Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Heeft Vage Lens in Lightroom waarde voor de fotograaf?

maandag 27 november 2023, 16:32 door | 2.334x gelezen | 32 reacties

Lightroom Classic versie 13 heeft de optie Vage Lens (lensblur) gekregen. Daarmee is het mogelijk om een kleine scherptediepte in je foto te simuleren. Hoeveel nut heeft deze optie, en waarvoor is deze mogelijkheid in Lightroom bestemd?

Met Vage Lens is het mogelijk om een achtergrond in een foto onscherp te maken. De techniek is in feite verbluffend. Met de zogenaamde A.I. engine wordt een dieptemap gemaakt. Daarmee Kan je kiezen wat je scherp wil hebben en wat niet.

Nando vage lens dieptemap

De dieptemap die Vage Lens in Lightroom Classic 13 heeft gemaakt. Geel is dichtbij, blauw is veraf. Ik zie er al wat foutjes in.

Vage Lens geeft je de mogelijkheid om de hoeveelheid onscherpte te kiezen, en de weergave van de onscherpte te veranderen (bokeh). Maar hoe je het ook wendt of keert, het blijft een simulatie van een kleine scherptediepte. Het is niet echt.

Nando vage lens scherp voorin

Zo op het eerste oog is dit een fantastisch resultaat. Maar waarom zou je als fotograaf dit niet ter plekke zo fotograferen?

Als fotograaf kies je ervoor om met een kleine scherptediepte te fotograferen. Je hebt daar speciaal een geschikt objectief voor gekozen, met een grote lensopening, om dat mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een 50mm met f/1,2, of een 85mm met f/1,4, of een 70-200mm met f/2,8.

Wat heeft het nut dan van het digitaal simuleren van een kleine scherptediepte in Lightroom? Je gaat als fotograaf immers niet een grote scherptediepte kiezen, om deze vervolgens een kleine scherptediepte met Vage Lens te maken.

Nando aillas minimum dof

Er gaat niets boven the real thing. Dit resultaat, met 85mm en f/1,6 als diafragma krijg je nooit zo perfect met Vage Lens.

Hou er rekening mee dat het effect nooit overenkomt met 'the real thing.' Bovendien kan het nooit een perfect resultaat opleveren, zeker niet met haren of kleine details. Je moet nog altijd veel tijd en energie steken in het corrigeren van de steekjes die Vage Lens met zijn A.I. laat vallen.

Nando vage lens close up

De foutjes die ik direct bij de dieptemap al zag. Zo gauw het aankomt op de (moeilijke) details valt Vage Lens door de mand. Maar op Instagram, Facebook of TikTok zie je dit toch niet.

Voor wie is Vage Lens dan gemaakt? Dat vroeg ik me af, en dacht aan twee redenen. De eerste is heel simpel: omdat het kan. Om te laten zien wat mogelijk is.

Als andere reden zie ik de doelgroep smartphone fotografen. Die kunnen met hun smartphone camera nooit een kleine scherptediepte krijgen. Met die sensoren is altijd als scherp, van voor tot achter. Vage Lens biedt dan de mogelijkheid om een kleine scherptediepte te imiteren.

Nando vage lens scherp achterin

Het is bijzonder dat je het scherpstelpunt op elke gewenste plek kan leggen, en de rest onscherp kan houden.

Maar in die laatste reden zit een mankement. Want moderne smartphones hebben die functie vaak al ingebouwd. Bovendien denk ik dat er maar weinig smartphone gebruikers zijn die Lightroom zullen gebruiken.

Zelf zal ik Vage Lens nooit gaan gebruiken. Ik kies gewoon een objectief die een kleine scherptediepte mogelijk maakt. Ga jij Vage Lens gebruiken voor jouw bewerkingen? En zo ja waarom? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik ben benieuwd naar je reden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

32 reacties

 1. Bob
  Bob schreef op dinsdag 28 november 2023 om 10:42  | reageer

  Wat te denken van het nut als je geen lichtsterk objectief hebt? Niet iedereen heeft een f/1.8 in huis. Bij beperkt gebruik kun je de achtergrond toch net even rustiger/zachter maken. Zoals met alles, gebruik waar het kan, maar doe het met mate.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 09:52  | reageer

  Indien je dat soort foto's prachtig vindt, en je die wil gaan maken, dan ga je toch zo'n objectief kopen, of ervoor sparen? Te beginnen met een 50mm f/1,8, die goedkoop zijn en er perfect voor zijn.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 28 november 2023 om 10:46  | reageer

  Nando, jouw betoog snijdt hout. Ik ben het helemaal met je eens.
  Hetzelfde met dat generatief vervangen. Je kan bijvoorbeeld het onderwerp in de foto vervangen met behulp van AI. Je kan een mens vervangen door een paard bijvoorbeeld. Maar als je dan op 100% gaat kijken naar de foto, dan zie je duidelijk dat het paard een door de computer gegenereerd beeld is dat in de oorspronkelijke foto is geplakt waar de mens stond. Dat lijkt dus op niks. Je ziet dat het fake is.
  AI gebruiken in de fotografie is niet altijd slecht als het om kleine aanpassingen gaat. Ruis verwijderen op basis van AI werkt over het algemeen goed. Zo ook bij verscherpen als je het maar met mate gebruikt. Anders valt het toch nog op.

 4. kok.f@ziggo.nl
  Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op dinsdag 28 november 2023 om 10:49  | reageer

  Nando, ik ben het grotendeels met je eens. Mijn streven is altijd met de camera al zo dicht mogelijk bij het gewenste resultaat te komen. Soms zijn echter wat dingetjes extra nodig en dan is PS of LR heel fijn. De vage lens zal ik ook niet dagelijks gebruiken en ook niet om een scherpe foto te verbouwen, want dan heb je bij de opname al iets niet goed gedaan. Het kan wel handig zijn als je net iets meer blur wilt hebben, of de bokeh wilt aanpassen. Het is volgens mij dus handig voor wat kleinere en subtiele aanpassingen.

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 09:54  | reageer

  Mijn advies zou zijn, als je meer onscherpte wil hebben, moet je tijdens het fotograferen daar rekening mee houden. Dat heeft alles met compositie te maken. Dat soort dingen is wat de fotografie zelf zo leuk en creatief maakt.

 6. Guill
  Guill schreef op dinsdag 28 november 2023 om 10:55  | reageer

  Wat blijft er nog over voor de echte fotograaf, die mooie apparatuur heeft om in het veld met vakmanschap en gevoel te fotograferen. Ik heb het uitgeprobeerd en ben helemaal niet onder indruk van dit kunstje. Ik heb besloten om het niet meer te gebruiken.

 7. Evert
  Evert schreef op dinsdag 28 november 2023 om 11:44  | reageer

  Her liefst maak ik zelf de foto's zo maar ik heb het wel getest en Nando geef ik gelijk. Soms voor kleine details zou je er iets mee kunnen en zelf maak ik weleens een foutje in de scherptediepte zodat het handig is juist even te blurren.

  Verder vind ik het een moeizaam en trage optie die erbij zit en heeft voor mij geen meerwaarde.

 8. JohanH
  JohanH schreef op dinsdag 28 november 2023 om 11:49  | reageer

  Nando, ik ga niet alles wat hier voor is geschreven. Helemaal mee eens.
  Zal het zelden/nooit gebruiken.

 9. Guido Bellens
  Profiel Guido Bellens schreef op dinsdag 28 november 2023 om 11:51  | reageer

  Dag Nando, Ik heb ook wat gespeeld met deze nieuwe functie. Eigenlijk vooral met foto's uit de smartphone, een ouder type. Ik vind het wel iets hebben.

 10. Ben Fienieg.
  Ben Fienieg. schreef op dinsdag 28 november 2023 om 12:13  | reageer

  Ik ben het helemaal eens met Nando. Ik beoefen fotografie dus alles met de camera en objectieven regelen. Dat is het leuke van deze hobby.

 11. Paul
  Paul schreef op dinsdag 28 november 2023 om 12:50  | reageer

  Het masker is lang niet altijd meteen goed, daar kan nog wel wat in verbeteren. Maar op zich vind ik het een mooie funktie die, mits met mate gebruikt, nut kan hebben (bv om het effect van een beperkte scherpte diepte nét ietsje te versterken). Met mate... want het id gauw teveel.

 12. Jules
  Jules schreef op dinsdag 28 november 2023 om 13:42  | reageer

  Ik gebruik het vaak voor smartphone foto's die ik ook in LR bewerk. Vind het geweldig. Voor camera foto's inderdaad niet echt nodig, maar het zit mij niet in de weg.

 13. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 09:56  | reageer

  Daar heb je helemaal gelijk in: het zit niet in de weg. Met andere woorden, je hoeft het niet te gebruiken vrolijk

 14. Domi
  Domi schreef op dinsdag 28 november 2023 om 15:28  | reageer

  Ik vind het niet slecht. Als amateur fotograaf is een lens met een diafragma onder f4 meestal te duur. Mits een beetje bij-vervagen kan je de achtergrond wat minder druk maken. En de bokeh wat versterken. Ik ga hem wel gebruiken.
  Het is ook maar een testfunctie? dus veronderstel ik dat zij die nog beter gaan uitrollen.

  Iets helemaal anders, gisteren zag ik op instagram een foto verschijnen met een meertje in de voorgrond en de melkweg in de achtergrond! prachtig beeld zou je zeggen. Maar ik las dat de fotograaf 20 foto's moest stacken om een scherpe melkweg te krijgen en dan het resultaat moest blenden met een voorgrond. Ik kon wel apprecieren dat de fotograaf zelf vertelt hoe hij tot het eindresultaat kwam ?

  Voor mij begint het LR/photoshop verhaal daar waar de vaardigheid van de fotograaf en performantie van zijn materiaal eindigt.

 15. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 09:59  | reageer

  Een objectief met f/2,8 of f/1,8 hoeft helemaal niet duur te zijn. Kijk maar eens naar een 50mm f/1,8, een prachtig objectief waar je gewoon in het echt onscherpte kan krijgen.
  Overigens, ook met f/4 en het juiste brandpunt, afstand onderwerp en afstand onderwerp achtergrond kan prachtige onscherpte brengen.
  Ik ben bang dat er zo een heel leger van luie fotografen ontstaat - als die er al niet zijn - die alles wel in de nabewerking doen. Denk je niet?

 16. Ine
  Ine schreef op dinsdag 28 november 2023 om 17:23  | reageer

  Vage lens in photoshop is veel beter. En kun je ook heel goed zo nodig corrigeren.

 17. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 10:08  | reageer

  Lightroom geeft ook correctie mogelijkheden. Maar ja, Photoshop is ook meer gericht op complexe bewerkingen.
  Echter, daar gaat het niet om. Het gaat mij meer over het risico dat hierdoor luie fotografen ontstaan die het allemaal wel in de nabewerking gaan doen.

 18. Gerrit Roodhart.
  Gerrit Roodhart. schreef op dinsdag 28 november 2023 om 18:30  | reageer

  Daar ben ik het helemaal mee eens.
  Ik vind het een mooie uitvinding.
  Die ik zeker zal gaan gebruiken!

 19. Rob IJsselstein
  Rob IJsselstein schreef op dinsdag 28 november 2023 om 19:45  | reageer

  Nando, je hebt groot gelijk. Één ding: Lightroom en smartphone zijn prima samen te gebruiken. Ik fotografeer best wel regelmatig mat mijn iPhone vanuit Lightroom. Foto gaat automatisch naar de cloud en wordt automatisch in Lightroom Classic geïmporteerd, waarna je aan het bewerken kan slaan. Omgekeerd bekijk ik mijn foto’s in Lightroom vaak op mijn iPad als tussentijdse controle en exporteer ik ze vanuit Lightroom naar social media. Ik ben dus best wel blij met de combinatie Lightroom en smartphone dan wel tablet

 20. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 10:01  | reageer

  Je hebt gelijk dat ze beiden te gebruiken zijn.
  Maar Lightroom is voornamelijk gericht op fotografen.
  Hoewel, met dit soort functies begin ik daar aan te twijfelen knipoog

 21. Martin Smit
  Profiel Martin Smit schreef op dinsdag 28 november 2023 om 20:22  | reageer

  Ik gebruik ook liever een 1.4 lens. Maar onlangs mocht ik een grote groep fotograferen met flits vanwege tegenlicht. Door de maximale flitssync tijd ontkwam ik niet aan een kleiner diafragma dan wenselijk. Omdat de groep goed los stond van de omgeving gaf vage lens een goed resultaat. Liever niet, maar soms is het handig

 22. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 10:05  | reageer

  Dat klinkt alsof je ook andere middelen had kunnen gebruiken. Denk aan een grijsfilter, hi-speed synch, of - indien mogelijk - de groep op een betere plek laten staan waar het bestaande licht al een betere kwaliteit heeft. Als de ruimte er is, kan een grotere afstand tot de achtergrond ook al helpen.
  Uiteraard ken ik de situatie niet, maar het zijn in ieder geval dingen die je als fotograaf ter beschikking kan hebben.

 23. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 29 november 2023 om 10:34  | reageer

  Zjuust!!! Helemaal eens Nando!

 24. Paul
  Paul schreef op woensdag 29 november 2023 om 14:34  | reageer

  Op zich correct.... maar.... andere spullen moet je dan natuurlijk wel hebben resp. bij je hebben.

 25. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 15:04  | reageer

  Je gaat toch voorbereid op pad? Als je portretten gaat fotograferen zorg je toch dat je dat objectief bij je hebt? Of als je dat soort foto's mooi vindt, dan koop je toch een objectief dat dit mogelijk maakt?
  Of zie ik dat verkeerd?

 26. Domi
  Domi schreef op woensdag 29 november 2023 om 15:16  | reageer

  Dat is wel juist dat van die luie fotografen. Je kan beter proberen om meteen een goede foto te maken zodat je geen uren achter je scherm moet zitten.

 27. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 29 november 2023 om 15:50  | reageer

  @Nando, inderdaad je gaat voorbereid op stap. Tenminste ik wel en ben het dus wel met je eens.
  Maar als amateurfotograaf koop je niet zomaar een lens en zeker geen kwaliteitslens. Het grote verschil is, dat jij een professionele fotograaf bent en je jouw investeringen kan terugverdienen en zijn zakelijke kosten deels fiscaal aftrekbaar. Voor een amateurfotograaf gaat die vlieger niet op.
  Je bent een goede fotograaf en je zal best veel opdrachten krijgen. Je schrijft ook boeken die verkocht worden, je werkt bij Photofacts Academy, je geeft workshops Niet dat je daar rijk mee wordt, maar het helpt wel dat je kan investeren. Je hebt eigenlijk maar één nadeel: je hebt veel last van de concurrentie van amateurfotografen die denken dat ze een graantje mee moeten pikken en onder de prijs werken (vaak ook nog eens 'zwart'). Ik vind dat broodroof. Maar ik wijk te veel af. Je zegt naar mijn mening TE gemakkelijk 'dan koop je toch een objectief.....'
  Niet iedereen heeft zomaar geld op de plank liggen. Sparen is ook niet iets voor de hele korte termijn.

 28. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 29 november 2023 om 15:58  | reageer

  Ik noem het voorbeeld nogmaals, een Canon 50mm f/1,8 heb je voor 100 euro. Heb je een mirrorless, dan gebruik je de adaptor. Ander koop je voor 250 euro een RF versie.
  Het is niet nodig om het beste van het beste te gebruiken. Je moet gebruiken wat je kan gebruiken, en als je van dit soort foto's houd investeer je daarin.
  Heb je een 70-200mm met f/4, dan kan je op f/4 en 200mm ook fantastische vage achtergrond verkrijgen.
  Dus ook de amateur met kleine beurs kan dit doen. Het is een kwestie van de juiste keuze maken bij aanschaf van apparatuur en niet alleen maar naar de duurste objectieven blijven kijken.
  Je kan er ook voor kiezen om een minder dure camera te kopen, en te investeren in objectieven. Die dure camera zal echt geen betere foto's maken, maar het objectief kan wel verschil maken. Een kwestie van prioriteiten.

 29. Paul
  Paul schreef op woensdag 29 november 2023 om 17:04  | reageer

  Ik ben bang dat dit een beetje off-topic gaat worden. Met meer dan 50 jaar ervaring weet ik intussen wel welke opties er zijn.
  Maar ik weet ook dat je soms voor een onverwachte situatie komt te staan. Dan moet je het doen met wat je op dat moment hebt. En als je in de nabewerking nieuwe hulpmiddelen beschikbasr hebt waardoor je een mooier resultaat kan bereiken is dat alleen masr fijn.

 30. Cor
  Cor schreef op donderdag 30 november 2023 om 02:18  | reageer

  Nando schrijft wel erg negatief over deze nieuwe functie in Lightroom. Lijkt me iemand die de overige functionaliteit van Lightroom sowieso ook niet meer nodig heeft. Misschien alleen de bibliotheek nog om je foto's te ordenen, maar de rest doe je gelijk goed met je camera, toch? Maar als je toch nog enkele geweldige andere functies van Lightroom gebruikt, dan mag 'vage lens' ook nog wel.

 31. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 30 november 2023 om 13:28  | reageer

  Ik zie een groot verschil tussen digitale trucjes en normale bewerkingen. Dit heeft niets met negativiteit te maken.
  De optie mag er zijn, en wie leiver dit gebruikt dat het in het echt te gebruiken, die moet dat vooral doen.

 32. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op donderdag 30 november 2023 om 13:54  | reageer

  @Nando, je hebt gelijk dat je niet altijd hosanna hoeft te roepen als er bij Lightroom, of welk ander bewerkingsprogramma dan ook, een nieuwe uitbreiding komt. Sommige uitbreidingen worden zodanig vroeg uitgebracht, omwille van concurrentie, dat die uitbreidingen nog veel gebreken vertonen. Zo zijn er verschillende AI toepassingen nog lang niet perfect. Dat je daarvoor waarschuwt, vind ik volkomen terecht. Ik heb je ook al veel positieve dingen horen zeggen over Lightroom. Zo pas nog over het maken van een watermerk. Voor mij een teken dat je een onafhankelijk oordeel hebt gegeven, waarvoor dank.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord