Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Extra kosten bij de aanschaf van een nieuwe camera

woensdag 27 december 2023, 15:51 door | 1.502x gelezen | 5 reacties

Ben je op zoek naar een nieuwe camera? Dan ga je weer een boeiende periode tegemoet. Het is prachtig om je nieuwe aanwinst te ontdekken en te leren kennen. Het is spannend om je eerste foto's met de nieuwe camera te gaan maken. Hou je wel rekening met de extra kosten?

Ik ben altijd heel enthousiast als ik een nieuwe camera krijg. Dat gebeurd regelmatig, want zoals je weet review ik camera's. Ik moet ze wel terug sturen, want ze zijn te leen. Toch is fantastisch om die nieuwe camera te gebruiken en er foto's mee te maken.

Nando camera upgrade

Een camera-upgrade. Welke gaat het worden?

Jij krijgt waarschijnlijk minder regelmatig een nieuwe in bezit. Maar als het zover is zal het enthousiasme er niet minder om zijn. Misschien zelfs nog meer dan wat ik heb, en dat is begrijpelijk. Je spaart ervoor, kijkt er lange tijd naar uit, en bent al even op onderzoek naar de beste keuze die je kan maken.

Je hebt dan eindelijk een keuze gemaakt en er kan eindelijk tot de aanschaf overgegaan worden. Hou je dan wel rekening met de extra kosten die erbij kunnen komen? Hierdoor bestaat de kans dat je meer over je budget heen gaat dan je eigenlijk voorzien had.

Stap je over van een APS-C camera naar een full-frame camera? Dan moet je controleren of je objectieven nog wel gebruikt kunnen worden. Nieuwe objectieven kunnen een noodzaak zijn. Dit geldt ook wanneer je van merk verandert.

Er bestaat ook een kans dat je flitsers niet meer werken bij de overstap op een nieuw merk. Het is zeker verstandig om hier ook rekening mee te houden.

Nando nieuwe panasonic g9II

Een nieuwe camera. Dat wordt genieten van een ontdekkingsreis. Ik kijk altijd uit naar de eerste resultaten.

Ga je van een spiegelreflexcamera naar een mirrorless camera? Dan is het vaak niet meteen nodig om nieuwe objectieven te kopen. Een lensadapter is voldoende om je 'oude' objectieven voorlopig te blijven gebruiken. Hou wel rekening met de aanschaf van die adapter.

Dit zijn ingrijpende veranderingen bij de koop van een nieuwe camera. Er zijn echter ook kleinere dingen die een aanslag op je budget kunnen doen.

 • Ander type geheugenkaartje of geheugenkaartjes
 • Extra batterijen
 • Nieuwe L-bracket indien je die gebruikt
 • Een UV-filter wanneer je een camera compleet met objectief koopt
 • Een andere fototas indien de bestaande te klein of groot blijkt te zijn


Nando reserve batterijen

Wat moet je allemaal als extra spullen kopen om ongestoord met het fotograferen door te gaan? Weet jij dat al?

Koop je een camera met een veel hogere resolutie, is je computer dan nog krachtig genoeg om met die bestanden om te gaan? Dit speelt vooral een rol wanneer je een wat oudere computer hebt. Dit is misschien niet iets wat direct nodig is, maar het kan zijn dat je daar rekening mee moet houden.

Het zijn vaak de kleine dingen die onverwachts voor meer kosten zorgen dan je in eerste instantie verwacht had. Ben jij al eens verrast door onverwachte kosten bij de aanschaf van een nieuwe camera? Deel je ervaring in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

 1. gast schreef op donderdag 28 december 2023 om 19:51  | reageer

  Wil je geloven dat ik nog steeds met een eerste generatie Canon 5D fotografeer? Inmiddels al 18 jaar oud of zo.
  Dus als antwoord op je vraag of ik al eens verrast was door bijkomende kosten: niet echt knipoog

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op zaterdag 30 december 2023 om 10:56  | reageer

  Er is vaak ook geen enkele noodzaak om over te stappen. Alleen overtuigen de meeste fotografen zichzelf daarvan omdat ze gewoon weer iets nieuwers willen hebben (waaronder ikzelf, soms knipoog )

 3. MacBigfoot
  Profiel MacBigfoot schreef op vrijdag 29 december 2023 om 23:03  | reageer

  Ik ben onlangs overgestapt van een oude Nikon D5000 met enkele objectieven en wat accessoires naar een tweedehands Olympus OM-D E-M1 mark ii.
  Ik was voorbereid om veel opnieuw aan te moeten schaffen, veelal ook tweedehands.
  Ik heb de vergelijking gemaakt met wat ik had en wat daarvoor terug moest komen, dus echte verrassingen ben ik niet tegengekomen.

  Ik had echter gehoopt makkelijker mijn oude gear kwijt te raken en er iets meer terug voor te krijgen, dat viel me des te meer tegen.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op zaterdag 30 december 2023 om 10:57  | reageer

  Er is zoveel tweedehands aanbod dat je echt iets nieuws moet hebben om het tweedehands goed te verkopen.

 5. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 januari 2024 om 11:46  | reageer

  Eind 2022 ben ik overgestapt van spiegelreflex naar spiegelloze camera van hetzelfde merk. Ik ben bij een cropcamera gebleven. De lenzen, die ik had, kan ik blijven gebruiken met een adapter. Om mijn reportageflitser en de trigger van mijn studioflitsers te kunnen blijven gebruiken moest ik wel een flitsschoenadapter kopen. Die was lange tijd niet leverbaar maar de prijs viel mee. Het is me wel opgevallen dat de RF lenzen een stuk lichter zijn dan de EF lenzen. Dus extra kosten: ja, maar ze zijn beperkt gebleven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord