camera niet continu in de tas hebt, geeft die schoudertas nauwelijks hinder.

Tip 3: Ga niet stunten voor een foto


Je hoort tegenwoordig regelmatig dat vakantiegangers verongelukken omdat ze op gevaarlijke plekken een foto wilden maken. Laat de veiligheid van jezelf en je medereizigers voorop staan. Jezelf in gevaar brengen is geen foto waard.

Nando op het randje

Op het randje? Of toch niet. In werkelijkheid absoluut niet; het is de foto niet waard om jezelf in gevaar te brengen.

Tip 4: Laat niets onbeheerd


Een camera op tafel laten liggen omdat je even naar het toilet moet, of zichtbaar op de stoel in de auto. Een fototas (opvallend of onopvallend) neerleggen en deze niet in het oog houden. Het is in een fractie van een seconde gebeurd, en je bent je tas of camera kwijt.

Nando achterlaten

Laat niets onbeheerd liggen, ook niet eventjes.

Hou je spullen bij je zodat er geen gelegenheid voor diefstal ontstaat. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor camera-apparatuur.

Tip 5: Zorg voor een verzekering


Een reisverzekering is altijd verstandig. Je hoopt dat er niets gebeurd, maar als er wat gebeurd wil je zeker zijn dat alles goed geregeld wordt. Let op dat je dure camera en objectieven wel door de verzekering gedekt worden.

Nando dsvapparatuurverzekering

Er zijn natuurlijk meer verzekeringen, maar apparatuurverzekering.nl van DSV is een goede die ook voor op reis geldt.

Een normale reisverzekering dekt vaak maar een beperkt bedrag voor camera-apparatuur. Vaak wordt er ook nog afschrijving geteld waardoor je misschien veel minder terug krijgt dan je hoopte.

Controleer dus goed wat je verzekering dekt als het op camera-apparatuur aankomt en zorg dat je eventueel extra verzekert voor je apparatuur. Dat is dan vaak geen specifieke reisverzekering.

Met een goed gevoel op vakantie is belangrijk. Alleen dan kan je echt genieten, wetende dat je je geen zorgen hoeft te maken. Maak mooie foto's, en laat je vakantiegenoten ook met je camera fotograferen. Zo kom jij ook eens op de foto en ben je minder de reportagefotograaf.

Heb jij nog tips? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. Gina Heynze
  Gina Heynze schreef op maandag 8 juli 2024 om 19:01  | reageer

  En laat niks in je auto liggen. Ook niet als die is afgesloten. Heb laatst iemand gehoord waarvan de code was gekraakt. Dure lenzen gestolen en werd niet vergoed. De auto had geen certificaat voor het elektronische slot. Daar moet je wel even naar informeren.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 9 juli 2024 om 10:38  | reageer

  Inderdaad. Lees de kleine lettertjes van je verzekering en overweeg altijd over te stappen naar een verzekeringsmaatschappij die betere voorwaarden heeft.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op maandag 8 juli 2024 om 19:45  | reageer

  Neem een lensdoek en blaaskwastje mee op lens en camera schoon/droog te maken/houden.

 4. Jeroen
  Jeroen schreef op dinsdag 9 juli 2024 om 12:19  | reageer

  Voor mij is het ook handig om AirTags op allerlei plekken te hebben. Aan de riem van mijn camera, in mijn rugzak, in mijn pasjes mapje, aan mijn sleutelbos en die van de huurauto. Scheelt me veel stress van waar heb ik dat nu weer gelegd!

 5. Gert-Jan Jansen
  Gert-Jan Jansen schreef op dinsdag 9 juli 2024 om 12:34  | reageer

  Zorg ook dat je altijd een aantal geheugenkaarten op zak hebt en neem altijd een extra batterij mee als je op pad gaat. En vergeet vooral je oplader niet!!!

 6. Cees Kamminga
  Cees Kamminga schreef op dinsdag 9 juli 2024 om 15:27  | reageer

  Zorg dat je alle type- en serienummers van je apparatuur ergens bewaard. En neem ook kopieën van aankoopnota's mee want er zijn douanebeambten die willen weten of je je spullen illegaal uitvoert als je weer naar huis gaat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.029 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord