Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Maaike van Steenis

Hoe je meer uit je bestaande klanten kunt halen

zondag 1 mei 2016, 16:32 door | 5.040x gelezen | 2 reacties

Veel fotografen zijn erg gericht op het krijgen van nieuwe opdrachtgevers. Heel logisch, want om geld te verdienen heb je nu eenmaal klanten nodig.

Wat veel van hen zich niet realiseren, is dat het een stuk makkelijker is om een bestaande tevreden klant opnieuw klant bij je te laten worden. Dit kost veel minder tijd en moeite dan een nieuwe klant werven.

Zorg dat klanten aan je denken


Om te zorgen dat je bestaande opdrachtgevers opnieuw klant worden is het belangrijk dat je systematisch en gestructureerd te werk gaat. Hierdoor kost het je uiteindelijk minder tijd en moeite. En levert het je meer op. Je hoeft namelijk niet per keer te bedenken hoe je dit gaat aanpakken en je vergeet geen stappen.

Om jullie te helpen beschrijf ik hier drie stappen om hiermee aan de slag te gaan;

1. Maak een afspraak voor een eindgesprek


Na de afronding van een klus maak je een afspraak voor een eindgesprek. Bij een grotere opdracht kun je langsgaan, maar bij een korte opdracht is een belafspraak ook prima.

Hierin vraag je je opdrachtgever hoe hij het werken met jou heeft ervaren. Daarnaast vraag je of er misschien nog meer dingen zijn waarbij jij je opdrachtgever zou kunnen helpen. Vraag uitvoerig naar de situatie van je opdrachtgever zodat je een goed beeld krijgt van de ontwikkelingen binnen het bedrijf.

2. CreŽer een manier om in contact te blijven


Als je niet meer in beeld bent, vergeten je klanten al snel dat je bestaat. Zorg dus dat je een medium creŽert waarmee je jouw opdrachtgevers steeds weer herinnert aan jouw bestaan.

Dit kan bijvoorbeeld een nieuwsbrief zijn. Maar je kunt je klant ook een uitnodiging sturen voor een bijeenkomst die interessant voor hem is. Of, minder origineel, met kerst een kaartje sturen.

3. Doe een aanvullend aanbod


Bedenk hoe jij jouw opdrachtgever nog meer zou kunnen helpen. Wat is voor hem de volgende stap? De informatie die je tijdens het eindgesprek gekregen hebt is hierbij erg waardevol! Ontwikkel een aantrekkelijk aanbod en maak een afspraak om dit te presenteren.

Omdat je elkaar al goed kent, en omdat je gezorgd hebt dat je opdrachtgever je niet vergeten is, is dat een stuk laagdrempeliger dan bij een nieuwe klant.

Ook kun je bij het maken van een afspraak refereren aan een probleem dat jouw klant benoemd heeft in het eindgesprek en zeggen dat je hem daar heel goed bij kunt helpen. Interesse gegarandeerd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Maaike van Steenis

Over de auteur

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website succesvolondernemenalscreatief.nl. Daar kun je ook haar GRATIS eBook aanvragen met 10 tips om meer te gaan verdienen als creatieve ondernemer.

2 reacties

 1. Anne
  Anne schreef op zondag 1 mei 2016 om 18:04  | reageer

  Maaike heeft een heel goed punt: behouden van bestaande klanten is vaak minstens zo belangrijk als het werven van nieuwe klanten. Ik heb een tijdje in de acquisitie gewerkt en merkte dat dit punt - óók bij bedrijven/overheidsinstanties - vaak werd vergeten en men veel meer gericht was op het werven van nieuwe klanten, want het klinkt natuurlijk wel mooier om te kunnen zeggen dat je een nieuwe account hebt binnengesleept. Zorgen dat je huidige klanten tevreden zijn en tevreden blijven heeft nog een bijkomend voordeel, namelijk eventuele mond-tot-mondreclame. Dus dat draagt ook weer bij aan het vinden van nieuwe klanten!

  Toch nog een puntje van kritiek, en dat begon eigenlijk al met de titel van dit artikel: het klinkt namelijk een beetje als 'hoe kan ik zo veel mogelijk geld lospeuteren van mijn klanten' en, hoewel je natuurlijk zakelijk moet blijven, is het ook nog steeds mensenwerk: als jij té inhalig wordt zal men dat waarschijnlijk toch aanvoelen. Zeker bij bedrijven is tijd toch geld en op het moment dat je je teveel gaat opdringen en teveel tijd in beslag neemt gaat dat irriteren, voor het bedrijf staat het eigen belang voorop en niet het jouwe. Inderdaad goed luisteren en meedenken maar overdrijf niet. En als je bijvoorbeeld nieuwsbrieven gaat sturen, zorg dan dat je ook niet in herhaling valt!

 2. Maaike van Steenis
  Maaike van Steenis schreef op maandag 2 mei 2016 om 10:20  | reageer

  Dank voor je reactie, Anne. Ik ben het helemaal met je eens dat er een dunne lijn is tussen goed contact onderhouden met je klanten en pushen. Hoe jij de titel leest, was niet hoe ik hem bedoeld heb. Omdat je (zoals je ook schrijft) met te veel pushen ook niets bereikt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord