Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een wit kader met afgeronde hoekjes in Lightroom maken

maandag 14 augustus 2023, 20:02 door | 1.728x gelezen | 0 reacties

Vind jij een wit passepartout mooi, en dan het liefst met afgeronde hoekjes? Dan kan je dat in Lightroom Classic maken. De mogelijkheden zijn beperkt, maar het kan op een eenvoudige en snelle manier. Wil je liever zwart? Dat kan ook.

Voor een digitaal passepartout om je foto heen ben je meestal aangewezen op software zoals Photoshop of Affinity Photo. Soms zijn er plugins, die verschillende mogelijkheden bieden.

Hou je van een simpel wit passepartout met afgeronde hoekjes? Dan is dat eenvoudig in Lightroom Classic te maken. Letterlijk in een handomdraai. Je doet dat met het gereedschap vignet.

Open daarvoor je foto in de ontwikkelmodule en selecteer het paneel effecten. Daar vind je het gereedschap vignet na uitsnijding.

Nando kader lrc stap 1


Vervolgens stel je de beschikbare schuifjes als volgt in:
  • Hoeveelheid = +100
  • Middelpunt = ongeveer 25
  • Ronding = -100
  • Doezelaar = 0


Je kunt het middelpunt en de ronding nog wat aanpassen tot het naar je zin is. Dat is dan alles wat ervoor nodig is. Het resultaat is een foto met een witte rand en de foto heeft afgeronde hoekjes.

Nando kader lrc stap 3


Vind je wit niet mooi, en heb je liever zwart? Dat kan ook. Stel dan de hoeveelheid op -100 in, en je kader wordt zwart.


Nando kader lrc stap 4


Kies je voor de optie verfbedekking in plaats van prioriteit hooglichten, dan kan je zelfs de hoeveelheid op andere waardes zetten. Je kader wordt dan deels transparant met een donkere of lichte rand.

Wil je meer creativiteit in je vignet stoppen? Dan kan je het beste de foto overzetten naar Photoshop of Affinity Photo. De mogelijkheden zijn dan vrijwel eindeloos.

Heb jij ook een eenvoudige bewerking die tot een snel, onverwacht, of uniek resultaat leidt. Deel het hieronder in de reacties.


De cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module


Met de Lightroom Classic ontwikkel Module heb je een moderne digitale donkere kamer ter beschikking. Je kunt er je foto's in bewerken tot een fantastische eindresultaat.


Hoe je de ontwikkel module gebruikt, en wat voor mogelijkheden je daarin hebt wordt uitgebreid behandeld in de cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module.

Bekijk de cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord