Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Automatiseer je Lightroom Classic imports

vrijdag 12 januari 2024, 16:08 door | 1.529x gelezen | 0 reacties

Elke keer als je foto's in Lightroom Classic importeert moet je zorgen dat alle informatie correct is. Waar moeten de foto's heen, wat wordt de bestandsnaam, in welke verzameling gaan ze, sleutelwoorden, noem maar op. Maak het jezelf eenvoudiger door alles te automatiseren.

Je kan je foto's in Lightroom Classic (LrC) importeren en ze daarna indelen, bewerken, en er alle andere handelingen op uitvoeren. Je kan ook gestructureerd gaan werken, zeker wanneer je verschillende soorten fotografie doet.

Nando lrc voorinstelling bestandsnaam

Een unieke bestandsnaam instellen voor tijdens het importeren geeft veel mogelijkheden. Je kan er eenvoudig meerdere maken, voor elke soort fotografie eentje.

Fotografeer je portretten en landschappen, dan wil je die foto's niet op een hoop op je harde schijf gooien. Dan is de structuur weg, en zijn je foto's nooit makkelijk terug te vinden. Foto's van portretten wil je op een andere manier importeren dan landschappen.

Je kan bijvoorbeeld de landschappen in een folder op je harde schijf zetten, en de portretten in een andere folder. Die kan je dan ook nog verdelen per shoot of per model.

Nando lrc voorinstelling import

Maak voor elke soort foto een unieke import voorinstelling. Hierin staan alle details over bestandsnaam, bestandslocatie, trefwoorden, voorinstellingen voor bewerking en meta-data, en nog veel meer.

Je kan bijvoorbeeld een voorinstelling doen voor je landschappen, en een andere voorinstelling voor je portretten. Misschien wil je meta-data toevoegen bij je portretten, zoals je naam als fotograaf en licentiegegevens. Bij landschappen is een naam en copyright misschien voldoende.

Plaats je foto's direct in een verzameling, maar je wilt beiden niet in dezelfde verzameling terug zien. Je kan zelfs de bestandsnaam veranderen. Bijvoorbeeld de landschappen alleen op datum, en bij de portretten de combinatie van datum en modelnaam.

Nando lrc trefwoord bij import

Geef voor een import voorinstelling ook al globale trefwoorden. Of je doet dit in een later stadium. De keuze is aan jou.

Dit is veel instellingen aanpassen, elke keer weer opnieuw. Dat maakt de kans op fouten groot. Dit is achteraf allemaal perfect te corrigeren, maar dat kost tijd. Door je import te automatiseren voorkom je dit.

Open je import-venster en voer je instellingen in je voor portretfotografie zou willen. Kies een bestandsnaam voorinstelling, een locatie, een verzameling, een bewerking en de gewenste meta-data. Sla dit dan op als een import-voorinstelling.


Doe hetzelfde voor je landschapsfoto's, en sla dit ook op als een import-voorinstelling. Doe je nog andere vormen van fotografie, maak dan voor elke vorm een eigen voorinstelling. Dit is een keer wat werk, maar het bespaart uiteindelijk veel tijd en het voorkomt foutjes.

De volgende keer dan je gaat importeren, selecteer een van de import-voorinstellingen en alles staat gereed. Je kan nog altijd informatie toevoegen, of wijzigingen maken, maar het meeste staat zoals jij dat wenst.

Zo hou je overzicht, en voorkom je dat je foto's op een verkeerde plek terecht komen. Dat geldt zowel voor je LrC catalogus, als de plek op je harde schijf.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord