Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob IJsselstein

Landschapsfotografie tip: Doorgaan bij slecht weer is vaak lonend

dinsdag 19 april 2022, 16:04 door | 1.654x gelezen | 2 reacties

Het wordt door veel bekende fotografen gezegd: bij slecht weer heb je de grootste kans op spectaculaire foto's. De foto is gemaakt in de omgeving van Glen Coe; samen met Skye en Edinburgh is Glen Coe één van de meest magische plekken van Schotland.

Voor Glen Coe geldt dat vanwege een slachting door Engelse soldaten in het dorp daar, maar zeker ook vanwege de natuurlijke omgeving.

Het ligt aan een zee-inham aan de westkust, en je komt er langs als je vanuit het zuiden naar Fort William en Loch Ness rijdt. Je komt over een pas met meerdere bergen er omheen, er loopt een onstuimige rivier door de pas, en het dal is prachtig.

Glen coe


Bovenstaande foto is gemaakt circa 25 kilometer ten zuidoosten van Glencoe. Op een schiereiland van het Loch Awe ligt een oud kasteel: Kilchurn Castle. Vanaf de zuidkant is het mooi te fotograferen, met de bergen op de achtergrond.

Om op dat mooie punt te komen, moet je ongeveer vijfhonderd meter lopen door hoog grasveld. Het was onstuimig weer: een striemende harde regen en een straffe wind maakte het onaangenaam om dat stuk te lopen.

Maar mijn fotomaat Sten en ik waren er op gekleed, en als je er dan eenmaal bent, ga je toch. Toen we bij de rand van het meer aankwamen, regende het nog steeds echt hard. Weinig licht, dus fotograferen vanaf statief.

Worstelen om de camera een jasje aan te trekken. En dan ook een aantrekkelijke compositie te kiezen. Ik hield een paraplu horizontaal om geen regen op de camera en lens te laten komen, en maakte mijn eerste foto's.

Na tien minuten ons ding gedaan te hebben, braken we op om nog wat andere foto's te maken. Toen klaarde het ineens op, en kregen we een prachtige regenboog te zien.

We wisten niet hoe snel we alles weer tevoorschijn moesten halen om opnieuw een paar foto's te schieten. Het was de moeite waard geweest om weer en wind te trotseren.

Niet alleen in Schotland kun je rekenen op prachtig licht na zware regenbuien. Dat is overal ter wereld zo.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rob IJsselstein

Over de auteur

Rob IJsselstein is 69 jaar. Hij fotografeert bij voorkeur natuurlijke en stedelijke landschappen. Foto's worden met enige regelmaat gepubliceerd en hij heeft twee fotoboeken over Alphen aan den Rijn op zijn naam staan. Rob begeleidt fotografen als persoonlijke coach. Lid van de fotoclub Alphoto, waar hij vijf jaar voorzitter was.

2 reacties

 1. Hans den Boer
  Profiel Hans den Boer schreef op dinsdag 26 april 2022 om 11:29  | reageer

  Waarschijnlijk dé reden dat ik al een kleine 20 jaar vrijwel iedere jaar 1 of meerdere malen op Skye terug kom.

 2. fotosvanrob
  Profiel fotosvanrob schreef op dinsdag 26 april 2022 om 20:20  | reageer

  Ja Hans, indrukwekkend. Heb je een vast logeeradres op Skye?
  Mooie foto’s op je website zeg!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord