11 jaar Winactie: Win 16.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Elja Trum

Marketing voor fotografen: Specialisatie

maandag 19 januari 2009, 19:11 door | 9.684x gelezen | 3 reacties

De afgelopen periode heb ik onderweg naar mijn werk de podcast van Pro Photography Show geluisterd. In dit geval een ruim twee uur durende kerstspecial. Interessant vond ik vooral de deelname van Kevin Swan, hij vertelt zijn interessante kijk op marketing voor fotografen.

Waar ik me wel in kon vinden was zijn visie over het specialiseren als fotograaf. Kijk waar je goed in bent en waar je passie ligt en richt je daar dan volledig op. Wanneer je op je site aangeeft dat je portretten, bedrijven, bruiloften en persfoto's kunt schieten dan denk je wellicht dat je lekker multi-inzetbaar bent. Wellicht met het idee 'wat ze ook vragen ik kan het'.

Waarschijnlijk kun je dat ook allemaal en misschien zelfs wel allemaal heel goed. Ben je echter als klant op zoek naar een fotograaf voor je bruiloft dan vind je het helemaal niet interessant dat de fotograaf ook voor bedrijven fotografeert. Je wilt dan immers iemand die gewoon heel goed is in wat jij op dat moment nodig hebt.

Kies dus een onderdeel in de fotografie dat je het meest aantrekt -of waar jij de beste kansen ziet om van te kunnen leven- en specialiseer daarop. Nog belangrijker; communiceer dat! Stel dat je voor bruidsfotograaf gaat. Zorg er dan voor dat je website ook alleen over bruidsfotografie gaat. Op je blog (kom op, elke fotograaf snapt toch het nut van een blog? Wellicht iets voor een volgend artikel over marketing) schrijf je over bruidsfotografie. Op je kaartje staat aangegeven dat je bruidsfotograaf bent.

Zorg ervoor dat de gehele beleving erop gericht is dat het meer dan duidelijk is dat dit je vak is en dat je hier goed in bent.

Meerdere specialisaties


Heb je echt meerdere specialisaties? Scheidt beide richtingen dan van elkaar. Start een nieuwe bedrijfsnaam met een andere website en separate visitiekaartjes voor het andere specialisme. Specifiek gericht op je tweede richting zonder je andere specialisme aan te halen.

In het algemeen valt best te zeggen dat bijvoorbeeld een goede bruidsfotograaf ook prima portretfoto's kan schieten, maar waarom zou je de klanten hiermee verwaren. Communiceer gewoon één specialisme en laat de andere(n) achterwege. Zo kun je toch twee markten bedienen wat vooral handig is als de markt wat kleiner is.

Stijl


Specialisatie hoeft natuurlijk niet per se gericht te zijn op een bepaalde richting in de fotografie. Je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld zwart-wit fotografie. Elke fotograaf kan natuurlijk een foto omzetten naar zwart-wit, maar juist door je te in één stijl of richting te beperken en dit goed te communiceren zul je er eerder op gevraagd worden dan een andere fotograaf.

Het mooiste is natuurlijk het combineren van zowel een richting als een stijl, afwijkend van de 'standaard'. Je kunt dan iets unieks bieden waar veel klanten geïnteresseerd in zullen zijn.

Praktijk


Dit is overigens gemakkelijk zo geroepen, maar ik snap dat het in de praktijk niet zo eenvoudig is. Ook zelf heb ik de neiging meerdere 'diensten' naast elkaar te plaatsen. Wellicht dat ik het daarom ook zo interessante podcast vond. Er is volgens mij veel te zeggen voor specialisatie om vooral de merkbeleving te vereenvoudigen en te verduidelijken.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

3 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 20 januari 2009 om 00:22  | reageer

    Misschien ben ik iets beïnvloed door Amerikaanse marketing. Mijn stelling is dat je uiteraard moet zorgen voor producten die iets meer te bieden moeten hebben dan het gros van de fotografen. Maar zeker zo belangrijk is dat je een goed verhaal moet kunnen neerzetten. Niet het verhaal dat je in duizenvoud achter de knopjes 'about' vind over de camera's die je gebruikt en dat fotografie een passie van de fotograaf is en dat je het karakter van de geportretteerde wilt treffen (misschien wil de klant dat nou juist niet).

    Maar goed, je kunt ook niet zeggen dat je graag zijn geld wilt hebben en dat je als tegenprestatie foto's wilt maken. Dus moet je een ander verhaal vertellen. Wat maakt het dat een foto die jij technisch voor een paar euro kunt maken een paar tientjes of een paar honderdjes waard is? Wat zeggen de klanten eigenlijk over jou? Gebruik die argumenten in jouw etalage. En vergeet de referenties niet.

  2. MarcelG
    Profiel MarcelG schreef op dinsdag 20 januari 2009 om 16:42  | reageer

    Ik ben zelf sinds mei vorig jaar bezig met m'n eigen fotografietoko. Sindsdien heb ik al heel veel geleerd, en wat ik geleerd heb heeft helemaal niets met fotografie te maken; het gaat vrijwel alleen maar om marketing, en het komt vaak neer op het puur aanbrengen van focus, en denken als een ondernemer in plaats van denken in fotografie-techniek of de esthetische kant er van.

    Vaak trap ik toch nog in de valkuil om iets te doen wat ik eigenlijk niet ambieer (opdrachten voor communiefoto's/bruiloften etc) omdat er voor betaald wordt, maar ik heb mezelf ondertussen opgelegd dit absoluut niet meer te doen, en me gewoon puur te richten op fotografische kunst, met daarin nog steeds een speelruimte waarbinnen vrij werk (eigen initiatief) en werk in opdracht (bedrijfskunst en bedrijfsreportages) mogelijk zijn.

    Nu resten nog maar twee dingen: foto's maken en acquisitie (middels mond-op-mond en netwerken).

    @EdC; bedankt voor de trigger; ik heb 't 'passie-cliché' verwijderd op m'n site.....dat was ik al maanden van plan. vrolijk

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 22 januari 2009 om 02:05  | reageer

    Keuzes maken is en natuurlijk een deugd. Tot op een bepaalde hoogte ben ik het eens met jezelf profileren op een bepaalde deelmarkt, bijvoorbeeld portret-, pop- of fashionfotograaf. Dat neemt niet weg dat je op je website foto's kunt laten zien die nauw verbonden zijn met je specifieke aanbod. Het lijkt me niet hinderlijk wanneer je als weddingfotograaf ook een button hebt met portretten. Zou dat volgens de 'marketingwetten' niet werken dan dien je als veelzijdige fotograaf minstens vijf websites en bedrijfsnamen te registeren. Maar ja, dan heb je wel meteen een 'groep' en misschien dat dat juist weer meer impact heeft op de markt...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord