Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nieuwe update voor Lightroom Classic maakt AI ruis reductie mogelijk

donderdag 20 april 2023, 20:02 door | 5.599x gelezen | 12 reacties

Adobe heeft een nieuwe update voor Lighroom Classic uitgebracht. De meest opvallende nieuwe optie is de ruis reductie met behulp van AI. Zo op het eerste oog belooft deze update het gebruik van andere software voor slimme ruis reductie helemaal overbodig te maken.

LrC update venster

Een melding van LrC over de nieuwe mogelijkheden.

Tot voor kort was je op software van derden aangewezen voor geavanceerde ruis reductie. De bestaande ruis reductie mogelijkheden voldeed in de meeste gevallen prima. Maar het bleef toch ver achter op wat mogelijk was met de slimme ruis reductie mogelijkheden via machine learning technieken.

LrC update AI noise

Verminder ruis met AI. Het resultaat wordt als een apart DNG bestand opgeslagen.

Met de nieuwste update van Lightroom Classic is dan (eindelijk) de AI ruis reductie mogelijkheid beschikbaar gekomen. Daarbij wordt het resultaat opgeslagen als een apart DNG bestand zodat het oorspronkelijke bestand onaangetast blijft. Non-destructive werken blijft dus gehandhaafd.

De resultaten van mijn eigen eerste pogingen zien er fantastisch uit. Het gebruik is laagdrempelig met slechts een slider. Details blijven heel goed behouden, waarin het in eerste instantie beter lijkt te presteren dan de concurrenten.

LrC update noise test

Een vergelijk van een bewerkte foto met ISO10.000. Links zonder ruisreductie, midden met de handmatige ruisreductie, rechts met de AI ruis reductie. Let vooral op het behoud van details, zoals de rimpels op het voorhoofd en de losse haren en wimpers.

De ruis reductie is niet de enige aanpassing die Adobe met de update heeft aangeboden. De maskers hebben ook een update gekregen, waarbij nu de automatische detectie bij personen ook gezichtsbeharing en kleding herkent. Je ziet deze maskers dan ook terug als een dynamische voorinstelling.

LrC update gezichtsharen masker

AI maskering bij mensen herkent nu ook gezichtsbeharing en kleding. Dit is als een adaptieve voorinstellingen beschikbaar.

De aanpassingsmogelijkheden van de maskers omvatten nu ook curven. Dit was vooralsnog alleen in Camera Raw beschikbaar. Nu kun je voor elk masker in Lightroom Classic ook curven toepassen.

LrC update histogram masker

Curven zijn nu ook in een masker beschikbaar. Eindelijk.

Met deze update heeft Adobe de noodzaak voor software van derden voor ruisreductie vrijwel overbodig gemaakt. Er is echter een belangrijke beperking.

De AI ruis reductie werkt op dit moment alleen voor raw bestanden. Heb je een jpeg of tiff bestand, dan is de AI ruis reductie nog niet beschikbaar. Daarvoor moeten we nog even geduld hebben.


Heb je de nieuwste versie van Lightroom Classic nog niet geïnstalleerd? Doe dit dan snel want de mogelijkheden die je erbij hebt gekregen maken het meer dan de moeite waard.


De cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module


Met de Lightroom Classic ontwikkel Module heb je een moderne digitale donkere kamer ter beschikking. Je kunt er je foto's in bewerken tot een fantastische eindresultaat.


Hoe je de ontwikkel module gebruikt, en wat voor mogelijkheden je daarin hebt wordt uitgebreid behandeld in de cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module.

Bekijk de cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

 1. Ellen Keizer
  Ellen Keizer schreef op dinsdag 25 april 2023 om 10:18  | reageer

  Hartelijk bedankt voor de duidelijke toelichting. Na het lezen meteen de update uitgevoerd. Helaas krijg ik de melding “ruis verminderen is momenteel niet compatibel met de indeling van deze foto”. Het gaat om RAW-files, gemaakt met Canon R6. Hoe los ik dit op?

 2. wilmers
  Profiel wilmers schreef op dinsdag 25 april 2023 om 10:22  | reageer

  Dat is vreemd Ellen, wij hebben exact dezelfde combi ook een R6 en zowel in photoshop als lightroom is de nieuwe functie volledig beschikbaar.

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 25 april 2023 om 10:27  | reageer

  @Ellen:
  Ik heb AI ruis verminderen zojuist geprobeerd met de raw bestanden (c-raw om precies te zijn) van zowel de Canon EOS R6 als de EOS R6 mark II. In beide gevallen werkt het perfect.
  Waarom het bij jou niet lukt is even de vraag. Daar weet ik (nog) geen antwoord op.

 4. gast schreef op dinsdag 25 april 2023 om 11:39  | reageer

  Ik heb dezelfde ervaring als Ellen. RAW-files met de Sony @7MIV en ook RAW in HDR.

 5. rob vosse
  rob vosse schreef op dinsdag 25 april 2023 om 12:01  | reageer

  Dit is al lang mogelijk bij Luminar Neo maar daar hoor en zie ik heel weinig over, altijd Photoshop en of Lightroom!!

 6. fotosvanrob
  Profiel fotosvanrob schreef op dinsdag 25 april 2023 om 12:15  | reageer

  Met een RAW-foto van mijn Canon R5 heb ik een vergelijking gemaakt tussen de nieuwe ruisreductie van Lightroom en die van Topaz Denoise. Hierbij heb ik ten behoeve van Topaz vanuit LR een tiff gemaakt en Topaz op de tiff laten werken. Hier kon ik twee conclusies uit trekken.
  1. De ruisreducties van de twee resultaten waren vergelijkbaar, maar de Topaz foto was scherper
  2. Lightroom deed er een half uur over, terwijl Topaz ruim 5 minuten nodig had.

 7. Frans Visser
  Frans Visser schreef op dinsdag 25 april 2023 om 12:17  | reageer

  Ik idem dito als Ellen. Vreemd is dat ik bij een eerste poging wel succes had, maar bij volgende RAW-foto's krijg ik dezelfde boodschap. (EOS R7).

 8. Gerhard
  Gerhard schreef op dinsdag 25 april 2023 om 12:40  | reageer

  RAW-files genomen met mijn Sony A7iv worden in LrC prima verwerkt en 'ontruisd'. Erg tevreden met het resultaat.

 9. Paul
  Paul schreef op dinsdag 25 april 2023 om 13:38  | reageer

  Zowel met mijn eos R5 als eos R6 mkII werkt het perfect met de raw files.

 10. Cees
  Cees schreef op dinsdag 25 april 2023 om 15:02  | reageer

  Mijn ervaring met de nieuwe mogelijkheden voor ruisvermindering in Lightroom (Classic) is wel positief v.w.b. de resultaten. Echter wat wel een probleem is dat L.R. er wel hééél veel tijd voor nodig heeft terwijl ik een computer heb die best wel snel is met de overige bewerkingen in Lightroom.
  Blijkbaar is het essentieel dat je computer beschikt over een snelle processor maar vooral de videokaart schijnt veel invloed te hebben op de bewerking "ruisvermindering".
  Dit is ook zo bij gebruik van de software van Topaz Photo A.I. maar die doet er toch veel minder lang over bij mij dan Lightroom.

 11. Ellen Keizer
  Ellen Keizer schreef op dinsdag 25 april 2023 om 15:26  | reageer

  Het lijkt erop dat ik het probleem heb ontdekt: ik haal mijn foto’s altijd binnen om ze op een NAS server op te slaan. Als ik vanuit deze opslag de foto’s in LrC inlaad, werkt ruisverbeteren niet.
  Zojuist foto’s direct vanaf geheugenkaart naar LrC geïmporteerd, en de ruisverbetering werd direct actief.

 12. Lotte
  Profiel Lotte schreef op maandag 29 mei 2023 om 14:20  | reageer

  Ik probeer dit toe te passen op mijn foto's maar telkens als lightroom bezig is met het verbeteren van de foto treed er een onbekende fout op. En wordt het proces afgebroken. Ik heb geen idee waar het aan ligt. Op een andere computer / laptop werkt het wel dus het kan niet aan de foto's liggen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord